Toyota Yaris Cross: Viac výkonu a bezpečnosti. Ale bez retuší

Po troch rokoch prichádza Toyota s modernizáciou svojho najmenšieho SUV. Má silnejší hybridný pohon a zlepšené bezpečnostné systémy. Bokom neostal ani infotainmnet.

24.11.2023 10:00
debata
Na dizajne modernizovaného Yarisu Cross sa nič... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2023 Na dizajne modernizovaného Yarisu Cross sa nič nemenilo. Príde však v úvodnej sérii Premiere Edition, ktorá má nový zelený lak Khaki a tiež 18-palcové kolesá s piatimi lúčmi.

Yaris Cross je od svojho uvedenia na trh európskym lídrom v triede SUV segmentu B. Udržať ho v dobrej kondícii má prvá väčšia modernizácia, hoci na dizajne si veľa zmien nevšimnete. To podstatné sa totiž odohralo pod kapotou a v kabíne. Vyššie úrovne vybavenia GR Sport a Executive, vrátane úvodnej série Premiere Edition, dostali výkonnejší hybridný systém 1,5 Hybrid 130. Výkon atmosférického 3-valca, ktorý pracuje v Atkinsonovom cykle síce ostal na pôvodnej úrovni 68 kW, a nemenil sa ani krútiaci moment 120 Nm, no zato posilnila elektrická časť sústavy.

Aká je budúcnosť áut? Elektromobily, alebo vzniknú bezemisné spaľovacie motory?

Video

Motorgenerátor má vyšší výkon a elektromotor zas vyšší krútiaci moment. Ten narástol zo 141 až na 185 Nm. Výsledkom je celkový systémový výkon 97 kW, čo je zlepšenie o 14 %. Takže Yaris Cross Hybrid 130 teraz zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 10,7 sekundy, o 0,5 sekundy rýchlejšie. Toyota však sľubuje aj lepšiu pružnosť. Napríklad zrýchlenie z 80 na 120 km/h sa skrátilo o 0,4 sekundy na 8,9 s, čo znamená napríklad viac istoty pri predbiehaní. Zároveň v ponuke ostáva pri nižších úrovniach výbavy aj pôvodná hybridná verzia Hybrid 115 (85 kW). No aj tu by si mali zákazníci všimnúť zmenu. Najmä v oblasti akustického komfortu.

Kontrastná čierna strecha je tiež súčasťou... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2023 Kontrastná čierna strecha je tiež súčasťou série Premiere Edition.
BYD - výroba elektromobilov Číne Čítajte viac Toyota obmedzuje výrobu v Číne. Nestíha miestnej konkurencii

Vynovený Yaris Cross totiž dostal do vienka nový dynamický tlmič motora, rezonátor nasávania, trojvrstvovú zvukovú izoláciu v palubnej doske a hrubšie okná. Toyota tiež sľubuje nižšie vibrácie. No najväčšou zmenou v interiéri je 12,3-palcový digitálny prístrojový panel. Umožňuje štyri druhy zobrazenia – Smart (elegantný), Casual (neformálny), Sporty (športový) a Tough (drsný). Vylepšený je aj 10,5-palcový infotainment, ktorý teraz obsahuje cloudovú navigáciu či bezdrôtovú konektivitu smartfónov cez Apple CarPlay a Android Auto. Zároveň má mať systém vyššie rozlíšenie a rýchlejšie reakcie. Umožňuje tiež aktualizácie softvéru na diaľku.

Toyota Camry Hybrid 2025 1 Čítajte viac Nová Toyota Camry: Japonci to so sedanmi nevzdávajú. Našťastie

Hlasové ovládanie Hej Toyota má rozpoznávať hovorovú reč. Novinkou je aj digitálny kľúč, ktorý môžu zdieľať viacerí užívatelia. Bokom neostali ani asistenčné systémy. Tie využívajú výhody novej kamery so širším uhlom záberu a nových senzorov s dlhším dosahom. Vďaka tomu dokáže Yaris Cross predchádzať kolíziám s chodcami, cyklistami či motocyklistami v širšom spektre situácií. Novinkou je funkcia potlačenia nechceného zrýchlenia, ktorá aktivuje brzdy v prípade rizika nárazu ale aj funkcia, ktorá pred zákrutou zmení účinok posilňovača riadenia, aby vodič ľahšie udržal bezpečnú trajektóriu.

Najväčšou novinkou v kabíne je 12,3-palcový... Foto: Toyota
Toyota Yaris Cross - 2023 Najväčšou novinkou v kabíne je 12,3-palcový digitálny kokpit so štyrmi druhmi zobrazenia. Polepšil si aj 10,3-palcový infotainment s cloudovou navigáciou.
Toyota FT-Se Concept - 2023 Čítajte viac Toyota FT-Se: Tento koncept má ‘zostreliť‘ budúce Porsche Cayman

Yaris Cross tiež chráni posádku pri vystupovaní zvukovou výstrahou, ak sa zozadu blíži napríklad cyklista a pripomenie vám, že máte pri opustení vozidla skontrolovať zadné sedadlá. Tradičné prvky balíka Toyota Safety Sense prešli zlepšeniami. Adaptívny tempomat napríklad reaguje rýchlejšie, rýchlosť upravuje na základe dopravného značenia a tiež znižuje rýchlosť v zákrutách. Systém udržiavania v jazdnom pruhu sa správa prirodzenejšie. Vodiči však viac ocenia zlepšené varovanie pri opustení jazdného pruhu, ktoré teraz rozozná situácie, keď chce vodič obísť prekážku na krajnici, napríklad cyklistu bez aktivácie smerového svetla. Takže zbytočne nezasahuje.

Toyota Yaris Cross - 2023
Toyota Yaris Cross - 2023
+15Toyota Yaris Cross - 2023

Vynovený Yaris Cross vstúpi na trh úvodnou sériou Premiere Edition, ktorá bude vybavená 18-palcovými kolesami s diamantovým výbrusom, špecifickým prešívaním čalúnenia a špecifickými dekoráciami. Na výber bude nový sivý lak Khaki s čiernou strechou. Paletu farieb v celom modelovom rade rozšíril modrý borievkový odtieň. Prvé vozidlá sa na Slovensku objavia v júni budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Yaris #Toyota Yaris Cross
Články podľa značiek