Lamborghini láka na prvý elektromobil. Odhalilo siluetu

„Čoskoro bude odhalené niečo nové a skutočne vzrušujúce,“ uviedlo Lamborghini na Instagrame. A to aj so siluetou neznámeho modelu.

17.08.2023 18:00
debata
Toto je silueta prvého elektromobilu... Foto: Lamborghini
Lamborghini EV Concept - 2023 Toto je silueta prvého elektromobilu Lamborghini, presnejšie konceptu. Na sériový model si však počkáme až do roku 2028.

Hoci šéf Lamborghini Stephan Winkelmann nikdy nepatril k veľkým zástancom elektrifikácie a udržať spaľovacie motory sa snaží pod kapotami talianskych superšportov čo najdlhšie, zdá sa, že nastal čas zlomu. Automobilka zo Sant Agaty totiž zverejnila siluetu neznámeho modelu, o ktorom sa šušká, že by mal byť vôbec prvým čisto elektrickým Lamborghini. Pravdepodobne sa z „teaseru“ zahaleného tmou vykľuje koncept. Predstaviť sa má na prestížnom podujatí Monterey Car Week v Kalifornii už 18. augusta. Na rýchly príchod novinky sa ale netešte. Pravdepodobne 4-dverové GT, ktoré by mohlo podkúriť napríklad Porsche Taycan, sa totiž chystá na scénu až v roku 2028, teda o päť rokov.

Lamborghini Revuelto - 2023 Čítajte viac Lamborghini Revuelto: Hybridný ‘býk‘ má V12, tri elektromotory a výkon cez 1 000 koní

To by už mohla byť elektrická technológia dostatočne dobrá na to, aby spĺňala predstavy vedenia automobilky zamilovanej do 10– a 12-valcových atmosférických motorov. Winkelmann sa dokonca vlani vyjadril, čo bolo naozaj prekvapivé, že elektromobil môže byť „ešte emotívnejší ako auto so spaľovacím motorom“. Technický šéf Rouven Mohr mu sekundoval, že „sú veci, ktoré nedokážete spraviť s autami na benzín,“ čím pravdepodobne narážal na možnosť brilantného vektorovania krútiaceho momentu, čo zlepšuje stabilitu a ovládateľnosť posúva na celkom inú úroveň. Napokon, cestu elektrifikácie už značka s býkom v znaku odštartovala. Nemyslíme tým na malosériový Sián, ale nové Revuelto, ktoré nahrádza doterajší vrchol – Aventador.

Lamborghini Revuelto  - prevodovka DCT Čítajte viac Lamborghini vyvinulo prvú dvojspojkovú prevodovku. A je revolučná

Jeho atmosférický 12-valec dáva v kombinácii s troma elektromotormi šialených 746 kW, čo znamená šprint na stovku za 2,5 sekundy. Toto auto ostane v ponuke pravdepodobne do konca dekády, no už sa bude prekrývať s elektrickým GT aj nástupcom SUV Urus, ktorý by mal tiež zameniť spaľovací motor za elektrický. Mimochodom, Lamborghini je vo skvelej kondícii. V prvom polroku hlásilo rekordy. Jeho predaj vzrástol o 4,9 % na 5 341 kusov, najviac v 60-ročnej histórii. Je to o to pozoruhodnejšie, že vlajkový Aventador sa už nevyrába a Revuelto ešte nedorazilo k zákazníkom. Rekordné predaje teda dosiahli len dva modely – Huracan a Urus.

Lamborghini Huracan Sterrato Opera Unica - 2023 Čítajte viac Lamborghini Sterrato Opera Unica: Táto ‘kamufláž‘ vzniká 370 hodín. Zničiť ju máte v teréne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Lamborghini
Články podľa značiek