Šetríte batériu pomalým nabíjaním? Zdá sa, že zbytočne

Zdá sa, že rýchle nabíjanie na výkonných nabíjačkách nemusí automaticky znamenať aj rýchlejšiu stratu kapacity a dojazdu. Na druhej strane to však znamená, že ak svoje batérie šetríte pomalým nabíjaním, ich životnosť veľmi nepredĺžite.

06.09.2023 06:00
debata (1)
Prieskum spoločnosti Recurrent Auto sa... Foto: Tesla
Tesla - Supercharger Prieskum spoločnosti Recurrent Auto sa uskutočnil na 12 500 vozidlách Tesla.

Toto je naozaj zaujímavá štúdia. Postarala sa o ňu spoločnosť Recurrent Auto, ktorá zisťovala, či má rýchle nabíjanie akumulátorov v elektromobiloch negatívny vplyv na stratu ich kapacity. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 12 500 vozidiel Tesla, čo je vskutku pôsobivé číslo. Metodika bola založená na porovnaní áut, ktoré sú nabíjané na Superchargeroch vo viac ako 90 % nabíjacích cyklov s tými, ktoré absolvujú až 90 % cyklov na pomalých, zväčša domácich nabíjačkách. Kým rýchle nabíjačky pracujú s výkonom viac ako 100 kW, pomalé nabíjanie striedavým prúdom cez palubnú nabíjačku vo vozidle obmedzí výkon maximálne na 11 kW, v niektorých prípadoch na 22 kW.

volvo bateria Čítajte viac Koľko stoja batérie nových elektrických áut? Z ich cien sa ľahko zatočí hlava

Výsledky sú prekvapujúce. Vo všeobecnosti sa totiž traduje, že rýchle nabíjanie batériám škodí a stojí za rýchlejšou degradáciou akumulátorov. Lenže nič také prieskum neukázal. Odchýlky v strate kapacity boli prakticky zanedbateľné. Recurrent Auto tvrdí, že hoci prieskum sa uskutočnil na modeloch Tesly, konkrétne na Teslách 3 a Y, je toto zistenie aplikovateľné aj na moderné elektromobily iných značiek. To preto, že aj iní výrobcovia chránia batérie tepelným a napäťovým manažmentom, ktorý znižuje riziko poškodenia akumulátorov pri častom využívaní rýchlonabíjačiek.

Modrá krivka predstavuje trojročnú degradáciu... Foto: Recurrent Auto
Recurrent Auto - degradácia batérií Modrá krivka predstavuje trojročnú degradáciu batérie áut nabíjaných takmer výlučne na rýchlonabíjacích staniciach, kým zelená zobrazuje degradáciu áut nabíjaných pomaly striedavým prúdom. Rozdiely sú nepatrné.

Aj preto nemôžeme porovnávať životnosť batérie v smartfóne s tou v elektromobile. Napriek tomu môže byť rýchle nabíjanie škodlivé, ale to len v špecifických prípadoch. Napríklad ak využijete rýchle nabíjanie pri extrémne nízkych alebo vysokých teplotách. Recurrent Auto preto odporúča majiteľom elektromobilov, aby predtým batériu na nabíjanie pripravili. Stačí, ak zadajú do navigácie zvolenú nabíjaciu stanicu a vozidlo batériu pred príchodom na nabíjačku ochladí alebo zahreje. Samozrejme, nie všetky elektromobily sú vybavené takouto funkciou, zvlášť nie tie staršie.

Fremantle Highway Čítajte viac Tak predsa, na lodi Fremantle Highway horeli aj elektromobily, minimálne jeden

Reccurent Auto tiež neodporúča použiť rýchlonabíjanie v situáciách, keď je batéria takmer úplne vybitá alebo takmer úplne nabitá. Hoci sú výsledky štúdie pre elektromobilistov povzbudivé, zároveň to znamená, že ak nabíjate batériu zväčša pomaly s víziou, že tak predĺžite jej životnosť, nebudete na tom oveľa lepšie ako váš sused, ktorý nabíja len na rýchlonabíjacích staniciach. Degradácia batérie bude rovnaká. Pri Tesle 3 a Y stratíte po troch rokoch osem a po šiestich približne 10 % kapacity. Nezabudnite, že väčšina výrobcov poskytuje záruku na batérie maximálne osem rokov alebo 160 000 km.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Tesla #dojazd #batérie pre elektromobily #Recurrent Auto
Články podľa značiek