Volvo nechce ‘šikanovať‘ vodičov. Obmedzí varovania

Automobilka známa špičkovou bezpečnosťou si myslí, že to s varovaním vodičov „prestrelila“. Systémy sledujúce pozornosť im budú dôverovať viac.

19.09.2023 12:00
Volvo - sledovanie pozornosti vodiča Foto:
Vylepšený systém monitoringu pozornosti vodiča by mal byť tolerantnejší ako doteraz. To by znížilo počet otravných varovaní.
debata

Poznáte, aké otravné je, ak vás systémy, sledujúce vašu pozornosť, neustále upozorňujú zvukovými signálmi. Napríklad na to, že sa pozeráte na displej, že ste sa práve priblížili viac k stredovej čiare na ceste, alebo, že nedržíte volant tak, ako si to elektronika auta predstavuje. Častokrát neopodstatnene. Teda v situáciách, ktoré nepredstavujú žiadne zvýšené riziko. Volvo chce preto systémom, ktoré monitorujú vašu pozornosť, trošku pristrihnúť krídla. Aby ste sa necítili ako napomínaný žiak. Presnejšie, znížiť počet zbytočných varovaní na minimum.

Volvo EM90 Čítajte viac Volvo EM90: Prvé švédske MPV bude z Číny. Predstaví sa na jeseň

„Osemdesiat percent času sa pozeráte na vozovku a dvadsať percent inam,“ povedal Mikael Ljung, expert na správanie vodiča v oddelení vývoja bezpečnosti automobilky Volvo, pre britský Autocar. "Avšak ľudia sa to naučili robiť spôsobom, ktorý neohrozuje bezpečnosť jazdy,“ dodáva. Inými slovami, pozerajú sa na cestu vo chvíli, keď je to potrebné, a iba keď usúdia, že je to bezpečné, pozrú sa napríklad na centrálny displej. Podľa Ljunga je nehôd, ktoré sú spôsobené nevhodným načasovaním pohľadu na displej, veľmi málo. „Je ťažké jednoznačne povedať, že vodiči robia niečo zlé,“ vysvetľuje Ljung.

Volvo EX30 - 2023 Čítajte viac Volvo EX30: Malé elektrické SUV je prekvapivo lacné. Ale stovku ‘dá‘ za 3,6 s

Preto Volvo vybaví systém sledovania pozornosti vodiča algoritmom, ktorý spustí varovanie len vtedy, keď nepozornosť spôsobí situáciu, pri ktorej budú musieť asistenčné systémy zasiahnuť do riadenia, aby odvrátili prípadnú kolíziu. Pokiaľ dôjde k opakovaným zásahom, bude citlivosť systému vyššia a varovania sa budú stupňovať. Ak sa šofér polepší, frekvencia varovaní klesne. Nová logika Volva sa nám páči. Menej zbytočných výstrah prispeje k väčšej pohode na palube, a teda aj bezpečnosti. A ak to tvrdí Volvo, automobilka s imidžom výrobcu najbezpečnejších áut sveta, nemáme dôvod sa domnievať, že by sa mýlilo.

BYD Atto 3 - EU 2023 Čítajte viac Toto čínske auto ‘zvalcovalo‘ prvý európsky trh. Je varovaním

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #bezpečnosť áut #pozornosť vodiča
Články podľa značiek