Predaj áut s ‘manuálom‘ zázračne rastie. Ale tam, kde by ste to nečakali

Sú manuálne prevodovky naozaj na vymretie? V Európe asi áno, ale za Atlantikom sa dejú neuveriteľné veci. Predaj áut s manuálom vzrástol medziročne takmer o 48 %.

07.03.2023 12:00
debata (5)
Manuálne prevodovky naberajú po rokoch úpadku... Foto: Ford
Ford - manuálna prevodovka Manuálne prevodovky naberajú po rokoch úpadku znova na popularite. Ale nie v lacných autách. Vracajú sa do tých športových. Jedným z posledných príkladov je Toyota Supra alebo BMW Z4.

Stále viac a viac áut používa automatickú prevodovku. Pri niektorých vám manuál už ani neponúknu. Dôvod asi tušíte. Manuálne prevodovky si príliš nerozumejú s asistenčnými systémami, hybridnými pohonmi a papierovo vykazujú vyššiu spotrebu ako moderné 7– až 10-stupňové automatické prevodovky. V čase, keď sa ráta každý gram ušetreného CO2, musí ísť radosť z jazdy bokom. Kým však v Európe podiel áut s manuálnou prevodovkou dlhodobo klesá, v USA zažívajú, na počudovanie, veľký comeback. Teda na trhu, ktorý už desaťročia ovládajú automaty. Lenže čísla neklamú.

Hyundai N Vision 74 Concept 5 Čítajte viac Hyundai N chce prilákať petrolheadov k elektromobilom virtuálnou prevodovkou!

Kým v roku 2021, ktorý bol pre manuálne prevodovky historicky najhorší, keď tvorili na predajoch nových áut len 0,9 percenta, vlani to bolo 1,2 a za prvé dva mesiace tohto roka až 1,7 %. Máme tu teda medziročný nárast o 41,7 percenta a v porovnaní s rokom 2021 až o 89 %. Platí to aj o trhu s ojazdenými autami, kde sa záujem o autá s trojicou pedálov zvýšil o 13 %. Dôvod je vcelku sympatický. Napriek tomu, že drvivá väčšina Američanov nevie s manuálnou prevodovkou vôbec šoférovať, k slovu sa dostávajú mladí, ktorí po „manuále“ túžia rovnako ako po vinylových platniach či klasických knihách.

BMW M2 - 2022 Čítajte viac BMW M bojuje za manuálne prevodovky. Ostanú, kým sa dá

Analógový svet tak trochu vstáva z popola. Očakávať však kvôli tomu masový návrat manuálnych prevodoviek by bolo príliš optimistické. Staré časy trojice pedálov sa už nikdy nevrátia. Hybridy a plug-in hybridy ich mať nemôžu a elektromobily pre zmenu žiadne prevodovky nepotrebujú (ak nerátame jednostupňové alebo dvojstupňové). Skôr to vyzerá tak, že kým v minulosti sme si priplácali za automatickú prevodovku, v budúcnosti si priplatíme za manuál. Manuálne prevodovky sa totiž vracajú do drahých áut pre entuziastov, napríklad do niektorých športových modelov od Porsche, Toyoty alebo BMW.

Toyota GR Supra iMT - 2022 Čítajte viac Toyota GR Supra iMT: A je to tu. Legende vrátili manuál!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prevodovka #automatická prevodovka #manuálna prevodovka
Články podľa značiek