BMW M3 Touring prepisuje históriu. Kombi snov dá stovku za 3,6 s!

Toto je prvé kompaktné kombi divízie M. Prichádza v čase 50. výročia ostrých modelov z Mníchova a stojí za to. Pod kapotou má neuveriteľných 510 koní. Po čomsi takom volali priaznivci ostrých BMW už celé roky.

07.10.2023 12:00
debata
M3 Touring má všetky prvky nových emkových... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2022 M3 Touring má všetky prvky nových emkových bavorákov. Vrátane vertikálnych ľadviniek bez rámčeka a agresívnych nárazníkov.

Sen fanúšikov BMW sa naplnil. Entuziasti, ktorí tužili po kompaktnom rodinnom kombi ako stvorenom na okruhy, sa totiž zatiaľ museli obrátiť na konkurentov z Ingolstadtu alebo zo Stuttgartu. Lenže nové BMW M3 Touring prepisuje históriu. A poriadne dlhú, pretože divízia M oslavuje päťdesiate výročie. Za ten čas ale nikdy nepriviedla na svet M3 Touring, hoci koncept takéhoto auta predstavila už v roku 2000, ešte na báze generácie E46. Do výroby sa nikdy nedostal. To všetko je však minulosť, pretože na festivale rýchlosti v Goodwoode zažiarilo v svetovej premiére práve M3 Touring. Príhodné miesto pre auto, ktoré odvezie rodinu, no zároveň ponúka brutálnych 510 koní.

BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M2: Nová generácia bude poslednou bez elektrifikácie!

Nové M3 Touring vychádza zo súčasnej generácie M3, ale v porovnaní s ňou má na vrch. Preberá totiž všetky inovácie nedávno vynoveného modelového radu 3. O príslušnosti k emkám niet najmenších pochybností. M3 Touring demonštruje brutalitu svojimi bezrámčekovými vertikálnymi ľadvinkami aj zväčšenými otvormi agresívne tvarovaných nárazníkov. V sérii má nielen rozšírené čierne prahy, ale aj lesklú čiernu strechu, zakončenú spojlerom s Gurneyho lištou. Nechýbajú odvetrávacie otvory na predných blatníkoch, predné 19– a zadné 20-palcové M disky, z ktorých vykúkajú červené strmene bŕzd. Vzadu sú v difúzore integrované štyri obrie čierne koncovky výfukov.

Áno, je to kombi, ale napriek tomu preberá z M3... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2022 Áno, je to kombi, ale napriek tomu preberá z M3 mohutný difúzor a štyri obrie koncovky výfukov. Dramatický efekt tejto skrytej šelmy dotvára matné pozadie svetiel či špeciálny strešný spojler s Gurneyho lištou.
BMW M3 Touring - 2022
BMW M3 Touring - 2022
+29BMW M3 Touring - 2022

Interiér už môže počítať s novým infotainmentom, ktorý beží na operačnom systéme ôsmej generácie. Pred vodičom sa nachádza BMW Curved Display, čo sú dve zakrivené obrazovky s uhlopriečkou 12,3 a 14,9 palca prekryté spoločným sklom. Ich grafika je upravená špeciálne pre M3 a obsahuje telemetrické funkcie, ako meranie času na kolo alebo M Drift Analyzer. Za príplatok dostanete head-up displej. Pre športový charakter sú ale dôležitejšie športové M sedadlá, a M volant potiahnuté kožou Merino. Dramatickú atmosféru dotvára čierny strop. Napriek tomu je M3 Touring stále praktickým kombi. Jeho kufor má už v základe 500 litrov a po sklopení operadiel, delených v pomere 40 : 20 : 40, ich ponúkne až 1 510.

M3 Touring už ťaží z inovácií vynoveného... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2022 M3 Touring už ťaží z inovácií vynoveného modelového radu 3. Preto tu nájdete zakrivený displej a novú generáciu infotainmentu. Má však špecifickú grafiku a ponúka telemetrické funkcie. Na adrenalínové gény upozorňujú anatomické M sedadlá, M volant a kožené čalúnenie.
BMW M3 Touring - 2022
BMW M3 Touring - 2022
+16BMW M3 Touring - 2022

Dokonca sú tu vychytávky v podobe výsuvných líšt, ktoré zabraňujú samovoľnému pohybu batožiny, alebo sieťky, jednoducho prvky, ktoré by ste od auta, ktoré vám vie poriadne rozprúdiť krv, nečakali. Oveľa dôležitejší je ale priestor pod prednou kapotou. Radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo, vyladený divíziou M, má úpravy, ktoré zabezpečujú dokonalé chladenie a mazanie aj pri veľkých preťaženiach na okruhoch. Výkon 510 koní, teda 375 kW zodpovedá rovno BMW M3 Competition, to aby M3 Touring kompenzovalo o čosi vyššiu hmotnosť. V spojení s 8-stupňovým automatom M Steptronic, ktorý musí zvládnuť až 650 Nm, tak M3 Touring šprintuje na stovku za 3,6 sekundy a na dvojnásobok len za 12,9. Maximálka je limitovaná na obligátnych 250 km/h, no s balíkom M Drivers Package pritiehne M3 Touring uzdu až pri údaji 280 km/h.

Do tohto kufra naložíte  500 litrov batožín,... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2022 Do tohto kufra naložíte 500 litrov batožín, ako do každého BMW 3 Touring. Po sklopení sedadiel je to až 1 510.

O dokonalý prenos sily motora na asfalt sa stará systém xDrive. Nejde však o obyčajnú štvorkolku. Tá od divízie M uprednostňuje zadné kolesá, zvlášť v režime Sport. No a ak vypnete stabilizačný systém DSC, zmení sa M3 Touring na čistú zadokolku. Potom nič nebráni nespútaným driftom. No na hranicu možností dokáže ísť M3 Touring v zákrutách aj vďaka trakčnému systému M Traction Control s desiatimi stupňami nastavenia citlivosti preklzu. Mimochodom, tento systém má „mozog“ integrovaný priamo v riadiacej jednotke motora, takže zásahy sú priam bleskurýchle. Predné kolesá nesie dvojitá kĺbová náprava, tie zadné využívajú 5-prvkové zavesenie. No a nechýbajú ani adaptívne tlmiče, ktoré dokážu zmeniť M3 Touring z relatívne komfortného rodinného ideálu na okruhovú šelmu.

BMW M4 Coupe 50 Jahre 1 Čítajte viac BMW M3/M4 50 Jahre: Narodeninová edícia hýri farbami

Cestujúci si môžu užívať bohaté vybavenie. V sérii je trojzónová klimatizácia, navigácia BMW Maps, náladové osvetlenie či prémiové audio. O bezpečnosť sa stará monitoring chodcov aj cyklistov, udržiavanie v jazdnom prúde, pomoc pri preraďovaní medzi jazdnými prúdmi a množstvo ďalších prvkov podpory vodiča. Napríklad aj automatický parkovací asistent, ktorý zvláda plne automatické manévre a na parkovacie miesto sa vie vrátiť zo vzdialenosti 50 metrov. O výrobu sa adrenalínovej novinky sa stará priamo materský závod automobilky v Mníchove. Na slovenskom trhu štartuje brutálne mníchovské kombi na 101 400 eurách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 3 #BMW M3 #BMW M3 Touring
Články podľa značiek