Hyundai Ioniq 5 N: Šialený elektrický ‘hothatch‘ dorazil na Slovensko. Poznáme jeho cenu

Najvýkonnejší elektromobil Hyundaia sa dostane k prvým zákazníkom v apríli. Stovku dá za 3,4 sekundy a je nabitý technológiami typickými skôr pre okruhové špeciály.

08.03.2024 10:00
Hyundai Ioniq N - 2024 Foto:
Hyundai Iomiq 5 N je síce elektromobilom, ale na okruhu má poskytnúť dynamiku a emócie športového auta. Má na to - výkonom 478 kW aj maximálnou rýchlosťou 260 km/h.
debata (1)

Hyundai Ioniq 5 N je prvým elektromobilom divízie Hyundai N, ktorá sa preslávila ostrými modelmi i30 N či Kona N. Lenže tieto autá kariéru v Európe končia. Budú mať však zdatného nástupcu. Ioniq 5 N je totiž vskutku ostrým SUV, i keď spaľovací motor vymenil za elektrický. Automobilka predstavila túto batériovú šelmu už vlani a posledný februárový deň prestupného roka dorazila aj na slovenský trh. Hyundai verí, že toto auto dokáže zmeniť pohľad skalných fanúšikov benzínu na elektromobily. Parametrami totiž novinka doslova vyráža dych.

Hyundai Ioniq N - 2024
Hyundai Ioniq N - 2024
+10Hyundai Ioniq N - 2024

Ponúka schopnosti jazdy na okruhu, veľkú porciu zábavy v zákrutách a zároveň má charakter športového auta pre každodenné použitie pre celú rodinu. Hyundai tvrdí, že aj elektromobil môže mať športové srdce. Posúďte sami. Jeho elektromotory dosahujú až 21 000 ot./min. a so zapnutým systémom N Grin Boost poskytujú výkon 478 kW (650 k). Ide o výsledok práce dvojstupňového meniča so zvýšenou energetickou účinnosťou pre dosiahnutie vyššieho výkonu z novej 84 kWh batérie. N Grin Boost maximalizuje zrýchlenie zvýšením výkonu na 10 sekúnd a systém pre ideálny štart N Launch Control poskytuje tri rôzne úrovne trakcie pre najrýchlejší možný štart.

Interiér dostal nový volant, upravenú stredovú... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq N - 2024 Interiér dostal nový volant, upravenú stredovú konzolu aj škrupinové sedadlá. Zmenená je tiež grafika prístrojov a infotainmentu s telemetrickými dátami.
Hyundai Ioniq 5 - facelift 2024 Čítajte viac Hyundai Ioniq 5: Viac ako facelift. Dlhší dojazd aj verzia N Line

Track SOC (stav nabitia) automaticky vypočítava spotrebu batérie na kolo. Tá je vybavená tepelným manažmentom s vyššou odolnosťou voči tepelnej degradácii výkonu, čiže strate maximálneho výkonu v dôsledku prehriatia. Lepšie chladené sú aj elektromotory. Ioniq 5 je schopný vystreliť z 0 na 100 km/h len za 3,4 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 260 km/h, čo je vo svete elektromobilov nevídané. Chýbať by nemali ani emócie, pretože akustický systém N e-shift simuluje osemstupňovú dvojspojkovú prevodovku (DCT) vozidiel N so spaľovacím motorom a radenie pomocou ovládania krútiaceho momentu motora, čo vytvára pocit trhnutia pri preraďovaní.

Hyundai IONIQ 5 N (2023)
Hyundai IONIQ 5 N (2023)
+26Hyundai IONIQ 5 N (2023)

Túto šelmu krotí najvýkonnejší brzdový systém značky Hyundai. Vpredu používa kotúče s priemerom 400 mm so štvorpiestikovými jednodielnymi strmeňmi a vzadu 360 mm kotúče. Dopriať si môžete aj nespútané drifty. N Drift Optimizer pomáha udržiavať uhol driftu vyvážením viacerých ovládacích prvkov vozidla reagujúcich na vstupy v reálnom čase. Integrovaná funkcia Torque Kick Drift umožňuje vodičovi simulovať impulzy spojky vozidiel so spaľovacími motormi a pohonom zadných kolies pre jazdné situácie, ktoré pošlú vozidlo do šmyku.

Exteriérový tunig priniesol Ioniqu 5 N... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq N - 2024 Exteriérový tunig priniesol Ioniqu 5 N agresívnejší vzhľad. Nechýbajú spojlery, rozšírené prahy ani difúzor či 21-palcové kolesá obuté pneumatikami Pirelli P-Zero s profilom 275/35 R21.
Hyundai Ioniq 5 NPX1 Concept - 2024 Čítajte viac Hyundai Ioniq 5 NPX1: Tuneri sa ‘zbláznia‘. S bodykitom bude ešte ostrejší

Adrenalínové gény sú zjavné už na prvý pohľad. Aerodynamický paket, ktorý sa stará o zvýšený prítlak, dopĺňajú špecifické 21-palcové kolesá obuté pneumatikami Pirelli P-Zero s profilom 275/35 R21 a oranžové kontrastné prvky. Predná maska má skutočný výplet, takže umožňuje vstup chladiaceho vzduchu. V zadnom spojleri sa nachádza zabudované trojuholníkové brzdové svetlo HMSL. Pod zadným výklopným vekom batožinového priestoru dominuje exkluzívny čierny kryt nárazníka N s grafickým motívom šachovnice. A to nehovoríme o zmenách, ktoré nevidieť. Ioniq 5 N má totiž dodatočne vystuženú karosériu a zosilnené uloženie motora, batérie a náprav.

Hyundai Ioniq N - 2024
Hyundai Ioniq N - 2024
+10Hyundai Ioniq N - 2024

Zmenám sa nevyhol ani interiér. Novo navrhnutý volant N prvý raz zdobí výrazné logo N lemované tlačidlami N, ktorými sa nastavuje požadovaný jazdný režim. Tlačidlo N Grin Boost umiestnené na 3. hodine umožňuje okamžitý prístup k maximalizácii zrýchlenia. Úpravy stredovej konzoly podporujú jazdu na okruhu s chráničmi kolien a opierkou na nohy, ako aj posuvnou lakťovou opierkou. Sedadlá N majú zosilnené bočné vedenie, pevne podopierajú hornú aj spodnú časť tela, aby si vodič za každých okolností zachoval stabilný posed. Škrupinové sedadlá N sú v porovnaní so základnou verziou umiestnené asi o 20 mm nižšie.

Hyundai IONIQ 5 N (2023) Čítajte viac Na svete je extrémny Hyundai Ioniq 5 N. Parametre má skvelé

Tieto kvality však nedáva Ioniq 5 N zadarmo. Najmä nie v porovnaní s doterajšími benzínovými modelmi i30 N a Kona N. Na Slovensku štartuje na cene 75 490 eur, pretože sa dodáva v jednej z najvyšších výbav N Performance. V sérii je prakticky všetko vrátane ventilovaných sedadiel, vyhrievaného volantu, dvojzónovej klimatizácie, kompletného balíka asistenčných systémov, aparatúry Bose či adaptívnych tlmičov.

Technické údaje

Výkon motora vpredu 166 kW (226 k)
Výkon motora vzadu 282 kW (383 k)
Celkový výkon 448 kW (609 k)
Výkon s funkciou Boost 478 kW (650 k)
Kapacita batérie 84 kWh
Rýchlosť nabíjania 350 kW
Čas nabíjania z 10 % na 80 % za 18 minút
Dĺžka 4 715 mm
Šírka 1 940 mm
Výška 1 585 mm
Rázvor kolies 3 000 mm
Pneumatiky Pirelli P-Zero 275/35 R21
Brzdy vpredu 4-piestikové strmene, 400 mm kotúče
Brzdy vzadu 1-piestikové strmene, 360 mm kotúče
0 – 100 km/h 3,4 s (Boost)
Najvyššia rýchlosť 260 km/h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq 5 #Hyundai Ioniq 5 N
Články podľa značiek