V Belgicku nastáva ‘dopravné eldorádo‘. Policajti spúšťajú mesiac bez pokút

Nie, toto nie je akcia na prejavenie dôvery k motoristom. Toto je svojský štrajk belgických policajtov. Trestať nebudú prekročenie rýchlosti, telefonovanie za volantom ani množstvo iných dopravných priestupkov.

15.12.2022 20:00
debata
V Belgicku si budete môcť od 15. decembra do... Foto: VRT
Belgicko - polícia V Belgicku si budete môcť od 15. decembra do 15. januára dovoliť za volantom viac. A to bez pokuty. Napríklad aj prekročiť maximálnu povolenú rýchlosť či telefonovať s mobilom v ruke. Policajti to budú ignorovať.

Belgickým mužom zákona došla trpezlivosť. Začiatkom roka sa s vládou dohodli na zvýšení miezd o 60 eur od roku 2023. Nakoniec sa tak ale nestane. Pri schvaľovaní štátneho rozpočtu došlo k zmene. Platy sa síce o túto sumu zvýšia, ale v priebehu troch rokov. Navyše sa vláda dohodla na zvýšení veku odchodu do dôchodku pre policajtov z 58 na 63 rokov. A s tým súvisiaci posun nároku na výsluhový dôchodok. Tiež bez súhlasu samotných zamestnancov polície. To sa belgickým mužom zákona, pochopiteľne, nepáči. A tak zasiahli ich najväčšie odborové zväzy VSOA, NSPV, ACV a ACOD.

  policia polska Čítajte viac Opilci za volantom. V Poľsku pre nich zavádzajú brutálne tresty

Vyzývajú policajtov na svojskú formu protestu i keď o štrajku hovoriť nemožno. Na ten napokon ani nemajú nárok. Od 15. decembra do 15. januára zavádzajú odbory takzvaný „mesiac bez sankcií“. Polícia bude v tomto období pokutovať len závažné dopravné priestupky, priamo ohrozujúce bezpečnosť cestnej premávky. Inak majú policajti voliť zhovievavý prístup a vodičov nepokutovať. Prehrešky ako telefonovanie za volantom, prekročenie rýchlosti, jazda bez svetiel či bez zapnutého bezpečnostného pásu, majú ostať bez trestov. Štát by tým prišiel o značnú sumu, ktoré mu plynú z výberu pokút.

tuv, nepouzivat Čítajte viac Prišla vám pokuta za neplatnú STK? Urobte TOTO a ušetríte si stovky eur

„Žiadame policajtov, aby namiesto vypracovania oficiálnej správy konali pri dopravných priestupkoch pedantským spôsobom,“ vysvetľuje Carlo Medo, člen policajných odborov NSPV. Uvidíme, čo všetko takáto "liberalizácia“ na cestách spôsobí. Stane sa z Belgicka dopravné eldorádo, alebo vláda pristúpi na požiadavky zamestnancov polície? V každom prípade ide o zaujímavý experiment. Vylúčený totiž nie je ani scenár, že sa nič nestane, alebo, že dopraná nehodovosť aj bez pokút v Belgicku klesne. Potom by sa polícii ťažko vysvetľovalo, prečo trvá na zvýšení platov.

Polícia v Českej republike Čítajte viac Pozor! Česi plánujú brutálne zvýšenie pokút. Až 5-násobné!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #štrajk #Belgicko #štrajk polície #výber pokút
Články podľa značiek