Lamborghini Lanzador: Toto bude prvé elektrické ‘lambo‘. Dizajnom sklame

Aj Lamborghini bude nútené „prešaltovať“ na elektrický pohon. Veľmi sa ale neponáhľa. Jeho prvý čisto batériový model dorazí na trh až v roku 2028. Už dnes však o ňom vďaka konceptu Lanzador vieme viac. V Sant Agate vsadia na ultravýkonné Gran Turismo.

30.08.2023 10:00
debata (1)
Lanzador je zatiaľ len koncept, no Lamborghini... Foto: Lamborghini
Lamborghini Lanzador Concept - 2023 Lanzador je zatiaľ len koncept, no Lamborghini netají, že sa už veľmi nebude líšiť od sériového modelu, ktorý dorazí na trh v roku 2028, ako prvý elektromobil býčej značky.

Boj emisiami zatiaľ Lamborghini veľmi neakcentuje. Len ťažko sa totiž lúči so svojimi legendárnymi atmosférickými 12-valcami, ktoré ho definovali. Napokon, má ho aj úplne nové Revuelto, hoci v kombinácii s trojicou elektromotorov. Plán Direzione Cor Tauri je ale realitou a podľa neho majú byť v roku 2024 elektrifi­kované aj ďalšie modely – nástupca Huracánu a Urusu. Väčšie SUV dokonca neminie plug-in hybridný osud. Až v roku 2028 bude však nasledovať skutočný prielom. Automobilka zo Sant Agaty uvedie na trh prvý čisto elektrický model. Predstavu o ňom ukázala nedávno na renomovanom podujatí Monterey Car Week v Kalifornii a vyvolala rozporuplné reakcie. Do sveta elektromobilov totiž taliansky „býk“ vstúpi so zvláštnym 2+2 miestnym Ultra GT Lanzador so zvýšeným podvozkom.

Lamborghini Lanzador Concept - 2023
Lamborghini Lanzador Concept - 2023
+28Lamborghini Lanzador Concept - 2023

Našťastie, Lanzador nenahradí žiaden model, stane sa štvrtým členom rodiny Lamborghini, ktorý má zamieriť k novým, technologicky orientovaným zákazníkom. Automobilka tvrdí, že napriek elektrickému pohonu si Lanzador uchová DNA značky a prinesie vzrušujúci jazdný zážitok. Bodaj by nie, jeho dvojica elektromotorov bude mať výkon viac ako 1 MW, teda minimálne 1 340 koní. Pričom do hry vstúpi vektorovanie krútiaceho momentu medzi zadnými kolesami, riadenie zadnej nápravy, aktívny podvozok aj aktívna aerodynamika. Vďaka veľkému množstvu senzorov bude možné meniť jazdný charakter Lanzadoru prostredníctvom systému LDVI (Lamborghini Dinamica Veicolo) v doteraz nevídanej miere.

Proporcie Lanzadoru sú veľmi atypické.... Foto: Lamborghini
Lamborghini Lanzador Concept - 2023 Proporcie Lanzadoru sú veľmi atypické. Kombinuje siluetu superšportu s 2+2 miestnou kabínou GT a zvýšeným podvozkom na megalomanských 23-palcových kolesách.
Lamborghini Huracan Sterrato Opera Unica - 2023 Čítajte viac Lamborghini Sterrato Opera Unica: Táto ‘kamufláž‘ vzniká 370 hodín. Zničiť ju máte v teréne

V súvislosti s batériou Lamborghini tvrdí, že zabezpečí nekompromisný dojazd. Nie je vylúčené, že počíta s novou generáciou silónových akumulátorov alebo akumulátorov solid-state s tuhým elektrolytom, ktoré by už v roku 2028 mohli byť k dispozícii, aspoň v prémiovom segmente. Pri koncepte GT sa Lamborghini odvoláva na dávne 2+2 miestne Gran Turismá s motorom vpredu, ktoré vyrábalo na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. „Kozmickým“ dizajnom ale viac zapadá do éry Countachu či Diabla. Máme tu typické 6-uholníkové motívy, motívy písmena Y aj homogénnu bočnú siluetu. Vzhľad neruší ani zadné krídlo. Lanzador má totiž aktívne aerodynamické prvky odvodené z Aventadoru SVJ, ukryté v podvozku. Až nato, že jeho strecha sa vznáša vo výške až 1 500 mm. To najmä vďaka zvýšenému podvozku a monumentálnym 23-palcovým diskom kolies.

Lanzador je lakovaný modrým odtieňom Azzuro... Foto: Lamborghini
Lamborghini Lanzador Concept - 2023 Lanzador je lakovaný modrým odtieňom Azzuro Abisalle. Jeho splývavú zadnú časť neruší spojler, pretože všetky aktívne aerodynamické prvky ukrýva na podvozku.
Lamborghini Huracan Sterrato 32 Čítajte viac Lamborghini Sterrato: Terénny Huracán by sa nestratil ani v pretekoch rallye

Takže Lanzador sa v ponuke postaví kdesi medzi out-doorový Huracán Sterrato a nástupcu Urusu. Ak jeho nevšedné proporcie prijmete, má sa odvďačiť nielen šialenou dynamikou ale aj doteraz nevídanou praktickosťou. Jeho karoséria ukrýva dva batožinové priestory, z toho jeden pod prednou kapotou. Zadné sedadlá, ku ktorým je prístup cez predné dvere, ako v každom pravovernom GT, nesľubujú síce veľa komfortu, no po sklopení operadiel opäť zvýšia možnosť prepravy batožiny alebo športových potrieb. Za volantom by sa mal „pilot“ cítiť ako v pravom Lamborghini, hoci poloha sedenia zodpovedá skôr Sterratu. Interiér je stredovou konzolou rozdelený do dvoch kójí. Každá z nich je vybavená výsuvným displejom, čo znamená, že vodič a spolujazdec si môžu zobrazovať vlastný nezávislý obsah. Svetlo prúdi do kabíny cez trojité strešné okno.

Štvormiestny interiér je rozdelený do dvoch... Foto: Lamborghini
Lamborghini Lanzador Concept - 2023 Štvormiestny interiér je rozdelený do dvoch kójí, z ktorých každá má samostatný výsuvný displej. Lamborghini pritom využilo maximum udržateľných a recyklovaných materiálov.
Lamborghini Revuelto - 2023 Čítajte viac Lamborghini Revuelto: Hybridný ‘býk‘ má V12, tri elektromotory a výkon cez 1 000 koní

Lamborghini je tiež pyšné na to, že v kabíne Lanzadoru využíva výlučne udržateľné alebo recyklované materiály. Platí to o vlne Merino, koži, ktorá je spracovaná šetrným spôsobom pomocou zvyškovej vody z výroby olivového oleja, tkaninách a nitiach z recyklovaného nylonu či dokonca kompozitných komponentov z recyklovaného karbónu. Uvidíme, čo na túto predstavu Lamborghini povedia jeho zákazníci. Šéf automobilky Stephan Winkelmann však verí v úspech. "S Lanzadorom sa pozeráme do našej budúcnosti bez toho, aby sme zabúdali na našu DNA. Prvé kupé od Lamborghini s motormi vpredu boli športové, elegantné Gran Turismá vhodné na každodenné použitie. Koncept nášho štvrtého sériového modelu využíva túto filozofiu v kombinácii s odvážnymi novými technológiami a nebojácnym dizajnom, ktorý zapadá do našej stratégie Direzione Cor Tauri“.

Lamborghini Countach - prototypy 1971 - 1973 Čítajte viac Lamborghini Countach: Auto z iného sveta oslavuje 50

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Lamborghini #Lamborghini Lanzador
Články podľa značiek