Na predaj je neuveriteľný VW Beetle. Aj s uniformou. Lepší nezoženiete

VW vyrobil zo svojho legendárneho „chrobáka“ viac ako 21 miliónov kusov. A aj keď väčšinu z nich zožrala dávno hrdza, stále je ich príliš veľa na to, aby boli vzácne. Cenu majú, ak ide o čosi vskutku výnimočné. A tento exemplár výnimočný nepochybne je. Koncom sedemdesiatych a v osemdesiatych rokoch pomáhal bavorským mužom zákona. A svoju misiu by asi zvládal aj dnes. Je totiž v perfektnom stave.

15.12.2023 18:00
debata
Tento policajný chrobák vyrobili v roku 1979 v... Foto: Bring & Trailer
VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979 Tento policajný chrobák vyrobili v roku 1979 v Mexiku. Potom putoval do Nemecka a po rokoch služby zasa do USA, kde je momentálne na predaj.

Tento Volkswagen Beetle z roku 1979 by ešte pred pár desaťročiami nevyvolával veľký obdiv. Dnes ale áno. Ide o mexický exemplár, ktorý si koncom sedemdesiatych rokov zadovážili bavorskí strážcovia zákona. V Nemecku sa totiž už v tom čase Beetle nevyrábal. Policajný chrobák slúžil verne do roku 1986 a potom putoval do skladu. V roku 2000 ho nový majiteľ previezol do USA a pred 16 rokmi mu „oprášil“ lak. Za Atlantikom sa mu celkom darilo. Bol doslova televíznou hviezdou. V roku 2014 sa objavil v seriáli Jerryho Seinfelda Komedianti v autách, ako aj v programe Garage a Car Matchmaker známeho Jaya Lena so Spikeom Ferestenom.

Až na malú koróziu je vozidlo v perfektnom... Foto: Bring & Trailer
VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979 Až na malú koróziu je vozidlo v perfektnom stave. Nechýba ani policajná „výzbroj“ v podobe majáka, ampliónov a sirén.
VW Beetle - 1964 Čítajte viac V USA objavili neskutočný VW Beetle. Čas v ňom zamrzol v roku 1964

Chrobák má dobové zeleno-biele sfarbenie vozidiel nemeckej polície. Nechýbajú ani nápisy Polizei či logá bavorského policajného zboru na dverách. Extra výbava pokračuje strešným majákom, dvoma ampliónmi, strešnou anténou a štyrmi sirénami Bosch v nárazníkoch. Policajný chrobák jazdí na 16-palcových plechových diskoch s chrómovými puklicami a na pneumatikách Vredestein Sprint Classic 160. Kabínu čalúnenú sivou látkou dopĺňa vysielačka Telefunken pred spolujazdcom, ale aj špeciálne ovládacie prvky pre signálne systémy v strednej časti palubnej dosky. Boky sedadiel sú z koženky.

V kabíne je policajná vysielačka Telefunken aj... Foto: Bring & Trailer
VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979 V kabíne je policajná vysielačka Telefunken aj ovládače výstražných zariadení.
Škoda Favorit - 1993 Čítajte viac Najzachovalejší Favorit sa vrátil do domoviny. Stál šesťkrát viac ako zamlada

Pod zadnou kapotou pracuje vzduchom chladený 4-valcový boxer s objemom 1,2 litra a karburátormi Solex H30/31, ktoré boli typické pre mexickú produkciu chrobákov. Motor je spojený so 4-stupňovou manuálnou prevodovkou. O spomalenie sa starajú bubnové brzdy. Auto je v perfektnom stave. Na odometri má údaj len 25 000 kilometrov, skutočný počet však známy nie je. Posledné dve tisícky má na konte súčasný majiteľ. Len bližší pohľad odhalí miernu koróziu na nárazníkoch či prepálené čalúnenie, pravdepodobne od cigarety.

Štvorvalcový boxer s objemom 1,2 litra má... Foto: Bring & Trailer
VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979 Štvorvalcový boxer s objemom 1,2 litra má karburátory Solex, ktoré sú typické pre mexickú produkciu chrobákov.
Škoda 1000 MBG - 1967 Čítajte viac Škoda 1000 MBG: Na predaj je unikátna tisícka. Jazdí ich len zopár

Minulý rok dokonca dostal policajný chrobák nový olej, alternátor, batériu aj štartér, takže po otočení kľúčikom v spínacej skrinke by mal okamžite naskočiť. Páči sa vám? Môžete prihodiť na aukcii, ktorú práve organizuje portál Bring & Trailer, kde sa chrobák objavil. V čase písania tohto článku bola najvyššia ponuka 26 500 dolárov (24 566 €). Nie je to málo, ale ani závratná suma za unikátny exemplár, s ktorým môže byť človek neprehliadnuteľnou hviezdou na každom zraze veteránov. A to doslova, pretože k autu je k dispozícii okrem originálnych dokladov aj zelená policajná bunda s nápisom Polizei.

VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979
VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979
+25VW Beetle - policajná verzia na predaj 1979

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Volkswagen #Veterán #VW #VW Beetle
Články podľa značiek