Honda predstavila dva koncepty. S elektromobilmi začína od nuly

Honda v elektromobilite poriadne zaspala. Od roku 2026 však plánuje odštartovať novú éru s úplne novou generáciou elektromobilov. Rodia sa na čistom hárku papiera. Automobilka sľubuje bezstresový dojazd, bezstresové nabíjanie aj športové jazdné vlastnosti.

11.01.2024 10:00
debata
Tieto dva elektrické koncepty stoja na novej... Foto: Honda
Honda Space-Hub Concept - 2024 Tieto dva elektrické koncepty stoja na novej platforme s ultratenkou batériou.

Honda sa s elektromobilmi zatiaľ poriadne trápi. Už po troch rokoch zastavila výrobu aj toho jediného, ktorým disponovala. Honda e, malý mestský elektromobil napriek skvelému dizajnu, vynikajúcim jazdným vlastnostiam a inovatívnym technológiám u zákazníkov totiž neuspel. Honda tiež zrušila spoločný projekt s americkým koncernom General Motors, výsledkom ktorého mali byť milióny cenovo dostupných elektrických áut. Čo teda Honda v súčasnosti má? Jej jediným elektromobilom je elektrická verzia Hondy HR-V s čudesným názvom e.Ny1.

Honda Prelude Concept - 2024 Čítajte viac Honda Prelude Concept: Návrat legendy je možno za rohom

To je naozaj pramálo v časoch, keď koncerny Volkswagen, Stellantis, americká Tesla či čínske automobilky BYD alebo Nio produkujú ročne státisíce elektromobilov najrôznejších druhov. Honda to dobre vie, a tak na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas ohlásila veľkú elektrickú ofenzívu. A nielen to. Priznala, že ide o totálny reštart. Jej budúcnosťou sa od roku 2026 má stať úplne nová generácia elektromobilov, ktoré označuje ako „0 Series“. Začína teda doslova od nuly. Spájať ich má filozofia – tenké, ľahké, múdre.

Koncept Saloon je aerodynamickým „sedanom“,... Foto: Honda
Honda Space-Hub Concept - 2024 Koncept Saloon je aerodynamickým „sedanom“, ktorý má ponúknuť prekvapivo priestranný interiér, športové jazdné vlastnosti a dlhý dojazd.

Kariéru odštartujú najprv v Severnej Amerike a následne sa dostanú aj do Japonska, Ázie, Afriky, Európy či na Blízky východ a do Južnej Ameriky. Za novou stratégiou sa skrýva nová ultratenká batériová platforma, ktorá má priniesť nízku stavbu karosérie a teda aj vynikajúcu aerodynamiku. Ľahkosť má reprezentovať nižšia hmotnosť, než sa dnes spája s elektromobilmi, a najmä športové jazdné vlastnosti, ktoré majú prekonať zaužívané predstavy ľudí o elektrických autách. Nejde teda len o zrýchlenie v priamke, ale aj sebavedomé správanie v zákrutách.

Honda Space-Hub Concept - 2024
Honda Space-Hub Concept - 2024
+5Honda Space-Hub Concept - 2024

Múdre znamená, že tieto elektromobily budú praktické, vybavené autonómnymi systémami riadenia a budú vysoko energeticky účinné. Honda chce zbaviť zákazníkov z úzkosti z krátkeho dojazdu a stresu z dlhého nabíjania. Nabíjanie z 15 na 80 % plánuje skrátiť na 10 až 15 minút. Zároveň chce obmedziť degradáciu batérie na menej ako 10 % aj po desiatich rokoch používania. To je totiž ďalší aspekt, ktorý často odrádza zákazníkov od kúpy elektromobilov. Starostlivosť o batérie má vychádzať z dát prevádzky viac ako jedného milióna jej elektrifikovaných vozidiel.

Aj koncept Space-Hub používa ultratenkú... Foto: Honda
Honda Space-Hub Concept - 2024 Aj koncept Space-Hub používa ultratenkú batériovú platformu, ale ide o MPV s flexibilným interiérom.

A ako si máme elektromobily „0 Series“ predstaviť? To Honda ukázala v Las Vegas dvojicou konceptov. Štúdia Saloon je nízkym športovým „sedanom“ s jednopriestorovou karosériou a párom obrovských výklopných dverí, ktoré ponúkajú prístup k obom radom sedadiel. Honda tvrdí, že napriek kompaktným rozmerom disponuje Saloon nečakane priestrannou kabínou. Palubná doska s rozhraním HMI má umožniť jednoduché a intuitívne ovládanie. Okrem vynikajúcich jazdných vlastností vyplývajúcich z nízkeho ťažiska a špičkovej aerodynamiky je Saloon schopný aj autonómnej jazdy.

Honda Space-Hub Concept - 2024
Honda Space-Hub Concept - 2024
+2Honda Space-Hub Concept - 2024

Koncept Space-Hub má od Saloonu poriadne ďaleko. Stojí síce na rovnakej elektrickej platforme, ale ide o mimoriadne priestranné MPV. Má mať flexibilný interiér, o ktorom Honda tvrdí, že sa okamžite prispôsobí predstavám užívateľov. O prístup sa starajú dva páry posuvných dverí. Aj on disponuje autonómnym riadením a futuristickou palubnou doskou s rozhraním HMI. Žiadne bližšie informácie Honda neposkytla. Nepoznáme kapacitu batérií, výkon ani dojazd. Oba koncepty spája aj nové logo, ktoré Honda zmodernizovala prvýkrát od roku 1981. Má modrú farbu a používať ho budú všetky nové elektromobily značky vrátane „0 Series“.

Honda - nový vodíkový pohon FCEV Čítajte viac Honda plánuje vodíku veľkú budúcnosť. Avizuje nové palivové články

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Concept #koncept #elektromobily #CES Las Vegas #Honda Saloon #Honda Space-Hub
Články podľa značiek