Kia a Hyundai zvolávajú v USA 3,4 milióna áut. Hrozí im požiar

Kia a Hyundai oznámili za Atlantikom obriu zvolávaciu akciu. Majiteľom dotknutých áut nezakázali jazdiť, ale parkovať majú vonku a nie v garážach.

09.10.2023 12:00
Hyundai - tesniaci krúžok ABS Foto:
Nebezpečenstvo požiaru sa skrýva v kombinácii nefunkčného tesniaceho krúžku ABS a elektrického rozvodu, čo môže viesť k skratu a požiaru.
debata (1)

Najnovšia zvolávacia akcia vozidiel Kia Hyundai v USA sa týka viacerých modelov áut vyrobených v rokoch 2010 až 2019. Dokumenty zverejnené americkým Národným úradom pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) konštatujú, že z riadiaceho modulu protiblokovacieho systému ABS môže unikať kvapalina a spôsobiť elektrický skrat, ktorý môže viesť k následnému požiaru. Stať sa to môže počas jazdy aj počas státia.

PSA- platforma CMP Čítajte viac Stellantis má problém s hybridmi. Až 90-tisíc sa musí vrátiť do servisov

Hyundai priznal v tejto súvislosti 21 požiarov a ďalších 22 „tepelných incidentov“ vrátane dymenia či tavenia komponentov. Kia ohlásila 10 požiarov. Problémom má byť tesniaci krúžok na hriadeli ABS, ktorý stráca časom pružnosť. Paradoxom ale je, že Kia a Hyundai neplánujú vymeniť samotný tesniaci krúžok, ale poistku, ktorá má obmedziť prevádzkový prúd brzdového modulu, aby nedochádzalo ku skratom. Kia oznámila, že pozvania do servisov bude posielať od 14. novembra a Hyundai od 21. novembra.

Problém sa týka aj populárnej Kii Sportage... Foto: Kia
11Kia-Sportage-2019-1600-26 Problém sa týka aj populárnej Kii Sportage alebo Hyundaia Tucson predošlých generácií.

Michael Brooks, výkonný riaditeľ neziskovej organizácie Center for Auto Safety, sa pýtal, prečo automobilky neodstraňujú problém s únikom kvapaliny a prečo tak dlho čakajú na zaslanie listov vlastníkom. „Nápravou má byť výmena jednej poistky za druhú, ale brzdová kvapalina môže naďalej unikať, čo môže spôsobiť bezpečnostné riziko . Bojujete proti symptómu bez toho, aby ste vyriešili základný problém s tesniacim krúžkom.“ povedal Brooks. Tiež nechápe, prečo NHTSA povoľuje spoločnostiam vymeniť iba poistku a prečo majiteľov okamžite nevaruje pred vážnym rizikom.

Tesla 3 - havária na Taiwane Čítajte viac Obrovská zvolávačka Tesly: 1,1 milióna áut má problém s brzdami

NHTSA uviedla, že podľa federálneho zákona o bezpečnosti motorových vozidiel si automobilky môžu samé zvoliť formu nápravy chyby. Okrem toho majú 60 dní na to, aby informovali majiteľov listom, takže postup kórejských značiek je legálny. Agentúra však uviedla, že bude proces opráv pozorne monitorovať. Medzi dotknuté modely patria napríklad Kia Sportage, Optima, Soul, Rio alebo Sorento. Hyundai má zas problém s Elantrou, Sonatou , Velosterom , Tucsonom, alebo Santa Fe. Väčšinu týchto modelov poznáme aj v Európe. Je teda možné, že zvolávacia akcia nakoniec „prepláva“ aj na starý kontinent.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac ‘Prekliate‘ auto končí. GM prestáva vyrábať Chevrolet Bolt

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #zvolávacia akcia
Články podľa značiek