Ford prerába na každom elektromobile 32 000 dolárov. Vraj je to výhoda

Ford ani netají, že výroba a predaj elektromobilov je preň nerentabilná. Tento rok má plánovaná strata na elektrických autách dosiahnuť 4,5 miliardy dolárov. Napriek tomu sa tvári, že je všetko v poriadku. Dokonca vraj môže ísť o výhodu.

02.08.2023 16:00
debata (1)
Ford nedávno zlacnil svoj elektrický Mustang... Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E - 2021 Ford nedávno zlacnil svoj elektrický Mustang Mach-E ako reakciu na zlacňovanie Tesly. To napriek tomu, že na každom aute prerába 32 000 dolárov. To nevyzerá ako dlhodobo udržateľný obchodný model.

Ford zverejnil ekonomické výsledky za druhý kvartál roka 2023. Asi najzaujímavejšie dáta sa týkajú elektromobilov. Ford priznal, že jeho divízia Model e, ktorá sa orientuje výlučne na elektromobily, zaznamenala stratu vo výške 1,08 miliardy dolárov. Ak si uvedomíme, že Ford za posledné tri mesiace roka predal 34 000 elektro­mobilov, znamená to, že na každom prerobil 32 000 dolárov. Zároveň priznal, že rast predaja elektromobilov sa nevyvíja tak, ako očakával. „Prechod na elektromobily je tu, len môže trvať o trochu dlhšie,“ cituje spravodajský web CNBC finančného riaditeľa Fordu Johna Lawlera.

Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Čítajte viac Cenová elektrovojna pokračuje. Po Tesle brutálne zlacnel aj Ford Mustang Mach-E

Divízia Model e tak prehodnotila aj svoje odhady do blízkej budúcnosti. Pôvodne Ford plánoval prerobiť na elektrických autách tri miliardy dolárov, no teraz zvýšil odhadovanú ročnú stratu na 4,5 miliardy dolárov. Posúva sa aj cieľ dosiahnuť ročný predaj 600 000 elektro­mobilov ročne z tohto roka na ten budúci. Pochopiteľne, americký koncern to na lopatky nepoloží. Veď spaľovacia divízia Ford Blue, ktorá vyrába aj „plnotučné“ benzínové 8-valce, dosiahla v druhom kvartáli zisk 2,4 miliardy dolárov. V celkových očakávaných tržbách v tomto roku, ktoré majú byť 12 miliárd dolárov, sa teda spomínané štyri miliardy stratia. Aj tak to nedáva logiku.

Ford Explorer - 2023 Čítajte viac Ford Explorer: Namiesto legendy európsky elektromobil

Šéf automobilky Jim Farley ostáva napriek tomuoptimistom. „Rýchlosť nástupu elektromobilov v najbližšej dobe bude o niečo pomalšia, než sa predpokladalo, z čoho ale priekopníci, ako je Ford, budú ťažiť,“ dal sa počuť Farley. „Kým sa ostatní snažia dohnať tempo, my máme v pokročilom štádiu vývoja produkty budúcej generácie, ktoré ľudí ohromia.“ Lawler dodal, že Ford určite nájde cestu, ako pri elektromobiloch dosiahnuť maržu osem percent. Zatiaľ sa mu to ale zjavne nedarí. O to viac, že Ford musel zareagovať na razantné znižovanie cien konkurenčnej Tesly. Ceny teda znižoval. A v hre sú aj agresívni čínski hráči, s ktorých cenami je ťažké súťažiť.

Ford Mustang Mach-e (2022) Čítajte viac Test: Ford Mustang Mach-E - elektromobil, ktorý dáva zmysel

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily
Články podľa značiek