VW Passat Sedan predsa len bude. Lenže v Európe dostal zákaz

Nová generácia Volkswagenu Passat sa predstavila výlučne v podobe kombi Variant. So sedanom sa už v Európe nepočíta. Lenže Európa nie je celý svet.

18.04.2024 18:00
debata
Na rozdiel od európskeho Passata dostal ten... Foto: Volkswagen
VW Passat Pro - 2024 Čína Na rozdiel od európskeho Passata dostal ten čínsky karosériu elegantného sedanu.

VW Passat je jednou z ikon Volkswagenu. Debutoval v roku 1973 a odvtedy má na konte viac ako 30 miliónov registrácií. Predával sa vždy v podobe sedanu a aj ako kombi Variant. Novú deviatu generáciu, ktorú nám nemecká značka ukázala len vlani na jeseň, už ale klasickú trojpriestorovú karosériu nedostala a ani nedostane. Z Passatu je výlučne kombi Variant a tí, ktorí chcú sedan majú prejsť k čisto elektrickej náhrade ID.7. Na Passat akoby už Volkswagen rezignoval. Naznačuje to aj fakt, že prvýkrát bola za jeho vývoj zodpovedná Škoda, ktorá spolu s ním vyvíjala Superb, a navyše, oba modely schádzajú výlučne z liniek slovenského závodu Volkswagenu v Bratislave. To bolo ešte donedávna čosi nemysliteľné.

VW Passat sedan - ilustrácia 2023 Čítajte viac VW Passat: Takto mohol vyzerať sedan. Nič z neho nebude

Jednoducho, toto je posledný Passat v piatich desaťročiach trvajúcej ságe. Aspoň v Europe. Lenže Európa nie je celý svet. A tak sa dostávajú na svetlo sveta prvé snímky nového Passatu, ktoré pochádzajú z čínskeho ministerstva priemyslu a informačných technológií, kde sú automobilky povinné prihlásiť dizajn chystaných noviniek. A čuduj sa svete, ide o sedan. Európske experimenty si tu Volkswagen dovoliť nemôže, najmä ak v posledných rokoch stráca v Číne pôdu pod nohami. Po dlhom čase ho totiž na poste tamojšej trhovej jednotky vystriedala čínska automobilka BYD. Passat Sedan teda čoskoro príde a nemá sa za čo hanbiť.

Nový čínsky Passat má na dĺžku cez päť metrov,... Foto: Volkswagen
VW Passat Pro - 2024 Čína Nový čínsky Passat má na dĺžku cez päť metrov, tretie bočné okná a športovo sklonené stĺpiky. Zadné svetlá sú spojené transparentnou lištou.

Dizajnom sa blíži k európskemu Passatu, no na dĺžku má až 5 006 mm a jeho rázvor je 2 871 mm. No najviac zaujme zadná časť s klasickou kapotou. Jeho základom je modernizovaná platforma MQB i keď v Číne Passat nepočíta zo žiadnou formou elektrifikácie. Poháňať ho budú čisto benzínové motory – štvorvalce 1,5 TSI (120 kW) a 2,0 TSI (164 kW). Uvidíme či dostanú čínsky zákazníci na výber aj manuálnu prevodovku. Tú už v Európe nedostanete. Možno by viac odhalil pohľad do interiéru. Ten však zatiaľ chýba. Ako ale naznačujú obrázky, chystá sa športovejšia verzia s agresívne pôsobiacimi nárazníkmi. Možno by po takomto sedane siahli mnohí Európania, lenže v tunajších showroomoch ho neuvidia.

Volkswagen Passat Variant - 2023 Čítajte viac VW Passat: Z deviatej generácie je už len kombi. Dizajnom to akosi vzdáva
VW Passat Pro -  2024 Čína
VW Passat Pro -  2024 Čína
+1VW Passat Pro -  2024 Čína

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volkswagen #VW #VW Passat
Články podľa značiek