Tata Sierra.ev: Tento elektrický koncept je z Indie. A pôjde do výroby

India nie je práve krajinou naklonenou elektromobilom. To sa ale môže o pár rokov zmeniť. Automobilka Tata totiž pripravuje veľkú elektrickú ofenzívu. Aj toto elektrické SUV, ktoré sa predstavilo v Dillí zatiaľ ako koncept.

21.02.2023 10:00
debata (2)
Tata Sierra bude predstavovať prvý z novej... Foto: Tata
Tata Sierra.ev Concept - 2023 Tata Sierra bude predstavovať prvý z novej generácie elektromobilov indickej automobilky. Dizajn tohto SUV určite neurazí.

Koncern Volkswagen sa už dlhé roky pokúšal presadiť na miliardovom indickom trhu. Najprv s pomocou Suzuki a neskôr so spoločnosťou Tata Motors. Obe kooperácie ale zlyhali a tak sa rozhodol vyvinúť pre Indiu štyri vlastné modely pod značkami Škoda a VW. Tie s českými koreňmi už poznáme – ide o SUV Kushaq a sedan Slavia. Prečo to spomíname? Pretože nemeckému koncernu, hoci svoju budúcnosť stavia na elektromobiloch, ani nenapadlo, aby prišiel do Indie s nabíjateľným autom. Všetky štyri novinky majú klasické benzínové motory. To preto, že táto krajina má k elektrickej transformácii poriadne ďaleko. Lenže o pár rokov môže byť všetko inak, ako naznačujú najnovšie aktivity domácej automobilky Tata Motors.

Zaujímavým prvkom je riešenie zadných okien,... Foto: Tata
Tata Sierra.ev Concept - 2023 Zaujímavým prvkom je riešenie zadných okien, ktoré nadväzujú na čierne strešné lišty.
Škoda Kushaq - 2021 Čítajte viac Škoda Kushaq: Toto je on. Lacný ‘Kamiq‘ pre Indiu!

Tá, mimochodom, vlastní aj značky Jaguar a Land Rover a okrem toho má v Indii spoločný závod s koncernom Stellantis. Takže k elektrickej technológii nemá až tak ďaleko, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. A využije to naplno, pretože už do roku 2027 plánuje predstaviť až 10 čisto elektrických áut. Prvé tri Nexon EV, Tigor EV a Tiago EV sa dokonca chytajú na trh už túto jar. Zatiaľ ide o kompaktné modely s karosériami sedan, hatchback a SUV, ale v roku 2025 by malo nasledovať aj atraktívne SUV Sierra.ev. Práve to malo premiéru na autosalóne Auto Expo v Dillí 2023. Na rozdiel od úvodných trojčiat bude prvým elektromobilom vyvinutým na čisto elektrickej platforme Ziptron. Aj preto Tata vytiahla zo šuplíka historický názov Sierra.

Interiér má ponúknuť veľkorysý priestor a... Foto: Tata
Tata Sierra.ev Concept - 2023 Interiér má ponúknuť veľkorysý priestor a moderný infotainment.
Tata Nano Čítajte viac Tata Nano: Najlacnejšie auto sveta končí. Zabil ho imidž chudoby

Ten použila v roku 1991 pri svojom prvom autorsky vyvinutom modeli, ktorým dokázala, že aj v Indii je možné navrhnúť moderné a konkurencieschopné auto. Nová Sierra.ev bude teda opäť míľnikom. Techniku síce zatiaľ nepoznáme, ale z hľadiska dizajnu sa nemá za čo hanbiť. Navyše je koncept veľmi blízky sériovej verzii. Z jeho proporcií vyžaruje dobrodružný duch. Má masívny pontón, veľké kolesá, svalnaté prahy, bohato presklenú kabínu a kolmú prednú masku s modernými diódovými reflektormi vrátane módnej diódovej lišty. Ten istý motív nájdeme aj v zadnej časti. Tata tiež sľubuje priestrannú kabínu a veľký batožinový priestor.

Zadné sedadlá sú riešené v štýle sofa. Dajú sa... Foto: Tata
Tata Sierra.ev Concept - 2023 Zadné sedadlá sú riešené v štýle sofa. Dajú sa nastaviť aj do relaxačnej polohy.
Škoda Slavia - 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: ‘Rapid‘ pre Indiu by zaujal aj v Európe. Stáť bude pod 9000 €!

Zdá sa, že zaostávať nebude ani infotainment, ktorý stavia na dvojici rozmerných displejov. Tie však nemajú vodiča zahltiť príliš veľkým množstvom informácií. Digitálny duch posilní osvetlené logo na volante. Ten je vybavený kapacitnými dotykovými plochami. Použité materiály dobre ladia s ekologickým charakterom konceptu a pravdepodobne ich uvidíme aj vo finálnej Sierre. Možno až na kontrastné „fosforeskujúce“ bezpečnostné pásy. Prekvapia masívne predné sedadlá, aj tie zadné v štýle sofa, vybavené funkciou sklápania. Potom majú ponúknuť komfort biznis triedy. Milým detailom je držiak na kvetinu vo výplni zadných dverí.

Tata Sierra.ev Concept - 2023
Tata Sierra.ev Concept - 2023
+22Tata Sierra.ev Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #elektromobily #Tata #Tata Sierra #Tata Sierra.ev
Články podľa značiek