Hyundaie zobrazujú displej ‘hore nohami‘!

Nie, nie je to žart a ani „verzia pre protinožcov“. Ide o kurióznu chybu. Približne tisícka vozidiel v USA a Kanade musí späť do servisov.

02.02.2022 14:00
debata (1)
S prevráteným obrazom displeja prístrojového... Foto: Hyundai Forum
Hyundai Santa Fe - otočený displej S prevráteným obrazom displeja prístrojového panela sa stretlo takmer 900 majiteľov Hyundaiov v USA a Kanade. Zvlášť v oblastiach s nízkou teplotou.

V časoch, keď autá pomaly zvládajú autonómnu jazdu, je najnovší problém Hyundaia naozaj kuriózny. Vyzerá skôr ako prvoaprílový žart, ale je skutočný. Viacerí zákazníci v USA a Kanade sa totiž začali sťažovať, že virtuálne kokpity v ich nových hybridných a plug-in hybridných Hyundaioch Santa Fe zobrazujú údaje otočené o 180 stupňov. Jednoducho, stupnice aj všetky číslice a piktogramy sú hore nohami. Ani sa nemožno čudovať, že na sociálnych sieťach sa stal otočený displej predmetom vtipkovania, napríklad, že ide o grafickú verziu pre Austráliu.

Bugatti Chiron Pur Sport - 2020 Čítajte viac Bugatti zvoláva 60 Chironov. Najrýchlejšie auto sveta má nebezpečné pneumatiky

Nie je to ale tak. Sama automobilka priznala, že chyba sa týka celkovo 714 vozidiel v USA a 283 vozidiel v Kanade modelového roku 2022. „Takto zobrazujúci sa displej nezodpovedá federálnej norme 101 o bezpečnosti motorových vozidiel v oblasti ovládacie prvky a displeje,“ píše sa vo vyhlásení automobilky. Podľa Hyundaia nedochádza k chybe počas bežných podmienok, ale len pri extrémnom chlade. Má ísť o problém s nesprávnymi odpormi, ktoré vedú k prevráteniu obrazu na LCD displeji.

iSeeCars - zvolávacie akcie Čítajte viac CAM: Autá sú stále horšie a horšie. Počet ‘zvolávačiek‘ vzrástol o 600 %!

Zároveň automobilka zdôrazňuje, že v súvislosti s nesprávnou funkciou obrazovky nezaznamenala žiadne nehody. Všetky dotknuté vozidlá budú pozvané do servisov, kde bude virtuálny kokpit nahradený úplne novým. To len naznačuje, že nejde iba o softvérovú chybu. V takomto prípade by stačila jeho aktualizácia. Samozrejme, tentoraz nejde o nič vážne, ale vzhľadom na čoraz väčší vplyv elektroniky na funkcionalitu vozidiel vnáša tento problém do sveta moderných áut neistotu. Predstavte si, že by si taký autopilot poplietol pravú a ľavú stranu. A prečo nie?

Continental - ContiEcoContact 5 Čítajte viac Continental ohlásil ‘zvolávačku‘. Skontrolovať musí takmer 68 tisíc pneumatík

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #prístrojový panel #zvolávacia akcia #virtuálny kokpit
Články podľa značiek