Toyote zakázali dve reklamy. Prečo? Lebo terénne autá jazdili v teréne

Terénne autá či pikapy sa vyrábajú preto, aby dokázali fungovať v drsných podmienkach. A presne to požadujú aj ich zákazníci. Preto si ich kupujú. Podľa britského úradu pre dohľad nad reklamou je to vraj nezodpovedné.

14.12.2023 16:00
debata (2)
Nový pikap Hilux sa v reklamnom videu brodí... Foto: ASA
Toyota Hilux - zakázaná reklama Nový pikap Hilux sa v reklamnom videu brodí korytom rieky. Presne s týmto účelom bol navrhnutý. Pre lesníkov, poľovníkov, strážcov rezervácií, poľnohospodárov či remeselníkov. Ukázať v reklame to však nesmie.
VW - reklama na nový Golf Čítajte viac VW stiahol škandalózny spot. Uznal, že bol rasistický

Toyota má vo Veľkej Británii problém s propagáciou nového pikapu Hilux. Presnejšie s dvoma reklamami. Tamojšia agentúra ASA (Advertising Standards Authority), ktorá dohliada nad etikou reklamného trhu, ich zakázala. Urobila tak na podnet organizácie Adfree Cities, ktorá pravidelne upozorňuje na environmentálne zavádzajúce reklamy. V prvom videu sa pikap Hilux predvádza v štýle stáda divokých zvierat. Množstvo vozidiel jazdí voľnou prírodou a brodí sa korytom rieky. Video sprevádza slogan Stvorený pre túlanie. Grafická podoba reklamy inštalovaná na zastávkach hromadnej dopravy zas zobrazuje Hilux s odletujúcou hlinou od kolies s rovnakým mottom.

Pozrite si zakázaný reklamný spot na Toyotu

peugeotbycicle Čítajte viac Absurdné: Reklamy na autá vo Francúzsku budú musieť odporučiť bicykel!

To sa ASA nepáči. Tvrdí, že takáto reklama „prezentuje a ospravedlňuje používanie vozidiel spôsobom, ktorý nezohľadňuje ich vplyv na prírodu a životné prostredie“. Toto rozhodnutie je len ďalším zo série zákazov zameraných na životné prostredie. Väčšina rozhodnutí ASA sa dotkla reklám, ktoré považovala za zavádzajúce. Zrušila napríklad reklamu spoločností Lufthansa, HSBC a Unilever za to, čo charakterizovala ako neúprimné tvrdenia o klíme. Zákaz reklamy Toyoty je však iný. Dôvodom má byť „nedodržiavanie širšieho štandardu britského reklamného kódexu“, ktorý požaduje, aby boli reklamy „pripravované s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľom a spoločnosti“.

Toyota bZ4X Čítajte viac Toyote a Hyundaiu ‘zatrhli‘ reklamy na elektrické autá. Dôvody asi tušíte

Je to tiež prvýkrát, čo ASA zakázala reklamu zobrazujúcu jazdu auta v teréne, čo je častý postup v reklamách na terénne a športovo-úžitkové autá. „Dojem, ktorý vyvolali jazdné scény a posolstvá v oboch reklamách, bol dojem z jazdy bez ohľadu na jej účel, naprieč terénom a prírodnými ekosystémami, nezohľadňujúci vplyv takejto jazdy na životné prostredie,“ poznamenal regulátor. Toyota vo vyhlásení pre Bloomberg Green uviedla, že „netoleruje správanie, ktoré je škodlivé pre životné prostredie“, pričom dodala, že niektorí z jej zákazníkov v teréne pracujú. Informovala tiež, že zábery vozidiel boli nakrútené v Slovinsku, na súkromnom pozemku a so všetkými potrebnými povoleniami. V každom prípade jej to nepomôže. Reklamy použiť nemôže.

lada Čítajte viac Neskutočná reklama! Takto za ‘socíku‘ ponúkali na Západe Ladu

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #reklama #Toyota Hilux #zakázaná reklama
Články podľa značiek