Škoda Slavia: Česi predstavia nový lacný sedan. Bohužiaľ, nie v Európe

Škoda potvrdila príchod nového sedanu pre indický trh. Nahradí tam starnúci Rapid. Cenu budeme Indom iste závidieť.

03.09.2021 18:00
debata (2)
Škoda Slavia bude cenovo dostupným sedanom pre... Foto: Škoda-Auto
Škoda Slavia - kamufláž 2021 Škoda Slavia bude cenovo dostupným sedanom pre indický trh. Využije techniku už známeho SUV Kushaq.

Kým v Európe už Škoda nedokáže ponúknuť auto s cenou pod 10 000 eur, v Indii je to celkom inak. Projekt India 2.0, ktorý česká automobilka odštartovala atraktívnym SUV Kushaq, ukázal, že lacné a kvalitné auto vyrobiť vie. Na starom kontinente však musí zápasiť s vysokými nákladmi na emisné technológie a bezpečnosť. Z cenovo dostupných škodoviek sa tak môžu tešiť najmä Rusi a teraz aj Indovia. Po Kushaqu je totiž na rade aj lowcostovo orientovaný sedan Slavia. Tak ako Kushaq, využije novú platformu MQB A0 IN vyvinutú špeciálne pre indický trh. V ponuke zastúpi obstarožný sedan Rapid z roku 2011, odvodený ešte zo staršej generácie Volkswagenu Polo. S tým európskym nemal teda veľa spoločného.

Indickí dizajnéri mali možnosť navrhnúť... Foto: Škoda-Auto
Škoda Slavia - kamufláž 2021 Indickí dizajnéri mali možnosť navrhnúť kamufláž, ktorú ponesú testovacie predprodukčné prototypy.
Škoda Slavia Concept - 2020 Čítajte viac Škoda Slavia: Zo Scaly je spider. Spomína na špeciál 1100 OHC

Premiéru by mala Slavia absolvovať ešte tento rok, takže novinku už usilovne testujú na indických cestách. Prototypy majú navyše zakrátko dostať špeciálne „maskáče“, ktoré sú výsledkom súťaže Camouflage with Skoda, do ktorej sa mohli zapojiť mladí indickí dizajnéri. Napokon vývoj auta vrátane dizajnu, prebiehal prevažne v Indii v novom centre automobilky v Pune. Aj týmto spôsobom sa podarilo Škode zredukovať náklady na minimum. Novinka má byť výrazne väčšia ako Rapid. Na dĺžku by mala Slavia merať 4 480 mm a jej rázvor náprav až 2 650 mm. Pod kapotou sa objavia dve pohonné jednotky – 3-valec 1,0 TSI (85 kW) a 4-valec 1,5 TSI (110 kW). K dispozícii majú byť manuálne aj dvojspojkové prevodovky DSG.

Škoda Kushaq - 2021 Čítajte viac Škoda Kushaq: Toto je on. Lacný ‘Kamiq‘ pre Indiu!

Aj z toho vidieť, že Slavia nebude úplný „lowcost“, ale že využije aktuálnu techniku Škody. Podobne ako Kushaq. V kabíne tak možno očakávať moderný infotainment s 10-palcovou obrazovkou a navigáciou. Chýbať nebude ani klimatizácia a dokonca odkladací priestor na amulet. Cenu zatiaľ nepoznáme, ale ak štartuje SUV Kushaq po prepočte približne na 9 850 eurách, Slavia by sa mala dostať ešte výrazne nižšie. Vyrábať ju budú v Indii s 95 % podielom komponentov od domácich dodávateľov. Názov oživí spomienky ešte na časy spoločnosti Laurin & Klement, ktorá začala koncom 19. storočia s výrobou bicyklov Slavia. Zatiaľ ho niesol len študentský projekt Scaly Roadster z vlaňajšieho roka, ktorý sa však do výroby rozhodne nechystá.

Škoda Kushaq - výroba 2021 Čítajte viac Škoda Kushaq: Lacné SUV už schádza z indických liniek

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Slavia
Články podľa značiek