V roku 2022 ľudstvo vypustilo rekordné emisie CO2. Autá sú v tom ale nevinne

Za rekordným nárastom emisií CO2 treba hľadať dopravu. Nie však autá, ale leteckú. Vyplýva to zo štúdie EIA.

10.03.2023 16:00
Nemecko / klíma / ovzdušie / továreň / emisie / Foto: ,
Za zvýšenie emisií môže najviac návrat k uhliu a prudký nárast leteckej dopravy, nie autá.
debata (14)

Aj keď sa ekológovia zamerali najviac na emisie, vznikajúce v motoroch spaľovacích áut, za ich rekordným zvýšením v uplynulom roku stojí v skutočnosti letecká doprava a energetický priemysel. Vyplýva to z najnovšej štúdie Medzinárodnej energetickej agentúry (EIA).

V nej sa konštatuje, že emisie CO2 medziročne vzrástli o 0,9 percenta na 36,8 gigaton. Len pre zaujímavosť – podľa NASA jedna gigatona zodpovedá približne 10 000 plne naloženým lietadlovým lodiam.

Emisie Čítajte viac Priemerné emisie nových áut: Slovensko je takmer najhoršie v Európe

Letecká doprava sa začala z hľadiska čísiel vracať do „predpandémiového“ štandardu a obmedzovanie jadrovej energie súbežne s energetickou krízou viedlo k opätovnému nárastu výroby energie z uhlia. Problémom bolo aj nevyspytateľné počasie. Extrémne javy, napríklad dlhotrvajúce suchá, znížili množstvo vody dostupnej pre vodné elektrárne, ktoré museli zastúpiť elektrárne, spaľujúce fosílne palivá. A dlhé neprerušovanie obdobia vysokých horúčav navýšili spotrebu energie kvôli častejšiemu a intenzívnejšiemu využívaniu klimatizácií.

Emisie oxidu uhličitého z uhlia podľa EIA vzrástli v minulom roku o 1,6 percenta. Mnohé krajiny, predovšetkým z Ázie, totiž prešli zo zemného plynu na uhlie, aby sa vyhli vysokým cenám zemného plynu, ktoré ešte „vyšpičkovala“ ruská invázia na Ukrajinu.

ecopower 3 Čítajte viac Prodrive predstavuje zázračný ekobenzín. Emisie skrotí o 80 percent

Emisie oxidu uhličitého zo spaľovania ropy vzrástli o 2,5 percenta, výrazne sa na tom podieľala letecká doprava, ktorá sa vrátila temer do „predpandémiového“ štandardu.

zväčšiť Rast emisií CO2 od roku 1900 do súčasnosti. Foto: EIA
Emisie CO2 Rast emisií CO2 od roku 1900 do súčasnosti.

Minuloročná úroveň emisií, hoci bola rekordne vysoká, bola napriek tomu nižšia, ako odborníci očakávali. Zvýšené využívanie obnoviteľnej energie, elektrických vozidiel a tepelných čerpadiel spolu pomohlo zabrániť ďalším 550 megatonám emisií oxidu uhličitého, uviedla IEA. Rast globálnych emisií sa od roku 1900 postupom času stále zrýchľuje s výnimkou pandemického roku 2020, keď sa cestovanie takmer zastavilo.

Carlos Tavares Čítajte viac ‘Už nejde o emisie, politici chcú Európanov vyhnať z áut,‘ tvrdí šéf Stellantisu

V Európe, uviedla IEA, výroba elektriny z veternej a solárnej energie po prvýkrát prekonala výrobu elektriny z plynu alebo jadra. „Bez čistej energie by bol rast emisií CO2 takmer trikrát vyšší,“ uviedol vo vyhlásení Fatih Birol, výkonný riaditeľ IEA.

„Stále však vidíme, že emisie z fosílnych palív rastú, čo bráni snahám o splnenie svetových klimatických cieľov. Medzinárodné a národné spoločnosti vyrábajúce fosílne palivá dosahujú rekordné príjmy a musia prevziať svoj diel zodpovednosti v súlade so svojimi verejnými prísľubmi splniť klimatické ciele," doplnil John Sterman, riaditeľ Sloan Sustainability Initiative, ktorá je súčasťou Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EIA #emisie CO2 #globálne emisie #emisie z dopravy
Články podľa značiek