Teslu žalujú v Kalifornii. Pre nakladanie s odpadmi

Elektromobily Tesla síce neprodukujú emisie CO2, napriek tomu sa zdá, že samotná výroba je záťažou pre životné prostredie. Až 25 kalifornských okresov žaluje americkú automobilku pre spôsob, akým nakladá s nebezpečným odpadom.

06.02.2024 12:00
Tesla - výroba Foto:
Výroba Tesiel v USA nie je pravdepodobne taká čistá, ako by mala byť. Kalifornským okresom sa nepáči jej „odpadová“ prax.
debata (1)

Žaloba z Los Angeles, Alamedy, San Joaquinu, San Francisca a ďalších okresov bola podaná na štátnom kalifornskom súde. Požaduje súdny príkaz, ktorý zaviaže Teslu v budúcnosti k riadnemu nakladaniu s odpadom. Obviňujú ju z nesprávneho označovania odpadu a odosielania materiálov na skládky, ktoré nemôžu prijať nebezpečný materiál. Má ísť napríklad o náterové materiály alebo použité batérie.

tesla-redwood-2024-1600-2 Čítajte viac Tesla v budúcom roku predstaví nový model. Mal by byť suverénne najlacnejší

Žaloba tvrdí, že porušenia sa vyskytli až v 101 prevádzkach vrátane výrobného závodu Tesly vo Fremonte. Hovorcovia okresov bližšie podrobnosti o prípade bezprostredne neposkytli. Nie je to pritom prvýkrát, čo Tesla čelí obvineniam súvisiacim s jej odpadovými praktikami.

Aká je budúcnosť áut? Elektromobily, alebo vzniknú bezemisné spaľovacie motory?

Video
Tesla Model Y 2021 Čítajte viac Tesla zosadila v Česku z trónu Enyaq. Je najpredávanejšou elektroznačkou

Už v roku 2019 uzavrela dohodu s americkou Agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA) v súvislosti s údajným porušovaním pravidiel týkajúcich sa nebezpečného odpadu vo svojom závode vo Fremonte. V tejto dohode Tesla súhlasila, že podnikne potrebné kroky k náprave a zaplatí pokutu 31 000 dolárov.

Tesla Y- aukcia Čítajte viac Nabúrané Tesly sú na Ukrajine hit. Z vrakov robia ‘leštenky‘

Neskôr, v roku 2022, uzavrela Tesla ďalšiu dohodu s EPA, v ktorej súhlasila so zaplatením pokuty 275 000 dolárov po tom, čo federálna agentúra uviedla, že spoločnosť nevedie záznamy a nerealizuje plány na minimalizáciu znečisťujúcich látok v ovzduší z lakovacích prác v závode vo Fremonte. Tesla sa zatiaľ k novej žalobe nevyjadrila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #odpad #Tesla
Články podľa značiek