Z projektu Moskvič je totálne fiasko. Nevie predať ani to, čo ledva vyrobil

Dalo sa to čakať. Hra na automobilku Moskviču nevychádza. Výroba je nerentabilná a ani zďaleka nedosahuje plánované objemy. No a predaje sú úplnou katastrofou.

14.03.2024 16:00
Moskvič 6 Foto:
Nové Moskviče Rusov nezaujali. Vyrábať ich chceli ročne 50 000 kusov. Od konca roka 2022 ich však predali len 15 300 kusov.
debata (10)

V novembri 2022 zišiel z výrobných liniek po viac ako dvoch dekádach odmlky prvý novodobý Moskvič. Značka, ktorá skrachovala v roku 2001, sa tak vrátila opäť na scénu. Ale nie za príliš šťastných okolností. Ako vieme, k reinkarnácii došlo po tom, čo Renault ukončil v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine svoje ruské aktivity. Za jediný rubeľ sa vzdal svojho podielu v AvtoVaze a moskovskú fabriku previedol na mesto Moskva. Pôvodne v nej francúzsky vlastník vyrábal modely Renault Duster, Renault Kaptur a Renault Arkana. Podnik dokázal vyprodukovať ešte v roku 2021 viac ako 180 000 áut ročne.

Moskvič 3 Čítajte viac Nový Moskvič je šrot. Rusi to taja, ale Rusko nie je celý svet

Aby Rusi obnovili produkciu, spojili sa s čínskou automobilkou JAC. Tá im poskytla ako základ nových Moskvičov svoje SUV JAC JS4 a iEVS4, z ktorých sa stali Moskviče 3 a elektrický Moskvič 3e. Neskôr ponuku doplnil sedan Moskvič 6, odvodený z Seholu A5 Plus. Lenže výrobu aj predaj sprevádzali od začiatku problémy. Rusov preznačkované čínske autá nezaujali, radšej sa rozhodli pre lacnejší čínsky originál alebo iné ponuky. Predaje sa počítali v jednotkách kusov. Nepomohlo zníženie cien, bonusy v podobe rekreačných poukazov pre celú rodinu ani výmena riaditeľa podniku.

Moskvič 3 je len preznačkovaným čínskym SUV JAC... Foto: Moskvič
Moskvič 3 - 2022 Moskvič 3 je len preznačkovaným čínskym SUV JAC JS4.
Moskvič 3 - 2022
Moskvič 3 - 2022
+9Moskvič 3 - 2022

A veľkú dieru do sveta neurobil Moskvič ani po tom, čo sa Vladimir Putin rozhodol nanútiť Moskviče taxislužbám, úradníkom a poslancom Štátnej dumy. Dnes tu máme zúčtovanie. Za približne 16 mesiacov od spustenia produkcie vyrobila, respektíve zmontovala moskovská fabrika z dovezených dielov z Číny len 31 000 áut. A čo je ešte horšie, Moskvič z nich predal len 15 300 kusov. Výroba je teda absolútne nerentabilná, čo sa dalo vopred očakávať. Samotný Moskvič priznal stratu za vlaňajší rok vo výške 8,6 miliardy rubľov. Je teda len ďalším dôkazom, že západné sankcie fungujú, aj toho, že ak je automobilka politickým produktom, svetlá budúcnosť ju nečaká.

Moskvič 6 Čítajte viac To snáď nie! Moskvič má zachrániť nový nemecký šéf

Pripomeňme, že pôvodne plánoval Moskvič vyrábať 50 000 áut ročne a postupe zvyšovať podiel domácich komponentov. Celý výrobný cyklus so zváraním a s lakovaním karosérie bol naplánovaný na rok 2024. A v roku 2025 mali prísť na rad autorsky vyvinuté modely na novej platforme z dielne Kamazu. Nič z toho sa však asi neuskutoční, pretože podľa najnovších informácií má ruské ministerstvo priemyslu a obchodu nový plán. A je rovnako absurdný ako ten pôvodný. Moskvič sa totiž rozhodol hľadať druhého východného partnera okrem JAC Motors, uviedol pre RBC zdroj oboznámený s plánmi závodu. Okrem toho Moskvič znížil svoj plán výroby na tento rok na 22-tisíc áut.

Moskvič 6 Čítajte viac Moskvič pácha ‘samovraždu‘. Zúfalí díleri ponúkajú dovolenky v Thajsku

Generálny riaditeľ spoločnosti KamAZ Sergej Kogogin zároveň poznamenal , že úroveň rentability sa dosiahne až pri výrobe 40 000 vozidiel ročne. Povedal tiež, že JAC nie je „najväčšou“ automobilovou korporáciou v Číne, pričom naznačil možnú spoluprácu s inými výrobcami. Súčasné straty plánuje závod pokryť úvermi, tie by však nemali zasahovať do výrobných investícií, poznamenal ďalší zdroj. „Moskvič naliehavo potrebuje rozšíriť svoj modelový rad, zvýšiť objemy výroby a predaja, ako aj nájsť externého zákazníka pre zmluvnú montáž automobilov inej značky, povedal nezávislý konzultant automobilového priemyslu Sergej Burgazliev. Myslíte si, že sa to podarí?

Moskvič 3 - 2022 Čítajte viac Moskvič: Už vieme, prečo sa ‘sovietskej‘ značke nedarí. Nostalgia je pridrahá

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskvič #Moskvič 3
Články podľa značiek