Ruské cesty už ovládla Čína. Boli pre ňu ľahkou korisťou

Ruskí politici sa síce tešia z obnovy automobilového trhu, ale zabúdajú spomenúť, že po odchode všetkých renomovaných automobilových značiek sa stáva ruský trh čoraz viac čínskym.

27.10.2023 12:00
Chery - predajňa v Moskve Foto:
Najviac predajní v Rusku otvorila čínska značka Chery. Má ich až 205.
debata (9)

V priebehu roka sa počet čínskych predajcov áut v Rusku zdvojnásobil – teraz ich v krajine pôsobí približne 2 000. Vypočítala to ruská automobilová agentúra Avtostat pri monitorovaní sietí predajcov. Vzhľadom na to, že je tu asi 3 550 obchodných centier rôznych značiek, sa ukazuje, že už 56 % ruskej siete predajcov predáva čínske modely. Na jeseň roku 2021, keď v Rusku pôsobili všetky veľké medzinárodné automobilky, mali čínske značky v Rusku len niečo vyše 500 oficiálnych predajcov.

Jasné víťazstvo: ukrajinský dron zlikvidoval ruský tank T-90

Video

„Za posledné dva mesiace sa čínske autá podieľali na predaji nových osobných áut viac ako 50 % v jednotkách aj v obrate, odhadol Autostat. Ich podiel pritom naďalej rastie a podiel Číňanov na ruskom automobilovom trhu na konci celého roka presiahne 50 %,“ hovorí Marina Dembitskaja, šéfka Otkritie Auto. Predajcovia priznávajú, že sú pripravení postaviť sa do radu na licenciu a predávať čínske značky, pretože im iné možnosti ani nezostávajú, keďže s autami chcú pracovať aj naďalej. A Rusi kupovať autá chcú.

Pašovanie aut do Ruska - 4 Čítajte viac Škandál: Luxusné autá pre bohatých Rusov pašujú priamo z EÚ

Napriek tomu, že priemerné ceny nových zahraničných áut v Rusku sú teraz vyššie ako v ktorejkoľvek inej krajine sveta, objem ruského trhu naďalej sebavedomo rástol, uvádzajú experti Otkritie Auto. Prudký rast predajcov je spojený tak s rozširovaním dlhodobo vybudovaných sietí, ako aj s etablovaním nových značiek. Otvárajú sa showroomy pre značky Chery, má ich už 205, Geely, Omoda, Changan, FAW, Haval či JAC. V priebehu roka vstúpilo na ruský trh celkom deväť nových značiek, vrátane značky TANK, ktorá ponúka luxusné SUV za 2,6 (26 200 €) až 5 miliónov (50 500 €) rubľov.

rusko Čítajte viac Japonci ‘zatrhli‘ export jazdených áut do Ruska. Na Ďalekom východe kolabuje trh

Práve vďaka Číňanom sa nedostatok nových áut v Rusku znížil. V septembri prišlo do Ruska z Číny viac ako 86 % nových zahraničných vozidiel, informovala agentúra Autostat a tento rok sa v Rusku rozbehli aj továrne vyrábajúcich čínske autá. Do konca roka môže predaj nových áut podľa analytikov dosiahnuť približne 1,1 milióna kusov. V TOP 10 najpredáva­nejších nových áut v Rusku je teraz až sedem čínskych značiek. Okrem nich sa do prvej desiatky dostali už len domáca Lada, kórejská Kia a japonská Toyota. Posledné dve si ale držia čísla len vďaka skladovým zásobám a alternatívnym dovozom, no postupne klesajú.

Volvo - softvér Čítajte viac Aj Volvo odpojilo Rusov od softvéru. Pritom ho vlastnia Číňania

„S najväčšou pravdepodobnosťou v prvej desiatke najpredávanejších značiek v Rusku uvidíme čoskoro iba jednu nečínsku značku – Ladu,“ hovorí generálny riaditeľ Avtostatu Sergej Udalov. Číňania totiž svoju ruskú ofenzívu zrýchľujú. Ak sa v prvom polroku predávalo v Rusku 32 modelov áut od 14 čínskych výrobcov, do konca roka tu bude už 80 modelov osobných áut od viac ako 40 výrobcov, konštatuje Zväz čínskych podnikateľov, ktorý zahŕňa 250 automobiliek. Ak vezmeme do úvahy všetky uvedené plány čínskych automobiliek, v budúcom roku sa môže v Rusku objaviť ďalších asi 1 000 predajní s čínskymi autami.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #predaj áut
Články podľa značiek