Volvo EM90: Prvé švédske MPV bude z Číny. Predstaví sa na jeseň

Švédska značka rozšíri modelové portfólio o segment, ktorý je už niekoľko rokov v útlme, no s jeho predajom začne v Číne. Príchod novinky do Európy ešte potvrdený nie je, no vzhľadom na elektrickú koncepciu je pravdepodobný.

30.08.2023 18:00
Volvo EM90 Foto:
Model EM90 je určený hlavne pre čínsky trh, kde má konkurovať najmä Buicku GL8 a Lexusu LM.
debata

Volvo má takmer storočnú históriu výroby automobilov, no odkedy je pod krídlami čínskeho koncernu Geely, prechádza výraznou zmenou. Okrem prechodu na elektromobilu ide o spoluprácu s viacerými značkami, s ktorými sa delí o techniku a spoločne upravujú modelovú stratégiu. Najnovším prírastkom do modelovej rodiny Volva bude zástupca segmentu MPV s označením EM90.

Zeekr 009 Čítajte aj Zeekr: Čínska prémiová značka mieri do Európy. Chystá až šesť modelov

Zvláštnosťou je, že Volvo bolo, najmä na severoamerickom trhu, vždy vnímané ako značka vyrábajúca rodinné autá, a to vďaka veľmi populárnym a spoľahlivým kombi. Tie postupne vystriedali SUV, ktoré takisto v súčasnosti plnia úlohu prevažne rodinných áut. Automobilka však nikdy nevyrábala osobnú dodávku, ktorá takisto patrí medzi typicky rodinné autá.

Deje sa to až dnes, ale model EM90 je určený hlavne pre čínsky trh, kde má konkurovať najmä Buicku GL8 a Lexusu LM. Lenže konkurenciu bude mať čiastočne aj vo svojom koncerne, a to v podobe Zeekru 009. Práve s posledným menovaným elektromobilom sa delí o platformu SEA (Sustainable Experience Architecture), ktorú v rámci Geely využívajú aj Lotus Eletre a Polestar 5.

Zeekr 009
Zeekr 009
+6Zeekr 009

Hoci Volvo zatiaľ auto ukázalo len z vtáčej perspektívy, vďaka spomínanému modelu Zeekr 009 môžeme odhadnúť základné parametre novinky. Čínske dvojča je 5 209 mm dlhé, 2 024 mm široké a 1 867 mm vysoké. Rázvor má 3 205 milimetrov. Hmotnosť je 2,8 tony. Interiér má šesť sedadiel rozdelených do troch radov a usporiadaných v konfigurácii 2 + 2 + 2. EM90 má navyše priniesť pohodlie švédskej obývačky a prémiovú kvalitu použitých materiálov.

Pokiaľ ide o kapacitu akumulátorov, základná verzia počíta s kapacitou 116 kWh a vyššia až so 140 kWh. Podľa čínskej normy CLTC to má zabezpečiť dojazd 702, respektíve 822 kilometrov. Zrýchlenie silnejšej verzie prebehne z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy vďaka výkonu 400 kW (544 k), ktoré produkujú dva elektromotory, pričom jeden je umiestnený na prednej a druhý na zadnej náprave. Ide teda o elektronickú „štvorkolku“. Slabšia verzia má motor len vzadu a poháňanú len zadnú nápravu.

Zeekr X - 2023 Čítajte aj Zeekr X: Začnime sa báť. Číňania predstavili ďalšie krásne elektro

Podrobnejšie informácie o parametroch a o spustení predaja na jednotlivých trhoch sa dozvieme 12. novembra 2023, keď sa uskutoční svetová premiéra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #MPV #Geely
Články podľa značiek