Neuveriteľné: Suzuki má na konte 80 miliónov áut

Suzuki je možno trochu nenápadná automobilka, no má 15 výrobných závodov po celom svete, je jednotkou v Indii a autá predáva v 184 krajinách. To môžu japonskému výrobcovi kompaktov závidieť mnohé veľké značky.

16.10.2023 12:00
debata
Suzuki sa do sveta áut zapísalo modelom... Foto: Suzuki
Suzuki - 80 miliónov áut Suzuki sa do sveta áut zapísalo modelom Suzulight v roku 1955. Išlo o prvé masovo vyrábané mini auto v Japonsku.

Suzuki vyrobilo svoje prvé osobné auto Suzulight v októbri 1955. Išlo o ľudové a cenovo dostupné vozidlo. Do triedy kompaktov vstúpilo až o desať rokov neskôr prostredníctvom modelu Forte. V roku 1953 si už Suzuki trúflo expandovať za hranice Japonska a v roku 1975 otvorilo v Pakistane svoj prvý zahraničný závod. V roku 1983 nasledoval závod v Indii. Stratégia spoločnosti so sídlom v Shizuoka sa vyplatila. V roku 1989 mala na konte už 10 miliónov predaných áut. Trvalo to ale 36 rokov.

K obrovskému rozmachu Suzuki došlo po jeho... Foto: Suzuki
Suzuki Alto Lapin K obrovskému rozmachu Suzuki došlo po jeho vstupe do Indie, kde otvorilo výrobný závod.
Suzuki - výroba Maďarsko Čítajte viac V Maďarsku vyrábajú Suzuki už 30 rokov. Vzniklo ich vyše 3,6 milióna

K ďalšej veľkej expanzii prispelo otvorenie prvého európskeho podniku v Maďarsku. Stalo sa tak v roku 1992. Takže na ďalších 10 miliónov áut už Suzuki potrebovalo len deväť rokov. Tridsaťmiliónty exemplár oslavovalo po šiestich rokoch a tieto cykly sa zrýchľovali. Suzuki oznámilo, že koncom augusta 2023 zišlo z jeho liniek vozidlo s poradovým číslom 80 000 000. Ne­prezradilo však, o ktorý model išlo. Dnes je zo Suzuki skutočný globálny výrobca, ktorý prevádzkuje 15 výrobných závodov v desiatich krajinách a svoje produkty predáva v 184 krajinách. Zvlášť pôsobivé sú výsledky Suzuki v miliardovej Indii, kde je jednotkou na trhu.

Najväčší podiel na 80 miliónoch vyrobených áut... Foto: Suzuki
Suzuki Alto Lapin Najväčší podiel na 80 miliónoch vyrobených áut má Alto. Pripadá naň až 20 %. Na trh pritom prišlo až v roku 1979.
Suzuki Swift Concept - 2023 Čítajte viac Suzuki Swift: Toto je nová generácia. Zatiaľ sa tvári ako koncept

A ktoré auto sa najviac zaslúžilo o tento úspech? Bestsellerom Suzuki je Alto, predstavené až v roku 1979. Z osemde­siatich miliónov registrovaných Suzuki naň pripadá 20 %, čo predstavuje 16,1 milióna kusov. Až po ňom nasleduje WagonR (9,5 mil.) a v Európe mimoriadne populárny Swift (8,95 mil.). Vitara je počtom 3,95 milióna až na šiestej priečke. Je to dané práve tým, že Suzuki má najsilnejšie postavenie v Japonsku a v Indii, kde zákazníci preferujú malé autá. Zo všetkých vyrobených vozidiel skončilo 36 % (28,9 mil.) v Japonsku a 32,6 v Indii. Na Európu pripadá „len“ 10 %.

Toto sú kľúčové modely Suzuki. Foto: Suzuki
Suzuki - 80 miliónov áut Toto sú kľúčové modely Suzuki.
SkyDrive SD-XX Čítajte viac Suzuki to myslí s lietajúcimi autami vážne. Prídu už budúci rok

„Sme vďační za priazeň toľkých zákazníkov. Alto je naším najpredávanejším modelom, ktorý zohral významnú úlohu v histórii minivozidiel Suzuki aj v histórii samotnej spoločnosti,“ komentoval míľnik prezident spoločnosti Suzuki Osamu Suzuki. „Budeme sa aj naďalej snažiť poskytovať hodnoty, ktoré vyjadrujú naše výrobné krédo „Sho, Sho, Kei, Tan, Bi (Menšie, Menej, Ľahšie, Kratšie, Krajšie) tým, že budeme vychádzať z filozofie hodnoty zameranej na zákazníka,“ dodal Osama Suzuki.

MG 4 EV - 2022 Čítajte viac Európske bestsellery: Kráľom je Tesla Y pred Sanderom. MG raketovo stúpa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #výroba áut
Články podľa značiek