BMW 3,0 CSL: Vzácna limitka oslavuje 50 rokov M. Nič kultovejšie nezoženiete

Toto je skutočná čerešnička na torte k oslavám narodenín divízie M. Odľahčené BMW M4 CSL s najvýkonnejším 6-valcom, aký kedy technici z Mníchova stvorili. A k tomu s dizajnom, ktorý sa odvoláva na historickú ikonu z roku 1974.

30.11.2022 10:00
debata (2)
BMW 3,0 CSL je ešte extrémnejšou verziou... Foto: BMW
BMW 3.0 CSL - 2022 BMW 3,0 CSL je ešte extrémnejšou verziou doteraz najvýkonnejšieho BMW M4 CSL. Tvarom nárazníkov aj ručne nanášanou trikolórou odkazuje na ikonické kupé z roku 1973.

Divízia BMW M je tento rok obzvlášť aktívna. Oslavuje totiž päťdesiatku. A tak nám v posledných mesiacoch priniesla také „chuťovky“ ako premiérové ostré kombi BMW M3 Touring, nabrúsené BMW M4 CSL a k tomu nové kupé BMW M2. Tam sa to však nekončí, pretože na záver vyťahuje z rukáva skutočné eso – BMW 3,0 CSL. Znalci automobilovej histórie a športu vedia, že ide o kultové BMW, ktoré v rokoch 1973 až 1979 kraľovalo európskemu šampionátu cestných vozidiel. Tieto okruhové špeciály sprevádzala rovnomenná civilná verzia, ktorá vznikla pre potreby homologizácie a z ktorej sa stala skutočná legenda. Písmená CSL (Coupe, Sport, Lightweight construction) demonštrovali hlavné charakteristiky tohto odľahčeného športového kupé. Dnes sa opäť vracia na scénu a svoju filozofiu nemení.

BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M2: Šesťvalec, manuál aj zadný náhon. Toto auto nás vracia do zlatých čias

Nové BMW 3,0 CSL vzniklo na základe i tak ostrého BMW M4 CSL, je však ešte ľahšie, ešte výkonnejšie a ešte emotívnejšie, pretože dizajnom evokuje historickú predlohu. Máme tu úplne nové nárazníky s kruhovými bočnými otvormi, úplne nové ľadvinky, ktorých sa dotýkajú svetlá, rozšírené blatníky, 20-, respektíve 21-palcové kované disky s centrálnou maticou, rozšírené prahy a tiež dve prítlačné krídla – jedno na hrane strechy a druhé na kapote. Zaujímavým detailom je zvýraznená krivka „Hoffmeister knick“ na bočnom okne alebo retro logá BMW. Celé to dopĺňa špecifický biely lak karosérie Alpine sprevádzaný trikolórou divízie M. Ručné lakovanie trvá až šesť dní a prebieha v ôsmich fázach.

Odkazom na historickú predlohu sú aj dve zadné... Foto: BMW
BMW 3.0 CSL - 2022 Odkazom na historickú predlohu sú aj dve zadné krídla. Tentoraz vyrobené z plastov vystužených uhlíkovými vláknami. Titánové koncovky výfuku sú integrované v karbónovom difúzore.

To, čo nevidieť, je rozsiahle nasadenie plastov vystužených uhlíkovými vláknami (CFRP). Z tohto ľahučkého materiálu sú vyrobené obe kapoty, strecha, aerodynamické prvky vrátane difúzora. Ľahší je aj titánový výfuk. Za obeť odtučňovacej kúre však padli aj zadné sedadlá či zvuková izolácia. Kabína je plná karbónových dekorácií a Alcantary, ktorá pokrýva škrupinové sedadlá M Carbon aj volant. Páka prevodovky má bielu hlavicu s číslovkou 50 a pred spolujazdcom sa vyníma poradové číslo série, pretože BMW 3,0 CSL vznikne len v prísne limitovanom počte. Miesto zadných sedadiel má BMW 3,0 CSL integrované priehradky na prilby. Puristickú povahu demonštrujú aj sedadlá, ktoré možno nastaviť len v dielni pomocou trojstupňového skrutkového spojenia.

Šialený radový šesťvalec 3,0 TwinPower Turbo... Foto: BMW
BMW M4 CSL - 2022 Šialený radový šesťvalec 3,0 TwinPower Turbo vyladili až na 412 kW. To už nie je ďaleko od okruhového BMW M4 GT3 (441 kW). Fascinujúce je však jeho spojenie s manuálnou prevodovkou.

Fascinujúca je aj technika. Pod kapotou sídli najsilnejší 6-valec, aký kedy v Mníchove skonštruovali. Radový agregát s objemom 3,0 litra má technologické korene v okruhových majstrovstvách DTM. Suchú kľukovú skriňu či kovaný kľukový hriadeľ dopĺňa hlava valcov vyrobená pomocou 3D tlače. Kým v BMW M4 CSL dáva 405 kW, tentoraz je to ešte o sedem kilowattov viac, teda 412 kW. Krútiaci moment je paradoxne o 100 Nm nižší, no má to svoju logiku. BMW 3,0 CSL je totiž vybavené výhradne manuálnou prevodovkou a pohonom zadných kolies, čo je v dnešných časoch skutočná rarita. S podraďovaním pomáha automatický medziplyn a s prenosom výkonu na asfalt zas aktívny M Diferenciál v rozvodovke zadnej nápravy, ktorý dokáže preniesť 100 % hnacieho momentu len na jedno z kolies.

Interiér je vyslovene puristický. Škrupinové... Foto: BMW
BMW 3.0 CSL - 2022 Interiér je vyslovene puristický. Škrupinové sedadlá sa dajú napríklad nastavovať len v dielni. A tie zadné úplne chýbajú.

Podvozok je doslova prehliadkou technológií divízie M. Nechýba špeciálne predné zavesenie s dvojitou vzperou, zadné 5-prvkové zavesenie, elektronicky riadené tlmiče, adaptívne riadenie M Servotronic s variabilným prevodom ani karbón-keramická brzdová sústava s nastaviteľnou intenzitou. Kotúče majú priemer 400, respektíve 380 mm. Všetky systémy dolaďovalo BMW M na referenčnom okruhu Nürburgring. Viac zábavy za volantom poskytuje možnosť nastavenia reakcií protipreklzového systému. K dispozícii je až desať stupňov. Bohužiaľ BMW nezverejnilo to najdôležitejšie – dynamické parametre. Nepoznáme teda zrýchlenie z 0 na 100 km/h ani maximálnu rýchlosť. Ak však BMW M4 CSL šprintuje na stovku za 3,7 sekundy, odľahčené 3,0 CSL nejakú tú desatinku iste ešte stiahne.

BMW M4 CSL - 2022 Čítajte viac BMW M4 CSL: ‘Okruhovej nirváne‘ chýba snáď len manuál. A môže na cesty! Nepoznáme ani hmotnosť, no dokážeme ju odhadnúť vďaka údaju o výkonovej hmotnosti 2,9 kg/k na 1 680 kg. Z BMW 3,0 CSL vznikne iba 50 exemplárov. Výroba si vyžiada veľký podiel ručnej práce. Vzhľadom na zložitosť procesov v továrni v Dingolfingene prechádza každé BMW 3.0 CSL ôsmimi montážnymi cyklami na rovnakom počte výrobných staníc, pričom tento proces trvá až 10 dní. Zodpovedá za to 30 špeciálne vyškolených zamestnancov. Po dokončení podstúpi každý exemplár viacstupňovú kontrolou kvality a schvaľovací proces. Až potom môže zamieriť k zákazníkovi. Cena bude iste astronomická, no nepredpokladáme, že by malo BMW problém nájsť zákazníkov. Už teraz je to zberateľská rarita, ktorej hodnota bude od prvého dňa len a len rásť.
BMW 3.0 CSL - 2022
BMW 3.0 CSL - 2022
+29BMW 3.0 CSL - 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M #BMW M GmbH #BMW 3.0 CSL
Články podľa značiek