Dodge Charger Daytona. Americkí svalovci nevymrú. Toto je prvý na batérie

Osemvalec už pod kapotou tejto legendy nenájdete. No pri zrýchlení na stovku za 3,3 sekundy naň rýchlo zabudnete. Najmä ak akceleračné divadlo dotvorí autentická zvuková kulisa. Ak vám však bude predsa len chýbať vôňa benzínu, neskôr dorazí Dodge Charger aj s novým radovým šesťvalcom.

07.03.2024 10:00
debata (1)
Prvý elektrický Dodge Charger preberá viacero... Foto: Dodge
Dodge Charger Daytona - 2024 Prvý elektrický Dodge Charger preberá viacero prvkov zo štúdie z roku 2022. Napríklad svetelnú lištu v maske, svetlá alebo predný spojler zvyšujúci prítlak.

Zdá sa, že kultové americké „muscle cars“ majú do budúcnosti cestu otvorenú. Aj keď sa budú musieť rozlúčiť s bublajúcimi osemvalcami pod kapotou. Dokladuje to prvý elektrický Dodge Charger Daytona a vlastne aj prvý elektrický model v triede „svalovcov“. Postavia ho na platforme STLA Large koncernu Stellantis, rovnakej, akú už využíva novučičký Jeep Wagoneer S či Massearti Quatroporte. Áno, natoľko flexibilná je táto architektúra. Vytvoriť na nej je možné prakticky čokoľvek. Nadšenci „svalnatej kultúry“ sa o výkon obávať rozhodne nemusia. V ponuke budú tri verzie, vždy poháňané dvoma elektromotormi, jedným na každej z náprav. Integrované sú v spoločných moduloch s invertormi a prevodovkou.

Nový Charger ma najväčšie kolesá a pneumatiky v... Foto: Dodge
Dodge Charger Daytona - 2024 Nový Charger ma najväčšie kolesá a pneumatiky v histórii. Platí to aj pre jeho 16-palcové kotúče bŕzd.
Maserati Grecale Folgore - 2023 Čítajte viac Maserati Grecale Folgore: Táto elektrická beštia šprintuje na stovku za 4,1 s

Už najslabší Charger Daytona R/T bude disponovať výkonom 496 koní, teda 365 kW a silnejší Charger Daytona Scat Pack výkonom 670 koní, čo je rovných 500 kW. Očakáva sa, že Scat Pack zvládne šprint na stovku za 3,3 sekundy a štvrť míľu s pevným štartom za 11,5 sekundy. To zodpovedá schopnostiam pôvodnej verzie Hellcat Redeye. O dostatok energie sa stará 400 V li-ion batéria s prizmatickými článkami s kapacitou 100,5 kWh a špičkovou rýchlosťou vybíjania až 550 kW, čo je podmienka pre brutálnu akceleráciu. Lenže Dodge Charger Daytona toho zvládne oveľa viac. Aby priaznivcom triedy muscle car nechýbal bublavý zvuk osemvalcov, Dodge preň vyvinul virtuálny výfuk Fratzonic Chambered Exhaust s dvojicou reproduktorov.

Zadné svetlá sú inšpirované ohnivým kruhom.... Foto: Dodge
Dodge Charger Daytona - 2024 Zadné svetlá sú inšpirované ohnivým kruhom. Výfuky tu síce nie sú, ale zvuk osemvalca majú imitovať dva reproduktory.
Jeep Wagoneer S - 2024 Čítajte viac Jeep Wagoneer S: Toto je prvý pohľad do luxusného ‘elektra‘

Nezabudlo sa ani na nadšencov driftovania. Okrem ekonomického módu, keď budú Charger Daytona poháňať len zadné kolesá, je tu hneď niekoľko trakčných „hračiek“. Režim Donut umožňuje pretáčať iba zadné kolesá a otáčať sa na mieste bez zásahu stabilizácie. Mód Drift má až tri úrovne sklzu a mód Line Lock, ktorý zabrzdí predné kolesá, ocenia tí, ktorí si pred vjazdom na trať radi zahrejú pneumatiky „pálením“ na mieste. Launch kontrol je módom, umožňujúcim maximálny šprint z miesta. Okruhový režim Race Prep zas predhreje batériu tak, aby dokázala dlhodobo poskytovať maximálny výkon. O dobrú trakciu na trati sa zas stará elektronický samosvorný diferenciál.

Dodge Charger Daytona - 2024
Dodge Charger Daytona - 2024
+24Dodge Charger Daytona - 2024

Na asfalte držia nový elektrický Charger najväčšie pneumatiky, aké kedy použil – Goodyear Eagle F1 Supercar 3 305/35ZR XL na predných a 325/35 ZR na zadných kolesách, obuté na obrích 20-palcových diskoch. O skrotenie tejto šelmy sa stará inteligentný brzdový systém Brake by Wire eBoost s plne elektronickým ovládaním, ktorý dokáže správne kombinovať rekuperatívne brzdenie a brzdný účinok gigantických 16-palcových kotúčov Brembo so šesť-, respektíve štvorpiestikovými strmeňmi. Systém poloaktívneho pruženia so selektívnym ovládaním účinku pre kompresiu a odskok dokáže urobiť z Chargeru relatívne komfortné auto aj okruhovú šelmu.

Interiér rešpektuje tradíciu trojramenným... Foto: Dodge
Dodge Charger Daytona - 2024 Interiér rešpektuje tradíciu trojramenným volantom. Palubná doska nesie 12,3- a 16-palcový displej infotainmentu.
Lancia Ypsilon - 2024 Čítajte viac Lancia Ypsilon: Renesancia značky sa začína. Ale prerobeným Peugeotom

Systém upravuje tuhosť tlmičov na základe štvornásobného počtu akcelerometrov v kolesách, trojnásobného pre karosériu a štvornásobného pre kontrolu svetlej výšky vozidla v porovnaní s pôvodným Chargerom. Základom špičkových jazdných vlastností je však plne nezávislé viacprvkové zavesenie všetkých kolies a spravodlivé rozloženie hmotnosti medzi nápravy. Údaje o dojazde ešte nie sú zverejnené, ale odhaduje sa, že podľa verzie dokáže Dodge Charger absolvovať od 420 do 510 km. Batéria by sa mala nabiť z 20 na 80 % za 27 minút. Ešte rýchlejšie to však zvládne pripravovaná vrcholová verzia Daytona Chrager SRT Banshee s 800 V archi­tektúrou a zatiaľ utajovaným výkonom aj dynamikou.

Dodge Charger je postavený na platforme STLA... Foto: Stellantis
Stellantis - elektrická platforma STLA Large 2024 Dodge Charger je postavený na platforme STLA Large s batériou, ktorá má kapacitu až 100,8 kWh a dvojicu elektromotorov. Najvýkonnejšia verzia produkuje 500 kW.

Dobrou správou pre milovníkov benzínu je, že platforma STLA Large predsa len umožňuje použitie spaľovacieho motora. Pod kapotu Chargeru sa síce už nedostane osemvalec, ale nový radový šesťvalec 3,0 Twin Turbo Hurricane ponúkne podobnú dynamiku ako pôvodné motory 5,7 a 6,6 HEMI. Dodávať sa bude v dvoch výkonových verziách – 410 a 313 kW. Opäť s pohonom oboch náprav. Pritom má byť úspornejší ako jeho predchodcovia. Sklamaní by nemali byť vyznávači Chargeru ani z dizajnu, ten sa drží striktne odkazov z minulosti a pridáva prvky z Dodge Charger Daytona SRT z roku 2022, ktorý bol inšpirovaný ikonickým Chargerom druhej generácie, preslávený naháňačkou v kultovom filmovom trháku Bullitt.

A takto bude vyzerať 4-dverový Dodge Charger,... Foto: Dodge
Dodge Charger Daytona - 2024 A takto bude vyzerať 4-dverový Dodge Charger, ktorý v ponuke zastúpi sedan Challenger. Príde ale rok po kupé.

Charger Daytona má opäť nízky pontón, napriek batérii v podlahe, výrazné zadné blatníky a štíhlu prednú masku, zatiaľ čo splitter, svetelná lišta a zadné svetlá v štýle ohnivého kruhu pochádzajú zo spomínanej štúdie. Trojuholníkové logo na maske spoznajú pravdepodobne len skalní fanúšikovia Moparu. Volá sa Fratzog a značka Dodge ho používala v rokoch 1962 až 1975. Dnes ho vracia na scénu pre autá novej generácie značky. Kabíne dominujú dva displeje s uhlopriečkou 12,3 a 10,25, alebo až 16 palcov. Infotainment je naklonený na vodiča. Volič smeru je inšpirovaný ručnými zbraňami. Za trojlúčovým volantom sa nachádzajú pádla na nastavenie úrovne rekuperácie s intenzitou až do 0,3 g.

Dodge Challenger SRT Demon 170 - 2023 Čítajte viac Dodge: Prvý elektrický muscle car sa bude hrať na motor V8

Ceny Chargeru zatiaľ nie sú známe. V každom prípade vieme, že okrem vrcholovej verzie Daytona Chrager SRT Banshee sa predstaví štvordverový Charger, ktorý v ponuke nahradí doterajší Challenger. Výroba nového Chargeru v závode Windsor v Ontariu odštartuje v polovici tohto roka. Sedany prídu na rad o rok neskôr. V roku 2025 sa rozbehne aj výroba a predaj benzínových Chargerov. O európskom osude Chargeru nie je nič známe, no vzhľadom na nulové emisie nie je vylúčené, že na starý kontinent predsa len dorazí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Dodge #Dodge Charger #Dodge Charger Daytona
Články podľa značiek