Hyundai Sonata: Toto je viac ako len facelift

Hyundai zmodernizoval Sonatu v rozsahu, ktorý z nej robí prakticky nové auto. Toyota Camry bude mať čo robiť. Sonata má totiž úplne nový dizajn prednej časti a kabínu nie príliš vzdialenú elektrickým modelom Ioniq.

04.04.2023 10:00
debata
Sonata má oveľa športovejší charakter vďaka... Foto: Hyundai
Hyundai Sonata - 2023 Sonata má oveľa športovejší charakter vďaka agresívnej, nízko umiestnenej maske s „neviditeľnými“ reflektormi. Diódová lišta je inšpirovaná novou Konou.

Hyundai uviedol súčasnú generáciu Sonaty na trh v roku 2019. Už vtedy išlo o veľkú zmenu. Klasický sedan, ktorý na americkom trhu súťažil najmä s Toyotou Camry, pretransformovala automobilka na športovo ladený fastback. A teraz prichádza ďalšia hĺbková revízia, oveľa väčšia, než býva zvykom v rámci povinného faceliftu. Sonata dostala prakticky úplne nový dizajn prednej časti, inšpirovaný nielen elektrickou produkciou Hyundai, ale aj športovými modelmi divízie N.

Hoci zozadu Sonata pripomína fastback, zvlášť s... Foto: Hyundai
Hyundai Sonata - 2023 Hoci zozadu Sonata pripomína fastback, zvlášť s novými svetlami a spojlerom, je stále sedanom.
Hyundai - vodíkový spaľovací motor Čítajte viac Hyundai vyvíja supersilný vodíkový motor. Do série má isť už o dva roky

Na svet sa teraz Sonata pozerá „neviditeľnými“ reflektormi, ukrytými v agresívne tvarovanej čiernej maske. Nad ňou sa nachádza horizontálna LED lišta, ktorá umocňuje široký a nízky postoj. Podobný motív sa opakuje aj v grafike zadných prepojených svetiel. Aj tu nájdeme vysoko situovanú diódovú linku. Ale aj úplne nový nárazník a veko. Športová verzia N Line sa môže navyše pochváliť špecifickými 19-palcovými diskami kolies a až štvoricou chrómových výfukov, ktoré vykúkajú spod nového nárazníka.

V kabíne je úplne nová palubná doska, ktorá tak... Foto: Hyundai
Hyundai Sonata - 2023 V kabíne je úplne nová palubná doska, ktorá tak ako v Ioniqu 6 nesie dva 12,3-palcové displeje.
Hyundai - nabíjací robot Čítajte viac Hyundai testuje nabíjací robot. Zbavuje otravnej manipulácie s káblom

Kameň na kameni neostal ani v kabíne. Sonata tu jednoznačne kopíruje trend elektromobilov. Objavujú sa tu dva 12,3-palcové zakrivené displeje. Jeden v úlohe virtuálneho prístrojového panela a druhý pre potreby infotainmentu AVN. To si vyžiadalo rekonštrukciu celej palubnej dosky s novými horizontálnymi prieduchmi ventilácie. Nová je aj dotyková plocha pre nastavenie klimatizácie. Hyundai sľubuje rozšírenú paletu farebných kombinácií čalúnenia a dekorácií, ktoré majú umocniť športovú a zároveň prémiovú atmosféru.

Ešte ambicióznejšie pôsobí verzia N Line so... Foto: Hyundai
Hyundai Sonata - 2023 Ešte ambicióznejšie pôsobí verzia N Line so štyrmi koncovkami výfukov.

O technike sa síce Hyundai nezmienil, pretože premiéra čaká novinku neskôr, pravdepodobne na autosalóne v New Yorku, ale americké médiá naznačujú, že namiesto základného motora 1,6 Turbo by sa pod novou prednou kapotou mal objaviť „plnotučný“ preplňovaný 4-valec s objemom 2,5 litra, výkonom 213 kW a masívnym krútiacim momentom 421 Nm. Vôbec po prvýkrát by mohla mať Sonata aj pohon oboch náprav, čím by si vytvorila technologický náskok pred konkurenčnou Camry.

Hyundai Sonata - 2023
Hyundai Sonata - 2023
+11Hyundai Sonata - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Sonata
Články podľa značiek