Budú displeje konečne bez odtlačkov prstov? GM na tom už pracuje

Zvlášť drahé prémiové autá sú vybavené veľkými dotykovými obrazovkami. Ale čo z toho, keď sa na nich po vypnutí odhalia nevkusné mastné odtlačky po vašich prstoch. Kazí to dojem z prémiovej atmosféry. General Motors si myslí, že má na tento neduh riešenie.

20.02.2023 12:00
debata
S nevkusnými odtlačkami prstov na dotykových... Foto: GMC
GMC Hummer EV SUV - 2021 S nevkusnými odtlačkami prstov na dotykových displejoch by mohla skoncovať chemická reakcia založená na báze fialového svetla.

Dotykové displeje sa stali neoddeliteľnou súčasťou moderných áut. Umožňujú totiž z jednej plochy ovládať oveľa viac funkcií ako klasické tlačidlá. Zvlášť v prémiových autách a elektromobiloch sa infotainmenty menia doslova na televízne obrazovky. Uhlopriečky dosahujú donedávna nepredstaviteľné hodnoty. Len si spomeňte na taký Hyperscreen od Mercedesu-Benzu, ktorý ukrýva až tri displeje prekryté spoločným sklom. Má to ale svoju odvrátenú stránku. Po deaktivácii sa na dotykových plochách odhalia nevkusné odtlačky po prstoch. Ak ich chcete odstrániť, neostáva nič iné, ako displej manuálne očistiť. A to po každej jazde. To však príliš neladí s prémiovou atmosférou drahých áut. Preto General Motors prichádza s nápadom, ako odstrániť mastnotu bez toho, aby vodič čo i len pohol prstom.

Bosch - haptický displej Čítajte viac Horšie ako drogy! Také nebezpečné sú dotykové displeje v autách

Nový patent má názov „self-cleaning system for displays using light emitting diodes emitting invisible violet light,“ teda čistiaci systém využívajúci svetelné diódy emitujúce fialové svetlo“. Znie to pomerne zložito, ale americký koncern si myslí, že je to realizovateľné. Okrem červených, zelených a modrých LED diód, ktoré sú zabudované do obrazoviek, General Motors navrhuje inštaláciu štvrtej diódy, ktorá by produkovala fialové svetlo. Výber farby nie je prekvapivý. Fialové svetlo sa totiž môže použiť na reprodukciu ultrafialového žiarenia, ktoré sa nachádza v slnečnom svetle a ktoré ľudské oko nevidí. To by ale nestačilo. Tajomstvo sa skrýva v chemickej reakcii, takzvanej fotokatalýze. Displeje budú preto vybavené fotokatalytickým povlakom, ktorý obsahuje fotokatalyzátor integrovaný do priehľadnej vrstvy.

Chrysler - infotainment Synthesis 2023 Čítajte viac Chrysler ukázal nové displeje. Uvidíme ich aj v Európe

Povrch displeja by sa nemal vizuálne nijako líšiť od tých klasických. Hlavnou úlohou fotokatalyzátora je absorbovať svetlo a následne spustiť vďaka ďalším prvkom chemickú reakciu. Napríklad použitím oxidu kovu a, samozrejme, molekúl vody, ktoré sú obsiahnuté vo vzduchu. Takto by došlo k rozloženiu organických a anorganických substancií. Výsledkom by bol teda čistiaci proces, ktorý odstráni nielen mastnotu, ale aj prach. Čistenie môže prebiehať pomocou fialového svetla kedykoľvek bez ohľadu na dennú dobu. Napríklad aj v garáži počas nočného parkovania, keď sa do kabíny nedostáva prirodzené ultrafialové svetlo. General Motors počíta aj s tým, že by systém mohol mať dopredu určené čistiace intervaly.

Mercedes-Maybach S - 2021 Čítajte viac Toto je 10 áut s najväčšími displejmi. Takú 'telku' nemáte ani doma!

Technológia je stále len v štádiu patentu, pričom automobilka nespresnila, kedy by sa mohla dostať do sériových áut. Ak sa tak stane, očakávame ju spočiatku v drahších prémiových autách, pretože tie majú najväčšie dotykové obrazovky a ich zákazníci sú dosť solventní na to, aby si mohli za takýto druh komfortu priplatiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GM #General Motors #displeje #dotykové displeje
Články podľa značiek