Anarchisti odrezali berlínsku Teslu od prúdu. Pomohli si požiarom

Obeťou teroristov sa môže stať už aj automobilka vyrábajúca elektromobily. Skupina Vulkangruppe odstavila výrobu v berlínskej Gigafactory. Tesla vraj nie je sociálna ani ekologická. Požaduje úplné zničenie podniku.

07.03.2024 12:00
Tesla - Gigafactory Šanghaj Foto:
Berlínska Gigafactory ostala bez prúdu po tom, čo aktivisti podpálili stožiar vysokého napätia, ktorý celý podnik zásobuje. A nielen ten, ale aj desaťtisíce ďalších domácností, nemocnice, obchody či školy.
debata (2)

Tomu, že ekologickým aktivistom ležia v žalúdku automobilky vyrábajúce „smädné“ SUV, sa netreba čudovať. Teraz sa však zamerali na americkú Teslu. Presnejšie na jej Gigafactory v Berlíne. Tá musela v utorok ráno odstaviť výrobu a evakuovať všetkých 12 000 zamestnan­cov, ktorí pracujú na výrobe Tesly Y. Dôvodom bol teroristický útok ľavicovej extrémistickej skupiny Vulkangruppe. Tá podpálila stožiar elektrického vedenia neďaleko fabriky, čím ju úplne odrezala od elektrickej energie. K útoku sa skupina otvorene priznala.

gigafactory berlin Čítajte viac Nemci odmietli rozšírenie gigafactory Tesly pri Berlíne. Tesla na ňom trvá

Skupina opísala útok ako darček pri príležitosti Medzinárodného dňa žien 8. marca. „Tesla vyčerpáva krajinu, zdroje, ľudí, pracovníkov a k tomu každý týždeň vypľuje 6 000 vražedných SUV a monster truckov.“ Ďalej vo svojom vyhlásení Teslu obvinila z vykorisťovania a požaduje „úplné zničenie gigafactory“. Továreň leží v žalúdku aj aktivistom, ktorí neďaleko obsadili štátom vlastnený les, v ktorom si postavili obydlie v stromoch. Týmto spôsobom protestujú proti možnému výrubu lesa, pokiaľ by sa závod ďalej rozširoval, ako Tesla plánuje.

Tesla - výroba Čítajte viac Teslu žalujú v Kalifornii. Pre nakladanie s odpadmi

Podpaľačský incident vyšetruje polícia, premiér spolkovej krajiny Brandenbursko Dietmar Woidke označil útok na energetickú infraštruktúru za formu terorizmu. Ohrozila totiž nielen Teslu, ale aj desaťtisíce domácností a firiem, ktoré ostali bez prúdu. „To zahŕňa nemocnice, domovy pre seniorov, kde môžu byť ľudia závislí aj od dodávok kyslíka alebo podobne,“ povedal na brífingu pred továrňou Jörg Steinbach, minister hospodárstva.

Tesla Y- aukcia Čítajte viac Nabúrané Tesly sú na Ukrajine hit. Z vrakov robia ‘leštenky‘

K incidentu sa vyjadril aj Elon Musk na sociálnej sieti X. „Toto sú buď najhlúpejší ekoteroristi na Zemi, alebo sú to bábky tých, ktorí nemajú správne environmentálne ciele. Zastavenie výroby elektrických vozidiel, a nie vozidiel na fosílne palivá, je extrem dumm,“ povedal, pričom použil nemecký výraz pre spojenie ‚extrémne hlúpe‘. "Sme šokovaní tým, čo sa dnes stalo. Je to druhý priamy útok na dodávku energie do továrne. Sme veľmi znepokojení,“ povedal manažér závodu Andre Thierig.

Tesla - poškodené zavesenie Čítajte viac Megaškandál: Tesla predávala roky autá s chybnými dielmi. A to vedome

Minister vnútra Michael Stübgen (CDU) v stredu vo výbore krajinského parlamentu pre vnútro uviedol, že skupina Vulkangruppe pôsobí prinajmenšom celoštátne, možno aj medzinárodne. Vyšetrovanie by preto mal prevziať spolkový generálny prokurátor a Spolkový úrad kriminálnej polície. Mali by viac možností ako štátna polícia. Na zapojenie spolkového generálneho prokurátora vyzval aj líder brandenburskej CDU Jan Redmann. „Je zodpovedný za boj proti terorizmu, vrátane ľavicového terorizmu,“ povedal na rbb24 Inforadio.

Elon Musk - otvorenie Gigafactory v Berlíne Čítajte viac Tesla čelí v Berlíne kritike za pracovné úrazy a ekohavárie. Politici zatvárajú oči

Redmann uviedol, že útok spáchali ľavicoví extrémisti, ktorí by chceli nastoliť iný spoločenský poriadok. „Majú inú predstavu o tom, ako by naša spoločnosť mala fungovať. Pravdepodobne ide o anarchistickú myšlienku a chcú ju presadiť násilím. Podľa mňa to spĺňa požiadavky terorizmu.“ Útoky sú novou dimenziou. Prvá vec, ktorú teraz treba urobiť, je chytiť páchateľov a potrestať ich, aby ostatní neprišli na podobné myšlienky, dodal Redmann.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #ekologickí aktivisti #Gigafactory #Giga Berlín #tesla Berlín
Články podľa značiek