Rivian R2: Novinka zaútočí na Teslu Y. Bude ale drsnejšia

Americký Rivian chystá veľkú európsku ofenzívu. K už avizovanému hatchbacku R3 pridá aj stredne veľké SUV. Sľubuje dojazd 480 km a šprint na stovku pod tri sekundy.

12.03.2024 10:00
debata (4)
Nové SUV Rivian R2 má na dĺžku 4 715 mm, takže... Foto: Rivian
Rivian R2 - 2024 Nové SUV Rivian R2 má na dĺžku 4 715 mm, takže v porovnaní s R1S je kratšie až o 400 mm. Predná maska s vertikálnymi svetlami je jasným poznávacím znamením Rivianu.

Rivian sa zapísal na mapu automobiliek sveta len pred troma rokmi, keď odovzdal prvému zákazníkovi pikap R1T. Neskôr nasledovalo z neho odvodené SUV R1S. Lenže jeho ambície sú oveľa väčšie. Pripravuje veľkú modelovú ofenzívu. Len pred pár dňami zverejnil prvé informácie o menšom hatchbacku R3 a jeho out-doorovej verzii R3X a teraz tu máme avízo štvrtého modelu. Volá sa R2 a stojí presne medzi R1S a malým R3X. Ide o stredne veľké SUV postavené na novej platforme pripravenej pre kompaktné modely, ktorá využíva štrukturálnu batériu a veľké odliatky vyrábané technológiou gigacastingu, čím sa redukuje množstvo dielov, zvyšuje tuhosť a znižujú náklady.

Rivian R2 - 2024
Rivian R2 - 2024
+7Rivian R2 - 2024

Kubistické proporcie a vertikálne predné svetlá prepojené diódovou lištou zaraďujú R2 jednoznačne do rodiny Rivianov. Na dĺžku má 4 715 a na výšku 1 700 mm. Rázvor náprav dosahuje veľkorysých 2 935 mm, čo zodpovedá napríklad Kii EV6. V porovnaní s R1S je tak novinka kratšia až o 400 mm. I tak sľubuje Rivian mimoriadne priestranný interiér. A navyše praktický. Disponuje dokonca lôžkovou úpravou sedadiel, vďaka čomu môžete v tomto aute prespať. A v prírode si užijete aj veľa čerstvého vzduchu, pretože otvárať sa dajú nielen okná vo dverách či strešné okno, ale aj okno piatych dverí, ktoré sa zasunie do veka. No a výklopné sú aj tretie bočné okná.

Zaujímavým prvkom je okno piatych dverí, ktoré... Foto: Rivian
Rivian R2 - 2024 Zaujímavým prvkom je okno piatych dverí, ktoré bude možné elektricky otvárať.
Rivian R3X 1 Čítajte viac Rivian R3: Američania chystajú pre Európu retro hatchback. Inšpiruje sa legendou

Palubná doska má minimalistické tvary. Nesie digitálny prístrojový panel a veľký centrálny infotainment. Počet fyzických tlačidiel je zredukovaný na minimum. V podstate sú tu len páčky na stĺpiku riadenia a dve kolieska na volante. Počet odkladacích priestorov zvyšujú dve schránky pred spolujazdcom. O bezpečnosť sa bude starať 11 kamier a päť radarových senzorov vrátane radaru s dlhým dosahom. Očakávať teda môžeme aj autonómne riadenie na úrovni SAE 3. Rivian R2 by tak mal prekonávať autonómnymi schopnosťami aj R1S a R1T. Podobne to bude s pohonom.

Jednoduchý interiér disponuje dvoma displejmi a... Foto: Rivian
Rivian R2 - 2024 Jednoduchý interiér disponuje dvoma displejmi a umožní vytvoriť lôžkovú úpravu. Takže po sklopení všetkých operadiel budete môcť v tomto aute spať.
Rivian R1T - 2019 Čítajte viac Rivian bojuje s ‘upírmi‘. Denne vysajú z jeho batérií 93 500 kWh

Novinka Rivianu totiž použije úplne nové batériové cylindrické články 4695 s priemerom 46 a výškou 95 mm, ktoré väčšie ako nové články 4680 od Tesly. O ich chémii nie je nič známe, ale mali by mať schopnosť nabíjať sa rýchlejšie ako články Tesly a poskytnúť vyšší špičkový výkon, čo vyplýva práve z väčších rozmerov. Rivian sľubuje nabitie z 10 na 80 % za menej ako 30 minút. Kapacitu zatiaľ nepoznáme. Najväčší batériový paket má však zabezpečiť dojazd 300 míľ, čo je približne 480 km. Na výber budú tri druhy pohonu s jedným, dvoma a dokonca troma elektromotormi. Potom by mal R2 zvládnuť šprint na stovku pod tri sekundy.

Najvýkonnejšia verzia dostane až tri... Foto: Rivian
Rivian R2 - 2024 Najvýkonnejšia verzia dostane až tri elektromotory. Stovku by mala zvládnuť pod tri sekundy.
Rivian R2 Čítajte viac Ikonický americký Rivian príde do Európy. Ponúkne konkurenta Tesly Model Y

Novinku bude automobilka vyrábať vo svojom domovskom závode Normal v Illinois, ktorého kapacita má byť zvýšená na 215 000 vozidiel. Neskôr pribudne nový závod v Georgii. Zatiaľ sa ale na R2 netešte. Označený je ako modelový rok 2027, takže k zákazníkom zamieri najskôr v priebehu roka 2026. Aj to asi v prvej vlne len k americkým zákazníkom. Tí už dokonca môžu zložiť zálohu 100 dolárov a auto si rezervovať. Rivian sľubuje cenu 45 000 dolárov za základnú jednomotorovú verziu. Neskôr sa má rozšíriť ponuka príslušenstva – napríklad o strešný stan alebo malú kuchynku v batožinovom priestore.

Nový model potrebuje Rivian ako soľ. Veď vo svojej správe o príjmoch za štvrtý štvrťrok 2023 vykázala automobilka čistú stratu vo výške 1,52 miliardy dolárov a oznámila zníženie miezd o 10 percent, rovnakú redukciu zamestnancov aj očakávanú stagnáciu výroby.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rivian #Rivian R2
Články podľa značiek