Kia Sorento: Hĺbkový facelift prichádza do Európy. ‘Nafta’ v ponuke ostáva

Kórejské SUV sa dočkalo modernizácie pomerne skoro. Navyše zmien je viacero a nie sú len kozmetické. Pre európskeho zákazníka je podstatné, že okrem hybridných možností pohonu môže stále voliť aj naftovú verziu.

04.12.2023 10:00
kia-sorento-pe-my24-highres-exterior-1 001 Foto:
Automobilka nešla cestou jemných retuší, ale pripravila súbor výrazných zmien.
debata

Facelift európskej verzie Kie Sorento sa očakával niekoľko mesiacov, nakoľko na domácom kórejskom trhu a v USA sa zákazníci dočkali vynovenej štvrtej generácie už skôr. Zaujímavé je, že modernizácia prišla už po troch rokoch, keďže súčasný model je na trhu od roku 2020. Zároveň treba dodať, že automobilka nešla cestou jemných retuší, ale pripravila súbor výrazných zmien.

Vzadu zaujme nový vzhľad koncových svetiel s... Foto: Kia
kia-sorento-pe-my24-highres-exterior-1 003 Vzadu zaujme nový vzhľad koncových svetiel s diagonálnymi LED diódami.

Vidno na hlavne na vonkajšom vzhľade. Sorento má robustnejší nárazník, kolmejšiu a širšiu masku, novú kapotu aj blatníky. Svetlá majú zvislý tvar, čo je inšpirácia novou elektrickou vlajkovou loďou Kia EV9, a denné diódy sú v tvare písmena T. Hlavné LED moduly, sú v deaktivovanom stave prakticky neviditeľné.

V interiéri čaká na posádku úplne nová palubná... Foto: Kia
kia-sorento-pe-my24-highres-interior1 013 V interiéri čaká na posádku úplne nová palubná doska, ktorá je jednoduchšia a elegantnejšia.

Na výber budú 19– alebo 20-palcové disky kolies s tromi novými dizajnovými prevedeniami. Do ponuky lakov karosérie pribudli tri nové, a to hnedá Volcanic Sand, sivá Interstellar Grey a zelená Cityscape Green. Dohromady je ich teraz na výber desať. Vzadu zaujme nový vzhľad koncových svetiel s diagonálnymi LED diódami a vďaka vynovenému nárazníku a ozdobnej koncovke výfuku pôsobí zadná časť robustnejšie.

Kia Sorento - facelift 2024 Čítajte aj Kia Sorento: Facelift sa blíži z USA. Aj so štipkou EV9

V interiéri čaká na posádku úplne nová palubná doska, ktorá je jednoduchšia, elegantnejšia a dominuje jej veľký zakrivený displej infotainmentu, ktorý tvoria dve 12,3-palcové obrazovky. Opäť ide o podobnosť s modelom EV9. Prieduchy ventilácie v strednej časti sú po novom úzke. Sorento tiež podľa vzoru elektrických modelov dostalo dvojfunkcionálnu dotykovú lištu pre ovládanie klimatizácie alebo pre vstup do hlavných vetiev menu. Zachovalo si však klasický hardvér pre nastavenie hlasitosti rádia. Novým prvkom prebratým z Kie EV9 je skener odtlačku prsta, vďaka čomu rozpozná majiteľa. Pomocou neho je teraz možné auto napríklad štartovať. Sedadlá môžu byť čalúnené kožou Nappa alebo umelou kožou a recyklovaným plastom (PET) v zelenej farbe Sage Green.

KIA EV9-GTLine (2023) Čítajte aj Luxusné 7-miestne SUV Kia EV9 prichádza na náš trh. Poznáme ceny

Z hľadiska pohonu budú mať záujemcovia pestrý výber. V prípade klasického hybridu je základom 1,6-litrový motor T-GDI doplnený 1,49 kWh batériou ktorý spolupracuje so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Plug-in hybrid dopĺňa pohonnú sústavu o 13,8 kWh batériu, ktorá umožní čisto elektrickú jazdu. Okrem toho je v ponuke aj 2,2-litrový vznetový štvorvalec spojený s osemstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou, ktorý prináša aj možnosť pohonu oboch náprav.

Vynovená Kia Sorento sa na Slovensku začne predávať začiatkom roka 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #facelift #modernizácia #SUV #Kia Sorento
Články podľa značiek