Subaru Crosstrek e-BOXER: Nová generácia XV prichádza na náš trh. Poznáme ceny

Najmenšie SUV v ponuke japonskej značky dostalo nové meno a niekoľko vylepšení dizajnu aj techniky. Do pohonného ústrojenstva pribudla elektrická zložka, ale plochý motor aj symetrický pohon všetkých kolies ostali.

27.11.2023 10:00
Subaru Crosstrek 41 Foto:
Subaru sa rozhodlo zmeniť európske meno XV na názov používaný v zámorí, a to Crosstrek.
debata

Model XV je najpredávanejším autom značky Subaru v Európe. Až 40 % jej predajov na starom kontinente pripadá na toto kompaktné SUV. Nová generácia modelu je tak pre japonskú značku veľmi dôležitá. A rozhodla sa zmeniť jej európske meno XV na názov používaný v zámorí, a to Crosstrek.

Hlavnou zmenou pohonu je hybridizácia plochého atmosférického dvojlitrového štvorvalca, ktorú Subaru nazýva e-BOXER. K výkonu spaľovacieho agregátu 100 kW (136 k) a jeho krútiacemu momentu 182 Nm sa pridáva elektromotor s výkonom 12,3 kW (16,7 k) a krútiacim momentom 66 Nm. Prevodovka Lineartronic s kontinuálnym prevodom prenáša silu motora na symetrický pohon oboch náprav.

Konštruktérom sa podarilo aj zvýšiť torznú... Foto: Subaru, Jaime SAINZ DE LA MAZA
Subaru Crosstrek 22 Konštruktérom sa podarilo aj zvýšiť torznú tuhosť karosérie o 10 % a motor dostal vylepšený systém chladenia.

Konštruktérom sa podarilo aj zvýšiť torznú tuhosť karosérie o 10 % a motor dostal vylepšený systém chladenia. Jazdu v teréne uľahčuje okrem svetlej výšky podvozka 220 milimetrov aj jazdný režim X-MODE, ktorý optimalizuje prácu motora, prevodovky aj rozloženia krútiaceho momentu medzi kolesá počas jazdy na nespevnenom povrchu. Súčasťou režimu X-MODE je aj asistent pre jazdu z kopca.

Subaru Forester - 2023 Čítajte aj Subaru Forester: Šiesta generácia je verná tradícii – boxeru aj ‘symetrike‘

Súbor asistenčných systémom nazývaný EyeSight má celkovo štrnásť funkcií, pričom sedem z nich je nových. Reč je o predkolíznom brzdení, o autonómnom núdzovom riadení, o udržovaní v jazdnom pruhu, či o rozpoznávaní dopravných značiek s inteligentným obmedzovačom rýchlosti. Okrem systému sledovania únavy vodiča Subaru upravilo aj sedadlá, aby pri jazde nedochádzalo ku kývaniu hlavy, čo znižuje únavu vodiča.

Jazdu v teréne uľahčuje okrem svetlej výšky... Foto: Subaru, Jaime SAINZ DE LA MAZA
Subaru Crosstrek 25 Jazdu v teréne uľahčuje okrem svetlej výšky podvozka 220 milimetrov aj jazdný režim X-MODE.

Vo vnútri je dominantným prvkom 11,6-palcový dotykový displej infotainmentu s vylepšenými navigačnými funkciami. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay je možné po novom prepojiť s autom bezdrôtovo. Základný batožinový priestor výrobca neuvádza, no po sklopení zadných sedadiel vznikne priestor s objemom 1 314 litrov.

Prevodovka Lineartronic s kontinuálnym prevodom... Foto: Subaru, Jaime SAINZ DE LA MAZA
Subaru Crosstrek 31 Prevodovka Lineartronic s kontinuálnym prevodom prenáša silu motora na symetrický pohon oboch náprav.

Exteriéru sa dizajnéri snažili vštepiť športovo-robustný vzhľad v duchu filozofie značky, ktorú nazývajú Dynamic x Solid. Masívne čierne oplastovanie blatníkov a prahov spolu so strešnými lyžinami a 17– alebo 18-palcovými diskami kolies podčiarkujú teréne ambície Crosstreku. Na výber bude desať farieb laku karosérie.

Subaru Outback Wilderness - 2023 Čítajte aj Subaru Outback: Po facelifte ešte drsnejší. Ale aj bezpečnejší

Subaru Crosstrek e-BOXER bude na výber v troch výbavových stupňoch. Základom je výbava Style, ktorá stojí 35 500 eur. Nad ňou sa nachádza výbava Style X-Tra s cenovkou 37 000 eur. Vrcholom ponuky je výbava Premium, ktorá stojí 39 500 eur. Predpredaj sa už začal a prvé kusy sa k slovenským zákazníkom dostanú vo februári budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hybrid #SUV #Subaru #Subaru XV #Subaru Crosstrek #e-Boxer
Články podľa značiek