Stellantis odhlasoval astronomický plat pre Tavaresa. Šéf dostane 15 miliónov

Šéf koncernu Stellantis vlani pobúril výškou svojho platu. Nielen odborárov, ale aj francúzskych politikov. Najmä ak škrtá náklady, kde sa dá. Akcionári mu však „odklepli“ ďalšiu kráľovskú odmenu za vlaňajší rok.

17.04.2023 12:00
Carlos Tavares 2018 Foto:
Carlos Tavares patrí k najlepšie plateným automobilovým manažérom na svete.
debata (3)

Carlos Tavares pobúril výškou svojho platu verejnosť, dokonca aj samotného francúzskeho prezidenta, už v uplynulom roku. Vtedy bol jeho finálny plat za rok 2021 naozaj astronomický. Okrem odmeny 17,4 milióna eur mal totiž dostať bezplatne akcie, ktorých hodnota predstavovala v tom čase 32 miliónov eur a k nim ešte dlhodobú odmenu splatnú v hotovosti vo výške 25 miliónov eur. Za rok 2021 mal tak zarobiť spolu vyše 70 miliónov eur. To bolo dosť nevhodné v čase, keď sa krajina nachádzala uprostred prezidentskej kampane, ktorej dominovala kríza životných nákladov. Navyše išlo o odmenu za prvý rok fungovania Stellantisu, ktorý vznikol spojením PSA a Fiatu s Chryslerom.

Opel Astra GSe - 2022 Čítajte viac Stellantis: Značka Opel ešte nie je na odpis

Finančná odmena bila do očí aj preto, že Carlos Tavares patrí k nekompromisným „zabijakom nákladov“. Nezdráha sa prepúšťať ani zatvárať celé fabriky. Na základe tejto kritiky Stellantis zaviedol zmeny vo svojej politike odmeňovania a v postupoch zverejňovania. Tavaresa to však príliš trápiť nemusí. Akcionári mu nakoniec odhlasovali kráľovskú odmenu aj za minulý rok. Celková odmena pre Tavaresa vrátane dlhodobých stimulov, ktoré sa nemusia nevyhnutne premeniť v plnej výške na platbu, predstavovala za minulý rok približne 23,5 milióna eur, čo je viac ako 19,2 milióna eur v roku 2021.

Carlos Tavares Čítajte viac Šéf Stellantisu: Návrh emisnej normy Euro 7 nedáva zmysel

Stellantis však uviedol, že skutočná kompenzácia, ktorú jej generálny riaditeľ dostal za vlaňajšok, klesla v porovnaní s rokom 2021 o 13 percent na 14,9 milióna eur. To je približne jeden a štvrť milióna eur za mesiac. Len na ilustráciu, šéf Fordu James Farley zarobil vlani približne 21 miliónov dolárov. Taký šéf Renaultu Luca de Meo si prišiel len na 4,5 milióna eur a bývalý šéf Volkswagenu Herbert Diess na 7,4 milióna. Tavares si však svoj plat nepochybne zaslúži. Aj vďaka tomu, že sa nebojí robiť nepopulárne rozhodnutia, dokázal v uplynulom roku zabezpečiť koncernu Stellantis rekordné zisky.

Carlos Tavares 2018 Čítajte viac Šéf Stellantisu volá po úsporách a prepúšťaní. Jeho plat však vyráža dych

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Carlos Tavares #Stellantis #Tavares
Články podľa značiek