VW ID.X Performance: Bude z elektrickej limuzíny nemecká ‘Tesla Plaid‘?

Koncept vysokovýkonnej verzie elektrickej limuzíny VW ID.7 bol hviezdou stretnutia priaznivcov elektrických Volkswagenov v Locarne.

12.09.2023 18:00
debata
„Vytunená“ verzia Volkswagenu ID.7 púta na prvý... Foto: Volkswagen
VW ID.X Performance Concept - 2023 „Vytunená“ verzia Volkswagenu ID.7 púta na prvý pohľad splitterom, 20-palcovými diskami s centrálnou maticou či červenými akcentmi na podbehoch.

V poslednom čase je módou vytvárať vysokovýkonné verzie civilných elektromobilov. Tak napríklad Kia má svoju EV6 GT, Hyundai krásny Ioniq 5 N, MG šokuje MG4 XPower a korunu nasadzuje „splašeným“ elektromobilom Tesla S Plaid. A vieme tiež, že Volkswagen pripravuje zo svojho nového elektromobilu ID.2 verziu GT. Tam sa to však pravdepodobne neskončí. Na tradičné stretnutie priaznivcov značky, tentoraz s názvom ID. Treffen, priviezol totiž koncept novej elektrickej limuzíny ID.7 v šialenej úprave ID.X.

V kabíne sedí posádka v karbónových sedadlách.... Foto: Volkswagen
VW ID.X Performance Concept - 2023 V kabíne sedí posádka v karbónových sedadlách. Športovú atmosféru dotvárajú červené akcenty.
VW ID-Buzz Pro (2023) Čítajte viac Test: VW ID. Buzz Pro - takmer dokonalý rodinný van. Až na cenu

Ambície sú zjavné na prvý pohľad. Nechýba predný splitter, zadný difúzor ani obrovské prítlačné krídlo, všetko vyrobené z karbónu. Inžinieri zväčšili predný previs o 80 milimetrov a, naopak, športový podvozok s extra tuhými pružinami znížili o 60 milimetrov. ID.X stojí na 20-palcových zliatinových diskoch s centrálnou maticou a pretekárskymi pneumatikami so šírkou až 265 mm. Bude ich potrebovať, pretože o pohon sa stará dvojica elektromotorov so systémovým výkonom 411 kW. Zadný permanentne budený synchrónny motor dopĺňa predný asynchrónny.

VW ID.X Performance Concept - 2023
VW ID.X Performance Concept - 2023
+4VW ID.X Performance Concept - 2023

Výhodou takejto koncepcie je možnosť krátkodobého vysokého zaťaženia, a teda aj zvýšenia výkonu a krútiaceho momentu. Žiaľ, za koľko zvláda ID.X disciplínu akcelerácie z 0 na 100 km/h, nevieme. Údaj však nepochybne bude atakovať hranicu troch sekúnd. Aby takéto zrýchlenie ID.X vôbec zvládlo, o distribúciu hnacieho momentu na jednotlivé kolesá sa stará uzávierka diferenciálu zadnej nápravy. Táto funkcia sa ovláda na samostatne stojacom displeji so 17-centimetrovou uhlopriečkou. V tuningu nezaostal ani interiér.

Vzadu sa o potrebný prítlak stará karbónové... Foto: Volkswagen
VW ID.X Performance Concept - 2023 Vzadu sa o potrebný prítlak stará karbónové krídlo a karbónový difúzor.
Volkswagen Passat Variant - 2023 Čítajte viac VW Passat: Z deviatej generácie je už len kombi. Dizajnom to akosi vzdáva

Štvorčlenná posádka sedí v karbónových sedadlách. Červené akcenty na volante, palubnej doske a na sedadlách dotvárajú športovú atmosféru ID.X. Zatiaľ je ID.X len konceptom, no nie je vylúčené, že jeho športový pohon sa nakoniec presadí v sériovej výrobe. Pripomeňme, že ID Treffen sa tento rok uskutočnilo na švajčiarskej strane jazera Lago Maggiore. Stretnutie iniciuje a organizuje ID. Klub. V roku 2023 padol nový rekord návštevnosti s viac ako 130 elektrickými vozidlami. A ID.X bol čerešničkou na torte.

VW ID.GTI Concept - 2023 Čítajte viac VW ID.GTI: Toto je budúci ostrý ‘Golf‘. Benzín mu chutiť nebude

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Concept #koncept #VW #VW ID.7 #VW ID.X
Články podľa značiek