Súboj v ‘ťažkej‘ váhe: Toto je 20 najpredávanejších SUV a crossoverov za rok 2021!

Hyundaiu sa podaril husársky kúsok - prvenstvo Škode "vyfúkol" nielen v nižšej strednej triede, ale aj medzi SUV a crossovermi.

04.02.2022 06:00
Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04
Kráľom medzi SUV a crossovermi sa na Slovensku stal Hyundai Tucson. Z trónu zosadil Škodu Kamiq.
debata (9)

Asi nikoho neprekvapíme konštatovaním, že crossovery a SUV doslova „valcujú“ celosvetový trh s autami. Globálne bolo takmer každé druhé auto, ktoré sa minulý rok predalo, práve SUV. Obľúbenosť segmentu športových úžitkových vozidiel (SUV) sa od začiatku 90. rokov minulého storočia neustále zvyšuje. Ich celkový počet za minulú poslednú dekádu (resp. do roku 2019) vzrástol podľa spoločnosti Statista približne šesťnásobne. V roku 2020 sa celosvetovo, aj napriek koronakríze, predalo takmer 30 miliónov vozidiel SUV. V roku 2021 to bolo dokonca približne o 5 miliónov viac.

Dominantná kategória

Zákonite prudko rastie aj celkový počet SUV, jazdiacich po cestách na celom svete – z menej ako 50 miliónov v roku 2010 sa ich počet zvýšil na približne 320 miliónov v roku 2021. Pre názornosť – to je taký počet, akoby každé jedno auto jazdiace po európskych cestách patrilo medzi SUV.

V tejto kategórii je najväčším svetovým bestsellerom Toyota RAV4. Nielenže sa stala opätovne najpredávanejším SUV na svete za rok 2021, ale darilo sa jej tak, že je už druhým modelom (po Corolle) tejto japonskej značky, ktorý dokázal aj v minulom krízovom roku pokoriť hranicu milióna predaných kusov.

Na Slovensku až taká úspešná nebola, ale aj tak sa dostala v rebríčku najpredávanejších SUV za minulý rok do prvej desiatky. Patrí jej v ňom celkovo siedme miesto a oproti roku 2020 si o dve priečky polepšila.

Skoda-Fabia-2022-1600-ab Čítajte viac Najpredávanejšie autá roku 2021: Fabia je prvá, Hyundai i30 porazil Octaviu!

Vozidlá SUV sú na globálnom trhu absolútne dominantné a – na rozdiel od väčšiny ostatných kategórií – si celkovo výrazne polepšili aj oproti roku 2020. Ak by niekto tvrdil, že v najbližších rokoch bude ich obrovská prevaha na trhu klesať, mnohí odborníci by si asi poklepali na čelo. Ale v priebehu pár rokov sa tak naozaj môže stať. Dôvodom bude prechod na elektromobilitu.

Prvé náznaky sa tu už objavujú – a to dokonca na čínskom trhu, ktorý je najväčší na svete. Predaj SUV tam totiž v roku 2021 začal stagnovať. Je to spôsobené tlakom na „elektromobili­záciu“, dotovaním a ďalšími formami zvýhodňovania malých elektrických áut, ktoré v tejto krajine prežívajú obrovský boom. Tie najlacnejšie už podliezli dokonca aj hranicu 10 000 eur – a to bez zarátania dotácií. Len pre porovnanie – na Slovensku je aktuálne najlacnejším dostupným elektromobilom malá Dacia Spring, ktorej cena začína mierne nad hranicou 17-tisíc eur.

Nie sme výnimoční

A ako to na Slovensku vyzeralo minulý rok s predajom áut celkovo a špeciálne aj SUV? Podobne ako vo svete. V kategórii nových osobných vozidiel (M1), teda bez ohľadu na typ karosérie, prišlo dokonca aj oproti ultraslabému roku 2020 k poklesu o 0,79 percenta, predalo sa ich celkovo len 75 700. Oproti poslednému „predpandémiovému“ roku 2019, v ktorom sa predalo 101 568 áut, je približne 25-percentný pokles.

Kríza však akoby sa ani netýkala relatívne drahších áut zo segmentu SUV. Aj pri celkovom poklese trhu ich predaj totiž medziročne výrazne vzrástol – takmer o 7 percent. Do kategórie SUV patrilo v uplynulom roku takmer 46 percent novo zaregistrovaných áut. SUV-čiek sa v roku 2021 predalo na Slovensku takmer 35-tisíc. To je viac, než malých áut a áut nižšej strednej triedy spolu. A to už je čo povedať.

Toyota-RAV4 Plug-in Hybrid-2021-1600-6e Čítajte viac Najpredávanejšie SUV sveta za rok 2021: Tesla je v prvej desiatke!

Značke Hyundai sa v uplynulom roku podarili dva husárske kúsky. Model i30 dokázal v rámci nižšej strednej triedy pripraviť o prvenstvo dovtedy suverénnu Octaviu a stal sa v nej napredávanejším autom. A to isté zopakoval aj v najsilnejšej a najsledovanejšej kategórii SUV a crossoverov. Aj keď veľmi tesne, len o 107 predaných áut, dokázal Hyundai Tucson poraziť minuloročného víťaza, ktorým bola Škoda Kamiq. Mladoboleslavskej značke patrila aj tretia priečka, obsadil ju Karoq. Do prvej desiatky sa ešte zmestil aj Kodiaq na deviatom mieste.

Najväčším skokanom v našom rebríčku je Volkswagen T-Cross, ktorý si medziročne polepšil o celých 12 priečok – zo 17. miesta sa tento rok prepracoval dokonca do prvej päťky, ktorú uzatvára. Volkswagen má v rebríčku Top 20 SUV a crossoverov hneď tri modely, dostali sa do nej ešte Tiguan (10.) a T-Roc (13.). Okrem Škody a Volkswagenu má v prvej dvadsiatke trojnásobné zastúpenie už len Kia (Sportage, Stonic, XCeed). Vrátil sa do nej aj Nissan Qashqai, ktorý skončil šestnásty, pričom v roku 2020 mu patrilo v tejto kategórii až 27. miesto.

Renault-Clio-2020-1600-54 Čítajte viac Golf je zosadený. Najpredávanejším autom Európy za rok 2021 je ‘francúz‘!

Naopak, pomerne výrazne v uplynulom roku putovali rebríčkom dolu modely skupiny Renault. V roku 2020 ešte Captur uzatváral prvú desiatku, v uplynulom roku však skončil až na 19. mieste. Dacia Duster skončila v roku 2020 štvrtá, v uplynulom roku až ôsma. Tomuto modelu by však mala pomôcť modernizácia, predpokladáme, že v roku 2022 sa opäť vráti do prvej päťky. Renault, podobne ako aj Škodu, zasiahla pomerne výrazne polovodičová kríza, čo sa prejavilo aj na ich predajoch.

Mladoboleslavská automobilka v uplynulom roku kvôli nej vyrobila o 300 000 áut menej, Renault dokonca až o pol milióna. V prípade Renaultu bude zaujímavé, ako sa na trhu „chytí“ nástupcu Kadjaru, ktorým sa stane Renault Austral. Do rebríčkov predaja však v tomto roku výraznejšie neprehovorí, pretože reálne sa na slovenský trh dostane až niekedy na jeseň.

V ďalšej časti článku si môžete pozrieť galériu a pod ňou kompletný rebríček 20 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku za rok 2021, vrátane predaných kusov a medziročného porovnania.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #crossover #Top 10 #ZAP SR #najpredávanejšie autá #najpredávanejšie autá na Slovensku #najpredávanejšie SUV
Články podľa značiek