VW Tiguan: ‘Malý Touareg‘ prichádza. Na naftu nezanevrel

Tretia generácia dostala matrixové svetlá, plug-in hybridný pohon s dojazdom 100 km, nový infotainment a v kufri má viac miesta.

21.09.2023 10:00
debata
Nový Tiguan má aerodynamickejší dizajn. Aj... Foto: Volkswagen
Volkswagen Tiguan - 2023 Nový Tiguan má aerodynamickejší dizajn. Aj preto dostal zaslepenú prednú masku. Vzduch k chladičom sa privádza cez nárazník. Novinkou sú supermoderné svetlá IQ.Light – HD Matrix s 19 200 diódami v každom z reflektorov.

VW Tiguan je po Golfe doslova druhou nohou Volkswagenu. Od roku 2006, keď sa predstavila prvá generácia, sa pre toto kompaktné SUV rozhodlo viac ako 7,6 milióna zákazníkov. Tiguan bol jediným modelom, ktorý dokázal v predajoch konkurovať Golfu a občas ho dokonca poraziť. Takže neprekvapí, že aj napriek elektrifikačnej stratégii s ním má Volkswagen plány aj do budúcna. Dokazuje to tretia generácia, ktorá by mala ostať v ponuke minimálne do konca dekády. Úplne nová však nie je, podobne ako pri Passate ide o rozsiahlu modernizáciu s využitím modulárnej platformy MQB evo, ktorá umožňuje nasadenie nových elektrifikovaných pohonov či asistenčných systémov.

Volkswagen Tiguan - 2023
Volkswagen Tiguan - 2023
+33Volkswagen Tiguan - 2023

Aj preto sa rozmery Tiguanu príliš nemenili. Volkswagen síce presné dáta nezverejnil, ale hovorí, že šírka, výška a rázvor náprav sú takmer identické. Rozdiel je len v dĺžke, kde pribudlo 37 mm, čím Tiguan prekročil 4,5-metrovú hranicu. Dizajn je výraznejší a najmä aerodynamickejší. Koeficient odporu vzduchu Cd klesol z pôvodných 0,33 na 0,28. Vpredu upútajú úzke svetlá prepojené diódovou lištou a zaslepená predná maska. Chladiaci vzduch sa teraz privádza cez veľké postranné otvory v nárazníku. Tiguan bude prvým modelom Volkswagenu na platforme MQB Evo, ktorý dostane reflektory IQ.Light – HD Matrix s celkovo 38 400 pixelmi, čo umožňuje stálu aktiváciu diaľkových svetiel bez oslňovania. Tie si Tiguan požičal priamo z prémiového Touaregu.

Aj vzadu sú svetlá prepojené efektnou diódovou... Foto: Volkswagen
Volkswagen Tiguan - 2023 Aj vzadu sú svetlá prepojené efektnou diódovou lištou.
VW ID.X Performance Concept - 2023 Čítajte viac VW ID.X Performance: Bude z elektrickej limuzíny nemecká ‘Tesla Plaid‘?

Zboku vyniknú svalnaté blatníky, lemujúce až 20-palcové kolesá a zadný stĺpik, ktorý jemne pripomína Touareg. Aj zadné svetlá prepája svietiaca lišta. Nechýba veľký nápis Tiguan. Pod zadným vekom ukrýva novinka batožinový priestor s objemom 652 litrov, čo je o 37 viac ako v minulosti. V kabíne neostal kameň na kameni. Jednoducho tvarovaná palubná doska nesie nový virtuálny kokpit s uhlopriečkou 10,25 palca a obriu 15-palcovú obrazovku infotainmentu. Vylepšená je grafika aj ovládanie. Nechýba ani head-up displej. Po vzore elektrických modelov rodiny ID prišiel Tiguan o klasický volič prevodovky. Ten sa presťahoval priamo na stĺpik riadenia.

Interiér je kompletne prepracovaný. Nový... Foto: Volkswagen
Volkswagen Tiguan - 2023 Interiér je kompletne prepracovaný. Nový modulárny infotainment MIB4 používa 10,25-palcový kokpit a 15-palcovú centrálnu obrazovku. Nechýba ani head-up displej.
VW ID.GTI Concept - 2023 Čítajte viac VW ID.GTI: Toto je budúci ostrý ‘Golf‘. Benzín mu chutiť nebude

Na stredovej konzole sa však ocitol úplne nový kruhový multifunkčný ovládač s malým OLED displejom, určený pre reguláciu hlasitosti rádia, výber jazdného režimu a voľbu farby ambientného osvetlenia. K novým luxusným prvkom patria sedadlá ergoActive Plus2 s desaťkomorovou pneumatickou masážou. Ak sú sedadlá vyhrievané a ventilované, synchronizujú sa tieto funkcie s klimatizáciou. Tiguan si polepšil aj v asistenčných systémoch. Štandardne obsahuje adaptívny tempomat, udržiavanie v jazdnom pruhu, detekciu vedľajších jazdných pruhov so zásahmi do riadenia pri nevhodnom preraďovaní či parkovaciu kameru. Za príplatok si môžete dopriať Park Assist Pro, s ktorým zaparkujete a vyparkujete vozidlo pomocou smartfónu.

Pod zadným vekom má byť 652 litrov pre... Foto: Volkswagen
Volkswagen Tiguan - 2023 Pod zadným vekom má byť 652 litrov pre batožiny, čo je o 37 viac ako mala druhá generácia.
VW ID-Buzz Pro (2023) Čítajte viac Test: VW ID. Buzz Pro - takmer dokonalý rodinný van. Až na cenu

Pod kapotou kopíruje Tiguan paletu motorov nového Passata. Nechýba v nej ani klasika – benzínový motor 2,0 TSI a naftový 2,0 TDI. Výkony síce Volkswagen nezverejnil, ale tipujme, že benzínový motor má 195 kW a ten dieselový 110 alebo 142 kW. Elektrifikáciu prezentuje mild-hybrid 1,5 eTSI (110 kW) a najmä dvojica nových plug-in hybridov 1,5 TSI eHybrid, z ktorých slabšia má 150 a silnejšia 200 kW, tak ako v Passate. Väčšia batéria (19,7 kWh) umožní zástrčkovým hybridom absolvovať na jedno nabitie viac ako 100 km. A čo je podstatné, rýchlejšie bude aj nabíjanie. Tiguan eHybrid totiž dostal palubnú nabíjačku, ktorá zvládne 11 kW pri domácom nabíjaní a po prvýkrát bude možné aj nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 50 kW.

Dve plug-in hybridné verzie by mali byť vďaka... Foto: Volkswagen
Volkswagen Tiguan - 2023 Dve plug-in hybridné verzie by mali byť vďaka batérii s kapacitou 19,7 kWh schopné absolvovať až 100 elektrických kilometrov.

Doplnenie energie v batérii by nemalo trvať dlhšie ako 30 minút. Všetky motory budú štandardne spojené s dvojspojkovými prevodovkami DSG. Na manuál zabudnite. Najsilnejší naftový a najsilnejší benzínový motor dostanú pohon oboch náprav 4Motion. Novinky nájdeme aj na podvozku. O komfort sa postarajú príplatkové tlmiče DCC Pro s dvojicou ventilov, ktoré regulujú účinok tlmenia zvlášť pri kompresii a zvlášť pri odskoku, a to individuálne pri každom tlmiči. Navyše je tu nový systém Vehicle Dynamics Manager, teda manažér jazdnej dynamiky, prevzatý priamo z Golfu GTI. Ten nastavuje podľa okamžitých podmienok tuhosť tlmičov aj účinok uzávierok XDS tak, aby minimalizoval náklony karosérie v zákrutách.

Volkswagen Passat Variant - 2023 Čítajte viac VW Passat: Z deviatej generácie je už len kombi. Dizajnom to akosi vzdáva

Nový VW Tiguan sa dostane k zákazníkom v prvom štvrťroku budúceho roka. Aj preto ešte nepoznáme presné technické parametre ani ceny. Uvidíme, či ostane Tiguan verný tradícii a ponuku neskôr rozšíri o predĺženú 7-miestnu verziu Allspace. O tej zatiaľ nepadlo ani slovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Tiguan
Články podľa značiek