Polestar 4 je prvé auto bez zadného okna! Vraj kvôli bezpečnosti

Nový švédsky elektromobil, ktorý sa má stať po Polestare 3 druhým najpredávanejším modelom značky, prichádza s neuveriteľnou novinkou. Dizajnéri pri ňom úplne zrušili zadné okno. Áno, žiadne tu nie je.

21.04.2023 14:00
debata (2)
Polestar 4 definuje automobilka ako modernú... Foto: Polestar
Polestar 4 - 2023 Polestar 4 definuje automobilka ako modernú reinterpretáciu SUV-kupé. Vyzerá zaujímavo.

Na autosalóne v Šanghaji vyrukoval švédsky Polestar patriaci pod krídla čínskeho gigantu Geely s novým crossoverom Polestar 4. Má byť inovatívnou reinterpretáciou SUV-kupé. Je to nepochybne pekné auto a aj poriadne silné, vlastne najsilnejšie zo všetkých Polestarov. Jeho dva elektromotory majú totiž v talóne 400 kW a 686 Nm krútiaceho momentu, takže na stovku vystrelí za 3,8 sekundy. Batéria s kapacitou až 102 kWh mu má stačiť na 560 km jazdy. To všetko sú skvelé parametre, no jeho mimoriadnosť spočíva v čomsi celkom inom. Polestar 4 je totiž prvým sériovým autom, ktoré nemá zadné okno. Áno, čítate správne.

Polestar 2 BST edition 230 - 2023 Čítajte viac Polestar 2 BST 230: Švédi predstavujú druhú supervýkonnú ‘limitku‘

Naposledy sme sa s čímsi podobným stretli v roku 2013, keď ruský dizajnér navrhol novú limuzínu ZIL pre ruského prezidenta. Tá tiež nemala mať zadné okno z dôvodu bezpečnosti. Nahradil ho pancier. Ako vieme, nakoniec zvíťazil projekt Aurus a zo ZIL-u nič nebolo. Toto je ale celkom iný prípad. Polestar 4 bude totiž sériový elektromobil, ktorý sa dostane na trh už v roku 2024 a žiaden pancier nepotrebuje. Napriek tomu okno nemá. Má len panoramatickú strechu, ktorá končí až za hlavami zadných cestujúcich. No čo je to dobré? Opäť vraj kvôli bezpečnosti. Absurdné riešenie obhajuje šéf Polestrau a zároveň skvelý dizajnér Thomas Ingenlath.

Najväčším prekvapením je absencia zadného okna.... Foto: Polestar
Polestar 4 - 2023 Najväčším prekvapením je absencia zadného okna. Polestar 4 má len panoramatickú strechu.

„Toto je úžasné funkčné zlepšenie, keď sme odstránili zadné okno,“ povedal Ingenlath. „V noci nevidíte len dve drobné bodky v spätnom zrkadle, vidíte toho oveľa viac. A môžete sa tiež pozrieť, čo robia vaše deti na zadných sedadlách, to všetko stlačením jediného tlačidla.“ Trik je v tom, že chýbajúci výhľad cez neexistujúce okno nahradí digitálne vnútorné spätné zrkadlo. Jeho zorné pole nič neobmedzuje, pretože kamera je umiestnená až na konci strechy. Z vlastnej skúsenosti ale vieme, že digitálne zrkadlá nemajú a nikdy nebudú mať tak dokonalý obraz ako klasické a chýba im aj hĺbka, čo znamená zlý odhad skutočnej vzdialenosti.

Výhľad vzad supluje digitálne vnútorné spätné... Foto: Polestar
Polestar 4 - 2023 Výhľad vzad supluje digitálne vnútorné spätné zrkadlo. Navyše slúži aj na sledovanie posádky na zadných sedadlách.

A dôležité je aj to, aby bola kamera vždy funkčná a čistá, inak nebude mať vodič o dianí priamo za vozidlom ani poňatia. Aj preto väčšina značiek ako Toyota, Lexus či Cadillac, ktoré vnútorné digitálne zrkadlo používajú, majú v zálohe aj to klasické. Jednoducho, môžete si vybrať. Pri Polstare 4 to ale nepôjde, pretože tu okno jednoducho nie je. Chýbajúce okno považujeme tak trochu za odpoveďou na otázku, ktorú nik nepoložil. Ak by to bolo také geniálne riešenie, už dávno by sme ho videli v praxi. Polestar si to možno aj uvedomuje a preto má jeho nová štvorka aspoň klasické vonkajšie spätné zrkadlá.

Polestar Precept Concept - 2020 Čítajte viac Polestar Precept: Toto je vízia samostatnej značky Volva. Nemá zadné okno!

Každopádne, absencia okna robí Polestar 4 dizajnovo veľmi zaujímavým modelom. Vyrábať ho budú v čínskom závode v Hangzhou Bay, vlastnenom koncernom Geely. Jeho základom je platforma SEA (Sustainable Experience Architecture), ktorú využívajú alebo budú využívať aj značky Smart, Lynk&Co, Zeekr, Volvo a Baidu. K prvým zákazníkom sa má Polestar 4 dostať už v roku 2024. Ročne chce z neho automobilka predať celosvetovo okolo 80 000 kusov.

Polestar 4 - 2023
Polestar 4 - 2023
+15Polestar 4 - 2023

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Polestar #Polestar 4
Články podľa značiek