Škoda Kamiq Rally? Máme prvú skicu

Na Škodu Fabia RS síce musíme zabudnúť, no zato vznikne aspoň ostrý Kamiq. Bohužiaľ, len ako jediný exemplár, ktorý sa na bežné cesty a ani na trate rely nikdy nedostane.

28.10.2021 14:01
debata (2)
Študentský Kamiq, inšpirovaný úspechmi Fabie... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kamiq Rally - študenstký projekt AZUBI 2021 Študentský Kamiq, inšpirovaný úspechmi Fabie Rally2, sa rodí priamo v spolupráci s tímom Škoda Motorsport. Chýbať teda nebude rozšírená karoséria ani mohutné prítlačné krídlo.

Škoda má v súčasnosti plné ruky práce s prípravou špeciálu Fabia Rally2, odvodenej z novej generácie, ktorá má nadviazať na úspech tej predošlej. Veď na konte má deväť titulov v podporných kategóriách FIA Majstrovstiev sveta v rely, zvíťazila v mnohých regionálnych a národných majstrovstvách, získala 1 400 víťazstiev v absolútnom poradí aj vo svojej triede a takmer 3 300 umiestnení na stupňoch víťazov na celom svete. Napriek tomu si v Mladej Boleslavi našli čas na stavbu ďalšieho špeciálu. A rodí sa aj v spolupráci s tímom Škoda Motorsport.

Škoda Slavia - ilustrácia 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: Rusi odhalili podobu najlacnejšej Škody. Lacno nevyzerá

Čoskoro by sme totiž mali uvidieť SUV Kamiq RS, či skôr Rally, inšpirovaný práve špeciálmi pre tieto súťaže. Za všetkým stojí „škodovácka“ učňovská akadémia Azubi. Pripravuje ďalší študentský projekt, aj keď s oneskorením, pretože situáciu skomplikovala pandémia. Tentoraz pri príležitosti 120. výročia účinkovania automobilky v motoristickom športe. Zatiaľ však o ňom veľa nevieme. Zverejnená bola jediná skica, ktorá naznačuje, že Kamiq prejde doslova búrlivým tuningom. Chýbať nemajú rozšírené prahy a blatníky či mohutné zadné prítlačné krídlo. A možno ubudne aj jeden pár dverí.

Škoda Fabia Rally2 - 2022 Čítajte viac Škoda Fabia Rally2: Česi už testujú novú ‘beštiu‘

Kamiq RS, alebo skôr Kamiq Rally, nadviaže na predošlých sedem študentských projektov, akými bol vlaňajší roadster Škoda Slavia, pikap Montiaq, kabriolet Sunroq alebo kupé Atero. Pre študentov pôjde o dvojitú premiéru. Po prvý raz bude totiž základom nový crossover Kamiq a po prvý raz budú pri vývoji a stavbe spolupracovať priamo s expertmi divízie Škoda Motorsport. Takže možno predpokladať, že zmeny sa tentoraz udejú aj pod kapotou. Kamiq RS by si mohol napríklad požičať pohonnú jednotku z Fabie R5 alebo dokonca preplňovanú jedna šestku z Fabie Rally2, spojenú s pohonom oboch náprav.

Škoda Slavia - silueta 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: Česi potvrdili názov nového lacného sedanu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kamiq
Články podľa značiek