BMW XM Label Red: Toto excentrické SUV dá stovku za 3,8 sekundy

Nová vrcholová verzia už i tak brutálne silného BMW XM posúva hranice možného ešte ďalej. Má výkon 550 kW a krútiaci moment rovných 1 000 Nm. Tomu zodpovedá aj šialená dynamika.

14.04.2023 10:00
debata
Vrcholová verzia BMW XM Label Red je... Foto: BMW
BMW XM Label Red - 2023 Vrcholová verzia BMW XM Label Red je neprehliadnuteľná vďaka kontrastnému lakovaniu, ktoré kombinuje čiernu farbu Frozen Carbon Black s červenými doplnkami Toronto Red.

Len pár mesiacov po predstavení vlajkovej lode divízie BMW M prichádza mníchovská automobilka s vrcholovou verziou XM Label Red. Tá je ešte o 70 kW silnejšia než „štandardné“ XM. Preplňovaný 8-valec 4,4 TwinPower Turbo je v Label Red vyladený na 430 kW a 750 Nm krútiaceho momentu. Elektromotor v prevodovke pridáva ďalších 145 kW a 280 Nm. Systémový výkon tohto šialeného SUV, alebo skôr SAV, tak vzrástol na 550 kW a krútiaci moment na rovných 1 000 Nm. Je to vôbec najsilnejšie BMW M v histórii. Čo to znamená? Takmer tri tony vážiace XM Label Red doslova vystrelí na stovku za 3,8 sekundy a s balíkom M Drivers Package dosiahne maximálnu rýchlosť 290 km/h. Ale len preto, že v ďalšom rozlete mu pristrihne krídla obmedzovač.

Špecifické sú aj 21-palcové lesklé čierne disky. Foto: BMW
BMW XM Label Red - 2023 Špecifické sú aj 21-palcové lesklé čierne disky.
BMW XM - 2022 Čítajte viac BMW XM: Prvé 'emko' s batériou má šialených 550 kW. Ale aj 2,8 tony!

Pritom sa novinka dokáže tváriť ako nevinný baránok. Batéria s využiteľnou kapacitou 25,7 kWh totiž umožňuje dojazd 75 až 83 km. Aj preto si môže BMW dovoliť udávať rozprávkovú spotrebu 1,6 až 1,7 litra benzínu na 100 km. Samozrejme, tých prvých. BMW M tvrdí, že elektrická výpomoc elektromotora má byť citeľná nielen pri akcelerácii z miesta, ale pri každom prudšom zrýchlení. Úpravy zasiahli aj podvozok. XM Label Red je štandardne vybavené adaptívnym odpružením s elektronicky riadenými tlmičmi a aktívnou stabilizáciou, ktorá redukuje náklony karosérie. Brzdový systém M Sport využíva vpredu šesťpiestikové brzdy s pevným strmeňom a vzadu jednopiestikové s plávajúcim strmeňom.

Interiér využíva podobnú farebnú schému. Jeho... Foto: BMW
BMW XM Label Red - 2023 Interiér využíva podobnú farebnú schému. Jeho súčasťou sú športové sedadlá, výkonné audio Harman & Kardon či 4-zónová klimatizácia.
BMW X7 M60i xDrive (2023) Čítajte viac Test: BMW X7 M60i. Vyskúšali sme brutálny 8-valec v superluxusnom aute

Brzdový systém spolupracuje so systémom rekuperácie a umožňuje nastaviť jednu z dvoch úrovní citlivosti brzdového pedála. Samozrejmosťou je pohon oboch náprav xDrive a riadenie všetkých štyroch kolies. Lesklé čierne disky s priemerom 21 palcov dotvárajú špecifický vzhľad vrcholovej verzie. Neprehliadnuteľné je aj lakovanie. Základnú čiernu farbu Frozen Carbon Black dopĺňajú kontrastné prvky vo farbe Toronto Red. Týka sa to rámov ľadviniek, okien či vložky zadného difúzora. Podobná farebná schéma prenikla aj do kabíny, kde dopĺňa čierny karbón a čiernu kožu kontrastné červené prešívanie či červené lamely prieduchov ventilácie. V strope je integrovaných až 100 diód náladového osvetlenia. V sérii je tiež audio Harman & Kardon či 4-zónová klimatizácia.

Brutálnemu 8-valcu 4,4 TwinPower Turbo asistuje... Foto: BMW
BMW XM Label Red - 2023 Brutálnemu 8-valcu 4,4 TwinPower Turbo asistuje elektromotor v prevodovke. Výsledkom je extrémna dynamika, a to napriek hmotnosti 2,8 tony.
BMW 5 - 2023 Čítajte viac BMW 5: Nová generácia bude aj elektrická. Vrátane M5!

Z vrcholovej verzie XM Label Red vznikne len 500 exemplárov. Všetky zídu z montážnych liniek amerického závodu BMW v Spartanburgu. Výroba odštartuje v auguste. Svetová premiéra bude na autosalóne v Šanghaji, keďže Čína je spolu s USA a Stredným východom jedným z kľúčových trhov pre BMW M.

BMW XM Label Red - 2023
BMW XM Label Red - 2023
+27BMW XM Label Red - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #limitovaná edícia #BMW M #BMW XM #Label Red
Články podľa značiek