Vo Frankfurte aktivisti ‘flambovali‘ Tesly. Aj elektromobily sú už ich nepriateľmi

Zadalo sa, že ekologickí aktivisti sú vysadení na SUV a autá so spaľovacími motormi. Lenže rad prišiel aj na tie elektrické.

19.09.2023 14:00
debata (13)
Elektromobily horia občas samé od seba. Tieto... Foto: Indymedia
Tesla - protesty aktivistov Frankfurt Elektromobily horia občas samé od seba. Tieto ale zapálili klimatickí aktivisti. Koľko jedovatých plynov asi tak vypustili do atmosféry?

V živej pamäti máme protesty klimatických aktivistov na svetových autosalónoch, ktorí blokovali cesty alebo oblievali vystavené exponáty farbou. Ich najväčšími nepriateľmi boli autá so spaľovacími motormi a zvlášť veľké SUV. Teraz sa ale v Nemecku stalo čosi neuveriteľné. Minulý týždeň v utorok boli hasiči vo Fechenheime, ležiaceho neďaleko Frankfurtu, privolaní k požiaru elektromobilov Tesla v servisnom stredisku automobilky. V plameňoch sa ocitlo desať vozidiel. Ďalších päť bolo požiarom poškodených. Bol to „pozdrav“ klimatických aktivistov pre protestujúcich na IAA Mobility v Mníchove. Takže ani elektrické autá už nie sú dosť dobré.

Fremantle Highway - vykladanie áut Čítajte viac ‘Poklady‘ z Fremantle Highway sa dokážu vznietiť aj po vylodení. Tu je nové video

V anonymnom liste, ktorý sa objavil krátko po požiare, aktivisti píšu: „Minulý týždeň sa v Mníchove konal autosalón. Všetky druhy korporácií sa na tomto letnom veľtrhu opäť mohli pochváliť skvelými nablýskanými autami a zablahoželať si k ekonomickým úspechom vo svojich klimatizovaných konferenčných miestnostiach, limuzínach a vo výstavných halách. Zároveň toto leto opäť horelo na Rodose, v Portugalsku, na Maui. Zároveň došlo k záplavám v Slovinsku alebo Rakúsku, ktoré zničili živobytia mnohých ľudí. Tieto smrteľné katastrofy majú veľa príčin. Preto sme dnes večer vo Frankfurte flambovali nejaké nové Tesly. Ako pozdrav protestom v Mníchove. Ako jeden z mnohých útokov na deštruktívny automobilový priemysel“.

tyre Čítajte viac Nový šport klimatických aktivistov? Prepichovanie ‘gúm‘ na SUV

Útok na Tesly nebol náhodný. Zvlášť táto automobilka totiž anonymným ochrancom klímy leží v žalúdku najviac. „Tesla je jedným z našich najväčších nepriateľov. Spoločnosť reprezentuje ideológiu zeleného kapitalizmu a prebiehajúcu globálnu a koloniálnu deštrukciu ako žiadna iná. Elektromobily sú neustále prezentované ako čistá alternatíva. To je cynická lož. Rovnako ako iné spoločnosti aj Tesla využíva zdroje po celom svete. Nevyhnutné suroviny pre batérie elektromobilov, ako je lítium a kobalt, sa v Latinskej Amerike a Afrike ťažia za hrozných podmienok. Fosílne palivá sa stále používajú pre potreby ich dopravy a na ich výrobu. Toto všetko sa deje súčasne s útlakom domorodých komunít, ktorých odpor musí byť pre nás signálom, aby sme konali,“ píše sa ďalej v liste.

Fremantle Highway Čítajte viac Tak predsa, na lodi Fremantle Highway horeli aj elektromobily, minimálne jeden

Podľa aktivistov toto všetko Tesla akceptuje, aby mohla vyrábať autá, ktoré majú ukázať existujúci blahobyt. Ten však nie je určený všetkým, ale len vyvoleným. „Je to triedna otázka. Chceme ukázať, že nesúhlasíme so zelenými klamstvami, krádežami surovín či mestami a cestami, ktoré patria bohatým.“ Podľa aktivistov by za to mala Tesla platiť vysokú daň. Hasičom dali v servisnom stredisku Tesiel poriadne zabrať. Keď požiarnici dorazili do areálu Tesly vo Fechenheime, horelo už desať elektromobilov. Do boja sa zapojilo päť hasičských áut a približne 40 záchranných zložiek. „Kvôli citlivosti batériových článkov je nutný masívny hasiaci útok s použitím ochrany dýchacích ciest a použitím špeciálnych hasiacich prostriedkov,“ napísali hasiči na sociálnej sieti X, ktorá patrí Elonovi Muskovi.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #klima #ekológia #Tesla
Články podľa značiek