Neuveriteľné. Toyota vyvíja manuál pre výkonné hybridy

Toyota nemieni poslať manuálne prevodovky do minulosti. Naopak, vyvíja novú generáciu manuálu kompatibilného s hybridným pohonom, ktorý je pre Toyotu typický už desaťročia.

05.05.2023 12:00
debata
Manuálna prevodovka má v Toyotách prežiť aj... Foto: Jayson Fong
Toyota GR Supra iMT - 2022 Manuálna prevodovka má v Toyotách prežiť aj napriek masívnej elektrifikácii. Použije ju vo svojich vysokovýkonných modeloch.

Manuálne prevodovky postupne vymierajú. Nerozumejú si s elektrifikáciou ani s asistenčnými systémami. Stále však existuje skupina zákazníkov, pre ktorých je manuál symbolom prepojenia vodiča s autom, najmä tých, ktorí milujú vysokovýkonné športové modely. Japonská Toyota, ktorá je známa výrobou hybridov, sa im rozhodla vyjsť v ústrety. Vyvíja nový druh manuálnej prevodovky, ktorý bude kompatibilný s hybridnou technológiou. Je to vskutku nezvyčajná kombinácia, ktorá sa objavila zatiaľ len v prípade kupé Honda CR-Z, ale bolo to už pred rokmi a skončilo sa to fiaskom.

Lamborghini Revuelto  - prevodovka DCT Čítajte viac Lamborghini vyvinulo prvú dvojspojkovú prevodovku. A je revolučná

Toyota na to ide inak. Systém, ktorý si dala patentovať v roku 2021, ale prvýkrát sa ním pochválila až vo februári tohto roka, si nemáme mýliť s automatickou spojkou „clutch-by-wire“, ktorý odpája spojkový pedál od hydraulického systému ovládania spojky. Má ísť o jedinečnú konštrukciu založenú na kyvadlovom ventile s trojicou spojkových valcov. Spojkový pedál by teda mal mať mechanické prepojenie so spojkou. Tým chce Toyota dosiahnuť pocit klasického radenia. Systém pritom stále umožňuje kedykoľvek odpojiť spaľovací motor od zvyšku pohonu, aby mohlo auto plachtiť s vypnutým motorom alebo rekuperovať. To je pre hybrid extrémne dôležité.

Ford - manuálna prevodovka Čítajte viac Predaj áut s ‘manuálom‘ zázračne rastie. Ale tam, kde by ste to nečakali

Len čo však vodič zošliapne spojkový pedál, je späť v hre, či už auto práve poháňa elektromotor, alebo spaľovací motor. V športovom režime bude manuál dokonca fungovať ako bežná manuálna prevodovka, jednoducho deaktivuje činnosť hybridnej zložky pohonu. Znie to dosť komplikovane, ale Toyote to zato stojí. Nechce totiž prísť o nadšencov športovej jazdy. Aj preto s novým systémom počíta v budúcnosti len vo svojich vysokovýkonných hybridných modeloch. Zatiaľ Toyota neprezradila, kedy sa s hybridným manuálom stretneme, ale patent je prísľubom, že to myslí naozaj vážne.

Gordon Murray T.33 Spider - 2023 Čítajte viac GMA T.33 Spider: Superšport snov s V12 a manuálom prišiel o strechu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #manuálna prevodovka #hybridy
Články podľa značiek