Nio EC7: Tento čínsky elektromobil má dojazd až 900 km!

Čínske elektromobily by mohli čoskoro poriadne zamiešať karty aj v Európe. Toto je ďalší ambiciózny model, ktorý svojimi parametrami útočí na Teslu, ale aj na prémiové elektrické autá od Mercedesu-Benz, BMW či Audi.

30.12.2022 10:00
debata
Nio EC7 je atraktívnym SUV-kupé so špičkovou... Foto: Nio
Nio EC7 - 2023 Nio EC7 je atraktívnym SUV-kupé so špičkovou aerodynamikou. Súčiniteľ odporu vzduchu je len Cd 0,23. To aj s integrovaným lidarom.

Čínske Nio je často prirovnávané k americkej Tesle. Táto inovatívna značka totiž disponuje nielen špičkovými batériami a dokonca lidarmi, umožňujúcimi vyššiu úroveň autonómnej jazdy, ale aj infraštruktúrou staníc na rýchlu výmenu vybitých akumulátorov za nabité. Nielen v Číne, ale dokonca aj v Nórsku či v Nemecku. V Európe už predáva modely ES7, ET5 a ET7. Je možné, že čoskoro k nim pribudne aj nové SUV-kupé EC7, ktoré by sa mohlo pustiť do súboja napríklad s Audi Q8 Sportback e-tron, Mercedesom-Benz EQE SUV alebo s BMW iX a Fordom Mustang Mach-E. Má na to všetky predpoklady.

Interiér disponuje dvojicou diskrétnych... Foto: Nio
Nio EC7 - 2023 Interiér disponuje dvojicou diskrétnych displejov. Nio nešlo do extrémov, ale o špičkovej konektivite netreba pochybovať.
Nio - stanica na výmenu batérií Čítajte viac Nio: ‘Čínska Tesla‘ spustila v Európe prvú stanicu na výmenu batérií. Nemá páru

Atraktívny dizajn športového SUV sa môže pochváliť špičkovou aerodynamikou so súčiniteľom odporu vzduchu len 0,23, čo má byť podľa Nia rekord v triede. Luxusný model s dĺžkou 4 968 a rázvorom náprav 2 960 mm, stojí na platforme, ktorú zdieľa so sedanom ES7. To znamená dvojicu elektromotorov so systémovým výkonom 470 kW a krútiacim momentom 850 Nm. Potom neprekvapí zrýchlenie z 0 na 100 km/h za neskutočné 3,8 sekundy. A potom sú tu na výber li-ion batériové pakety s kapacitou 75, 100 a rekordných 150 kWh. Takými zatiaľ nedisponuje Tesla ani nemecká konkurencia.

Na stovku to Nio EC7 zvládne vďaka dvojici... Foto: Nio
Nio EC7 - 2023 Na stovku to Nio EC7 zvládne vďaka dvojici elektromotorov s výkonom 480 kW za 3,8 sekundy.
Nio ET7 - 2022 Čítajte viac Nio ET7: Čínska ‘Tesla‘ má dojazd až 1000 km! Príde aj do Európy

To znamená úžasný dojazd 920 km! O bezpečnosť sa stará až 32 senzorov, ale aj lidar, teda laserový radar, vďaka čomu ponúka EC7 autonómne riadenia na úrovni SAE 4, čím opäť deklasuje elektromobily renomovaných značiek. Aby sa budúci majitelia vyhli zdĺhavému nabíjaniu, disponuje aj táto novinka vymeniteľnými batériami. V Číne má Nio už 1 047 takzvaných Power Swap staníc a uskutočnených viac ako 11 miliónov výmen batérií. Nio je presvedčené, že je to správna cesta. Nielenže skráti časy strávené na nabíjačkách, ale elektromobily zlacní, pretože vďaka swapovacím staniciam nebudú potrebovať drahé akumulátory s obrovskou kapacitou.

Nio EC7 - 2023
Nio EC7 - 2023
+11Nio EC7 - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #elektromobily #Nio #Nio EC7
Články podľa značiek