VW ID. Buzz GTX: Aj z elektrického vanu je ostré ‘GTI‘

Nová verzia ID. Buzzu s prívlastkom GTX sa síce tvári ako športový elektrický van, ale najväčšou výhodou je, že spolu s vyšším výkonom dostáva pohon oboch náprav a zvládne ťahať príves s väčšou hmotnosťou.

27.03.2024 10:00
debata (1)
Napriek tomu, že ide o praktický rodinný van,... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024 Napriek tomu, že ide o praktický rodinný van, Volkswagen nešetril na emóciách. Aj ID.Buzz dostal podľa vzoru modelov GTX plástový výplet v nárazníku, čierne pozadie reflektorov, čierne spätné zrkadlá aj športové 21-palcové disky kolies.

Športové verzie svojich elektromobilov začal Volkswagen označovať skratkou GTX. Je to teda elektrická obdoba symbolu GTI, ktorý je nerozlučne spätý najmä s Golfom. Plaketu GTX už nesú modely ID.3, ID.4, ID.5 aj ID.7. Všetky spája silnejšia verzia platformy MEB s dvojicou elektromotorov. A teraz prišiel prekvapivo na rad aj elektrický ID.Buzz. Kto by to povedal, že nemecká automobilka chce vyčarovať z praktického rodinného vanu športové emócie. Je to ale tak. ID.Buzz preto podstúpil nielen výkonový tuning, ale aj exteriérové úpravy. Volkswagen na nich nešetril.

Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024
Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024
+30Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024

Nový je predný nárazník s čiernym plástovým výpletom, špecifickými bočnými vstupmi pre prívod vzduchu k brzdám či dennými diódami. Reflektory dostali tmavé pozadie a spája ich čirna lišta. Nechýbajú nápisy GTX, čierne 21-palcové disky Solna a čierne spätné zrkadlá. Emócie dodáva aj vyzývavý červený lak Cherry Red, určený len pre GTX. Skombinovaný môže byť so strieborným odtieňom Mono Metalic v prípade, ak sa zákazník rozhodne pre dvojfarebnú karosériu. V kabíne našli miesto športové sedadlá s čiernym čalúnením ArtVelours s diamantovým vzorom, kontrastným červeným prešívaním a nápismi GTX. Atmosféru dotvára čierny strop a kožený volant. Za príplatok si môžete dopriať panoramatickú strechu s inteligentným sklom, ktoré mení priepustnosť svetla.

Za príplatok si môžete dopriať dvojfarebné... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024 Za príplatok si môžete dopriať dvojfarebné lakovanie karosérie. Červený odtieň Cherry Red sa kombinuje so strieborným Mono Metallic.
VW ID.7 Tourer (2024) Čítajte viac Svetová premiéra: ID.7 Tourer. Elektrická vlajková loď Volkswagenu prichádza ako kombi

Na rozdiel od doterajších verzií je ID.Buzz GTX vybavený dvoma elektromotormi. Zadný synchrónny elektromotor s permanentnými magnetmi dáva 210 kW a predný asynchrónny ďalších 80 kW. Celkový systémový výkon narástol na 250 kW. K tomu musíme ešte pripočítať masívny krútiaci moment 694 Nm (134 + 560), takže ID.Buzz GTX je nepochybne najsilnejším „Bully“ v histórii. Stovku zvládne za 6,5 sekundy. Len maximálna rýchlosť je obmedzená na 160 km/h. Dodávať sa bude v základnej aj v predĺženej verzii. Tá krátka má batériu s využiteľnou kapacitou 79 a predĺžená s kapacitou 86 kWh. Nabíjajú sa výkonom 185, respektíve až 200 kW, takže na nabíjačke strávite pri dopĺňaní energie z 10 na 80 % len 30 minút.

Ani v interiéri nechýbajú odkazy na rodinu... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024 Ani v interiéri nechýbajú odkazy na rodinu športových elektromobilov GTX. Je tu čierny strop, prešívané sedadlá aj kožený volant s logom GTX. Nový je ale aj 12,9-palcový dotykový displej infotainmentu.
VW ID.2 SUV - prvá skica 2023 Čítajte viac VW ID.2 All SUV: Malý elektromobil z Wofsburgu dostane ‘terénnu‘ verziu

Napriek presvedčivej dynamike nestratil ID.Buzz nič zo svojej praktickosti. Môže mať 5-, 6– alebo 7-miestne usporiadanie sedadiel. Obrovský kufor zvládne pri štandardnej verzii od 1 121 až po 2 123 litrov nákladu. Verzia s dlhým rázvorom je ešte veľkorysejšia. Ponúkne maximálne 2 469 litrov. Volkswagen tiež spomína ťažnú kapacitu. Za ID.Buzz GTX môžete zapriahnuť brzdený príves s hmotnosťou 1 800, respektíve 1 600 kg, čo je o 600 až 800 kg viac ako doteraz. Spolu s GTX prichádza upgrade v podobe väčšej 12,9-palcovej obrazovky, head-up displeja či podsvietenej lišty pre ovládanie hlasitosti rádia a teploty klimatizácie. Hlasový asistent IDA využíva umelú inteligenciu ChatGPT. V palete asistenčných systémov pribudlo varovanie pri vystupovaní. Ceny zatiaľ automobilka neprezradila.

Hlavnou novinkou pohonu je druhý elektromotor... Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.Buzz GTX - 2024 Hlavnou novinkou pohonu je druhý elektromotor na prednej náprave. Systémový výkon tak narástol na 250 kW. Vďaka tomu šprintuje ID.Buzz GTX na stovku za 6,5 sekundy.
Volkswagen ID.4 Čítajte viac Modernizované Volkswageny ID.4 a ID.5 sú už na Slovensku. A so zaujímavou cenou

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW ID.Buzz #VW ID.Buzz GTX #GTX
Články podľa značiek