Toyota C-HR Prologue: Drzý koncept je na ceste k výrobným linkám

Už prvou generáciou crossoveru C-HR Toyota ukázala, že vie robiť provokatívny dizajn. Navyše dizajn, ktorý vie osloviť zákazníkov. Ako ukazuje najnovší koncept, druhá generácia bude ešte drzejšia a ešte polarizujúcejšia.

07.12.2022 10:00
debata
Koncept novej generácie C-HR naznačuje ešte... Foto: Toyota
Toyota C-HR Prologue Concept - 2022 Koncept novej generácie C-HR naznačuje ešte expresívnejší dizajn ako v minulosti. Predná maska dostane tvar kladiva, podobne ako elektrická Toyota bZ4X.

Toyota sa nám roky spájala s nevýrazným, konzervatívnym a nekonfliktným dizajnom. Až prišiel rok 2014, keď na autosalóne v Paríži zažiaril koncept C-HR. Vtedy však len málokomu napadlo, že sa pozerá na takmer sériové auto. Na pomery Toyoty a vlastne nielen jej, vyzeralo príliš provokatívne, príliš odvážne a príliš futuristicky na to, aby zamierilo na výrobné linky.

Toyota bZ Compact SUV Concept - 2022 Čítajte viac Toyota bZ Compact SUV: Ďalšia elektrická ‘ochutnávka‘ prichádza z Los Angeles

Lenže presne to sa stalo a z C-HR bol čoskoro európsky hit Toyoty. Dnes má už najlepšie časy za sebou, a tak Toyota pracuje na druhej generácii. A buďte si istí, že bude ešte provokatívnejšia a ešte polarizujúcejšia. Naznačuje to koncept Toyota C-HR Prologue, o ktorom sama automobilka tvrdí, že je veľmi reálnou víziou auta, ktoré bude čoskoro brázdiť európske cesty.

Profil konceptu je síce aerodynamický, ale... Foto: Toyota
Toyota C-HR Prologue Concept - 2022 Profil konceptu je síce aerodynamický, ale dizajn sprevádzajú aj výrazné ostré prelisy.

Dizajn, ktorý sa rodil v juhofrancúzskom štylistickom centre Toyoty ED2, charakterizuje automobilka ako „sofistikovaný výraz drzosti“. A nie je ďaleko od pravdy. Prologue má ešte väčšie kolesá, ešte viac posunuté do rohov karosérie a ešte viac „rozbité“ členenie karosérie. Jeho silueta je ale v konečnom dôsledku plynulá a aerodynamická. Opäť tu nájdeme maskované zadné dvere, ktoré vytvárajú dojem kompaktného kupé.

Maskované zadné dvere vytvárajú efekt... Foto: Toyota
Toyota C-HR Prologue Concept - 2022 Maskované zadné dvere vytvárajú efekt športového kupé. Tento dojem podporuje aj kontrastný strešný spojler. Výfuky nevidíme, takže nie je vylúčené elektrické prekvapenie.

Dvojfarebné lakovanie za jasne oddeľuje prahy, strechu a zadnú časť. Akoby sa toto auta skladalo z dvoch do seba zapadajúcich častí. A potom je tu žltý strešný spojler vytvárajúci nevšedný kontrast so strieborným a čiernym lakom. Predná maska v tvare kladiva zapadá do súčasnej elektrickej stratégie Toyoty. Je ale ešte expresívnejšia vďaka futuristickým LED svetlám. Do interiéru nás Toyota zatiaľ nepustila a neprezradila nič ani o technike.

Toyota Prius - 2023 Čítajte viac Toyota Prius: Nová generácia má byť znovuzrodením hybridu

Hybridná technológia C-HR prvej generácie však vychádzala z Priusu, na čom sa pravdepodobne nič nezmení. A nedávno predstavený Prius piatej generácie ponúka dve hybridné verzie 1,8 a 2,0 Dynamic Force. Zatiaľ však poznáme len výkon 144 kW, silnejšej z nich. Kým však európsky Prius sa zmení výlučne na plug-in hybrid, C-HR ostane pravdepodobne hybridom. Vylúčený nie je ani pohon oboch náprav AWD-i.

Toyota C-HR Prologue Concept - 2022
Toyota C-HR Prologue Concept - 2022
+8Toyota C-HR Prologue Concept - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Concept #koncept #Toyota C-HR #Toyota C-HR Prologue
Články podľa značiek