Cupra Born VZ: Konečne prichádza ostrá verzia. Trvalo to tri roky

Cupra si už roky buduje imidž športovej značky, no v prípade jej prvého elektromobilu neponúkala viac výkonu ako sesterský VW ID.3. Zmení to až Cupra Born VZ. Sympatické je, že ostáva zadokolkou.

27.02.2024 10:00
debata
Najvýkonnejšia verzia Cupry Born s prívlastkom... Foto: Cupra
Cupra Born VZ - 2024 Najvýkonnejšia verzia Cupry Born s prívlastkom VZ má špecifické 20-palcové disky s medenými akcentmi a tiež špecifický zelený lak Dark Forest. Na výber je aj čierny odtieň Midnight Black.

Cupra Born prišla na svet ako prvý elektromobil značky Cupra roku 2021. Teda približne rok po sesterskom VW ID.3. Dizajnom síce jasne deklarovala športový imidž, ale dynamickými parametrami sa nijako neodpútala od materského modelu. V ponuke boli doteraz verzie s výkonom 150 kW alebo silnejšia e-Boost s výkonom 170 kW. Obe s elektromotorom na zadnej náprave. Cupra nám však už od začiatku sľubovala aj čosi ostrejšie. Lenže od sľubov prešli už tri roky. Cupra si totiž musela počkať na technologický upgrade modelov VW ID.4 a Škody Enyaq iV. Ako vieme, tie sú od tohto roka vybavené výkonnejším zadným elektromotorom. A presne z toho ťaží aj nová Cupra Born VZ.

Cupra DarkRebel Concept - 2023 Čítajte viac Cupra DarkRebel: Tento shooting brake navrhli fanúšikovia. Vyzerá úchvatne

Zadné kolesá tak poháňa elektromotor s výkonom až 240 kW. To je o 90 viac v porovnaní so základnou verziou a o 70 viac, ako má Cupra Born e-Boost. Stúpol aj krútiaci moment z pôvodných 310 až na 545 Nm. Konečne sa tak Cupra Born mení na skutočný elektrický hothatch. Šprint na stovku zvláda za 5,7 sekundy, čo je zlepšenie o jednu sekundu. Možno ste čakali ešte lepší údaj, ale verzia VZ investovala svoj výkonový potenciál aj do maximálnej rýchlosti. Tá totiž vzrástla z biednych 160 km/h na finálnych 200 km/h. Cupra pritom tvrdí, že verzia VZ je podobne úsporná ako jej staršie sestry. Takže na jedno nabitie prejde až 570 km. Mimochodom, využiteľná kapacita akumulátora si polepšila o 2 kWh na celkových 79. Nabíjanie jednosmerným prúdom (170 kW) jej trvá z 10 % na 80 % len 30 minút.

Cupru Born VZ poháňa zadný elektromotor s... Foto: Cupra
Cupra Born VZ - 2024 Cupru Born VZ poháňa zadný elektromotor s výkonom až 240 kW a krútiacim momentom 545 Nm. Zlepšila sa nielen akcelerácia, ale aj maximálna rýchlosť. Tá vzrástla zo 160 na 200 km/h.
CUPRA Leon SP 2,0 TDI (2023) Čítajte viac Test: Cupra Leon ST 2,0 TDI. Ak hľadáte úsporný imidžový ‘kombík‘, je to tento

Adrenalínu pohonnej jednotky sekunduje aj prepracovaný podvozok. Born VZ má na zadnej viacprvkovej náprave nové pružiny a adaptívne tlmiče, ktoré spolu s modifikovanými ventilmi v predných tlmičoch, rekonštruovanými pružinami predných tlmičových vzpier McPherson a hrubšími stabilizátormi vytvárajú nový podvozok DCC Sport. Vďaka nastaviteľným tlmičom môže Cupra Born ponúknuť nielen lepšiu stabilitu a trakciu, ale aj viac komfortu. Zmenám sa nevyhlo ani modifikované hrebeňové riadenie s ostrejším prevodom a novým softvérom či brzdová sústava, ktorá využíva väčšie bubnové brzdy na zadných kolesách a trojstupňovú rekuperáciu, nastaviteľnú priamo z volantu.

Interiér používa športové sedadlá známe z... Foto: Cupra
Cupra Born VZ - 2024 Interiér používa športové sedadlá známe z vrcholových verzií Cupry, ako Formentoru VZ5 a Leonu Cupra VZ Cup.
Cupra Ateca (2023) Čítajte viac Cupra Ateca: dva nové motory a drobné zmeny v dizajne

S asfaltom spájajú Born VZ pneumatiky s profilom 235/40, obuté na 20-palcových diskoch, o palec väčších ako pri doteraz najvýkonnejšej verzii e-Boost. Okrem špecifických kovaných kolies s medenými akcentmi dotvárajú športový tuning VZ dve nové farby karosérie – zelená Dark Forest a čierna Midnight Black. Karosériu zdobia logá VZ a nápis Cupra z matného chrómu. Kabínu zušľachťujú anatomické sedadlá s integrovanými opierkami hláv, čalúnené textíliou Seaqual Yarn, prevzaté z vysokovýkonných modelov Formentor VZ5 a Leon Cupra VZ Cup. Situované sú nižšie k podlahe, čo vytvára lepšie spojenie vodiča s vozidlom. Väčší infotainment s uhlopriečkou až 12,9 palca má jednoduchšie ovládanie klimatizácie a audia.

Cupra Born VZ - 2024
Cupra Born VZ - 2024
+7Cupra Born VZ - 2024

Ambientné osvetlenie informuje aj o stave nabitia batérie, varuje pri vystupovaní a spolupracuje s asistenčnými systémami. Napríklad zlepšeným systémom udržiavania v jazdnom prúde, ktorý teraz zvláda rozlišovať aj slabšie vodorovné značenie. Pribudla tiež funkcia automatickej zmeny jazdného prúdu a nový parkovací asistent, ktorý dokáže zaparkovať vozidlo aj bez vodiča za volantom. Bohužiaľ, na novú Cupru Born VZ si ešte chvíľku počkáme. K prvým zákazníkom sa má dostať až na jeseň tohto roka. Od novinky si Cupra sľubuje nových zákazníkov. Vlani predala 45 300 kusov tohto modelu, čo bol síce nárast v porovnaní s rokom 2022 o 44 %, ale zároveň príliš málo na to, aby Cupra Born dokázala časom nahradiť klasickú Cupru Leon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cupra #Cupra Born
Články podľa značiek