Ferrari či ‘Lambo‘ chcú výnimku zo zákazu spaľovacích motorov. Potvrdil to minister

Prechod na elektromotory je pre výrobcov superšportov náročnejší ako pri mainstreamových značkách. Chceli by dosiahnuť odklad.

07.09.2021 14:00
debata
Talianski výrobcovia superšportov sa snažia... Foto: Lamborghini
Lamborghini - motor V12 Talianski výrobcovia superšportov sa snažia vylobovať výnimku zo zákazu spaľovacích motorov. Kým elektrická technológia nebude vhodná aj pre nich.

Zákaz výroby áut so spaľovacími motormi nás už neminie. Presný dátum však zatiaľ známy nie je. Hovorí sa o roku 2035. Ten však zatiaľ nebol schválený. Najväčším strašiakom je pre výrobcov superšportov, v ktorých žilách doslova koluje benzín. Hoci sa elektrifikácii nevyhýbajú, nie sú presvedčení o tom, že elektrická technológia dokáže nahradiť tu klasickú. Batérie sú stále ťažké a dojazd obmedzený. A tak napríklad Ferrari či Lamborghini lobujú za výnimku z tohto zákazu.

Ferrari Concept Čítajte viac Ferrari plánuje elektromobil. Či to bude superšport, je však otázne

A ako sa zdá, našli pochopenie na strane domácich politikov, čo sa veru nestáva. Podľa Bloombergu sa ich zastal sám Roberto Cingolani, taliansky minister pre ekologický prechod. Asi to ani neprekvapí, pretože v minulosti pôsobil v predstavenstve Ferrari, jedného z pokladov talianskeho automobilového priemyslu a napokon celého Talianska. Cingolani potvrdil, že v súčasnosti prebiehajú rokovania s komisiou EÚ, ktorá sa zaoberá dosahmi zákazu spaľovacích motorov na výrobcov športových áut.

Lamborghini - motor V12 Čítajte viac Neuveriteľné: Lamborghini vyvíja nový 12-valec. Je to priam provokácia!

„Tieto automobilky potrebujú špecifické technológie a potrebujú tiež batérie,“ uviedol Cingolani s tým, že výrobcovia superšportov fungujú inak ako manistreamové automobilky. Navyše vyrábajú podstatne menej áut, takže ich negatívny dopad na životné prostredie nie je taký výrazný. Nebudú môcť ťažiť ani z ponuky batérií, ktoré budú produktom pripravovanej talianskej batériovej gigafactory. Výnimka či aspoň odklad zákazu by preto značkám ako Ferrari, Lamborghini, Maserati či Pagani prišli vhod.

Lamborghini - motor V12 Čítajte viac Už aj Lamborghini. Do konca roku 2024 budú všetky modely elektrifikované

Napriek tomu prechod k elektrickému pohonu nezatracujú. Tak napríklad Ferrari predstaví prvý elektrický model v roku 2025. Konkurenčné Lamborghini tiež pripravuje rozsiahlu elektrifikáciu, najprv ale formou hybridnej technológie. Čistý elektromobil príde vraj v roku 2025, no s tým, že výroba modelov so spaľovacím motorom bude bežať najdlhšie, ako to len bude možné. Neskôr sa Lamborghini núka príležitosť využiť elektrickú technológiu chorvátskej spoločnosti Rimac, ktorú vlastní z veľkej časti koncern VW cez automobilku Porsche.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #elektromobily #Lamborghini #elektromobilita
Články podľa značiek