Mercedes-Maybach EQS: Prvý elektromobil značky šokuje luxusom aj dynamikou. Cenu radšej tají

Aj Maybach vstúpil do elektrickej éry. A ako základ si vybral opulentné elektrické SUV EQS materskej značky Mercedes-Benz. Dizajnom a výbavou posúva novinku do aristokratických sfér.

20.10.2023 10:00
debata (1)
Mercedes-Maybach EQS 680 vychádza z prémiového... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023 Mercedes-Maybach EQS 680 vychádza z prémiového Mercedesu-Benzu EQS SUV. Má však množstvo špecifických detailov ako odlišnú masku, kované 22-palcové disky či dvojfarebné lakovanie karosérie.

Bolo len otázkou času, kedy Mercedes-Maybach vstúpi do éry elektromobility. Veď v už v roku 2018 nám ukázal elektrický koncept Ultimate Luxury a o tri roky neskôr štúdiu EQS SUV Concept, ktorá dala jasnú odpoveď na to, čo máme očakávať. V tom čase ale ešte nebol na svete základ prvého elektrického Maybachu – Mercedes-Benz EQS SUV. No netrvalo dlho a po jeho vstupe na trh prichádza s jeho hyperluxusnou interpretáciou. Nový Mercedes-Maybach EQS 680 nemôžete na ceste naozaj prehliadnuť. Príslušnosť k značke dáva jasne najavo zväčšenou maskou s vertikálnymi chrómovými lamelami a silným 3D efektom. Samozrejme, maska je zaslepená, pretože potrebné prívody vzduchu sú len v nárazníku. Hladký povrch masky neruší ani radar, ktorý bol do nej plne integrovaný.

Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023
+31Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023

Masku lemujú svetlá Digital Light s 2,8 milióna pixelmi, ktoré dokážu vyčarovať uvítacie projekcie. Svetlá sú spojené chrómovou lištou so zapracovaným nápisom Maybach. Z profilu zaujme veľkorysý chrómový lem okien, exkluzívne 21-palcové kované disky kolies a logo Maybach na zadných stĺpikoch. V noci sa stávajú magnetom pre oči osvetlené prahy. Solventní zákazníci si môžu zvoliť dvojfarebné lakovanie karosérie oddelené tenkým ručne nanášaným pásikom. Na výber je až päť rôznych kombinácií. Vzadu pridal Maybach detail v podobe ozdobných prvkov na výklopnom veku, spojleri a v nárazníku. Z EQS SUV preberá Maybach efektné zadné svetlá s dvojitou špirálou. Najpodstatnejší je však pre zákazníkov Maybachu luxus v kabíne. A tu značka naozaj nešetrila.

Zadné svetlá s dvojitou špirálou sú prepojené... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023 Zadné svetlá s dvojitou špirálou sú prepojené diódovou maskou. Na zadných stĺpikoch sa skvie logo Maybachu.
Mercedes-Maybach Haute Voiture - 2022 Čítajte viac Mercedes-Maybach Haute Voiture: Vrchol luxusu odkazuje na francúzske krajčírstvo

Palubná doska MBUX Hyperscreen s obrovským displejom, ktorý sa tiahne od ľavého až po prvý predný stĺpik, dostala ružovozlaté lemovanie. Namiesto ručičiek zobrazuje grafika rýchlomeru „hodvábny šál“. Základnou podkladovou farbou displejov je tmavomodrá. Vzhľad možno prispôsobovať prostredníctvom troch štýlov zobrazenia – Decentný, Športový a Maybach. Zadní cestujúci majú zas k dispozícii štandardne dva 11,6-palcové displeje a prístup do funkcií multimédií vrátane prístupu do navigácie. Kontrast k hi-tech digitalizácii tvoria prírodné, remeselne spracované materiály. Napríklad krištáľová biela koža alebo dekorácie z brezového či z orechového dreva. Emblém Maybachu nájdete na prahoch, antikorových pedáloch či opierkach hláv. Aparatúra Burmester disponuje 15 reproduktormi a dokonca generátormi vibrácií v sedadlách. Takže hudbu nielen počujete, ale aj cítite.

Infotainment Maybachu na rozdiel od klasického... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023 Infotainment Maybachu na rozdiel od klasického EQS SUV má odlišnú grafiku a ružovozlatý lem.
Mercedes-Maybach S - 2021 Čítajte viac Mercedes-Maybach S 680: Tak predsa, V12 žije. A bude aj pre Európu!

Príplatkové riaditeľské zadné sedadlá sú vybavené vyhrievaním, ventiláciou aj masážnymi funkciami. Z pravého zadného sedadla je možné vytvoriť pohodlné relaxačné lôžko s prídavnou masážou lýtok. S balíkom First Class je stredová konzola pretiahnutá až k zadným operadlám s temperovanými držiakmi na nápoje a držiakom odnímateľného tabletu. Za príplatok dostanú zákazníci výklopné stolíky a chladiaci box na šampanské s dvoma postriebrenými pohármi. Atmosféru v kabíne dotvára špecifické ambientné osvetlenie s 253 diódami a 64 farbami vrátane ružovozlatej či ametystovej. Nastavenie farby svetla sa automaticky prispôsobuje ľudskému dennému rytmu, možno ho však zmeniť aj manuálne. Nezabudlo sa ani na vône. Systém Air Balance šíri kabínou špeciálne vyvinutý parfum No. 12 MOOD Ebony, ktorého základom je santalové drevo.

Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023
+14Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023

O dokonalé ticho v kabíne sa starajú dodatočné izolačné úpravy. Napríklad dvojité zapuzdrenie elektrického pohonu, špeciálne plató batožinového priestoru pohlcujúce hluk či okná z vrstveného skla. Pneumatické odpruženie Airmatic má nový jazdný mód Maybach, ktorý nahrádza režim Comfort. Zameraný je najmä na zadných cestujúcich, kde podvozok eliminuje amplitúdy v oblasti zadných sedadiel na základe údajov zo snímačov. Komfort zvyšuje aj riadenie zadných kolies v uhle až 10 stupňov, čo vedie nielen k obratnosti tohto mohutného elektrického SUV, ale vie tiež znižovať priečne sily pôsobiace na posádku. Technika Maybachu EQS 680 vychádza z najvýkonnejšej verzie Mercedesu-Benzu EQS. To znamená dvojicu elektromotorov s výkonom 484 kW a krútiacim momentom 950 Nm.

V ponuke je aj balík funkcií Chauffer Package,... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQS SUV Maybach - 2023 V ponuke je aj balík funkcií Chauffer Package, v rámci ktorého sa odsunie sedadlo spolujazdca a maximalizuje priestor pre pravého zadného pasažiera.
Mercedes-Maybach Vision Ultimate Luxury Concept - 2018 Čítajte viac Maybach Vision Luxury Ultimate: Elektrický ‘Cullinan‘ spája svet SUV a luxusných sedanov

Potom neprekvapí zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy. Batéria s využiteľnou kapacitou 107,8 kWh by mala stačiť na dojazd do vzdialenosti 600 km pri priemernej spotrebe 22,5 až 24,4 kWh na 100 km. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 200 km/h. Cenu zatiaľ nepoznáme, ale bude nepochybne astronomická. Veď súčasný Mercedes-Benz EQS SUV vo verzii 580 štartuje bez príplatkov na 177 408 eurách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maybach #Mercedes-Maybach #Mercedes-Maybach EQS 680
Články podľa značiek