Ceny lítia prudko padajú. Budú elektromobily lacnejšie?

Jedna z kľúčových surovín na výrobu batérií pre elektromobily zlacnela tento rok o 75 %. A pád má pokračovať aj v budúcom roku. Dôvodom je aj ochladenie dopytu po elektrických autách.

18.12.2023 12:00
lítium, lithium Foto:
Ceny lítia padajú prudko nadol. Nakoľko top však ovplyvní maloobchodnú elektromobilu, je otázne. Batérie by ale zlacnieť mohli.
debata (5)

Kedy bude dosiahnutá cenová parita elektromobilov s autami so spaľovacím motorom? To dnes nik presne nevie. Namiesto zlacňovania, až na výnimky, došlo vo všeobecnosti v posledných dvoch rokoch k nárastu cien elektrických áut. Stál za tým aj prudký rast cien lítia, ktoré je jednou z kľúčových surovín na výrobu batérií. Tento rok však došlo k obratu. Čínske ceny uhličitanu lítneho klesli len za posledný mesiac o 20 %. Spodumene, hornina obsahujúca lítium ťažená v Austrálii, sa zasa v roku 2023 prepadla o viac ako polovicu.

lítium, lithium Čítajte viac Európu by mohlo zachrániť lítium z českého Cínovca

Zatiaľ čo na konci novembra 2022 stála tona uhličitanu lítneho 580 000 juanov (74 273 €), aktuálne ju to 128 700 juanov, teda zhruba 16 400 eur. A tento pokles by mal podľa poradenskej spoločnosti Benchmark Mineral Intelligence pokračovať aj budúci rok, pretože na trhu s elektrickými autami sa predpokladá ochladenie. To najmä z dôvodu vysokých úrokových sadzieb, ktoré znížia dopyt po drahých elektromobiloch. Jednoducho, ponuka lítia je v súčasnosti a bude tiež v budúcom roku väčšia ako dopyt.

kriticke Čítajte viac Šéfka EK: Ropa? Kritickým materiálom bude lítium!

„S rastúcou ponukou lítia v budúcom roku budeme pravdepodobne svedkami ďalšieho poklesu cien,“ povedal Allan Ray Restauro, analytik BloombergNEF. SQM, druhý najväčší svetový producent lítia, minulý týždeň varoval investorov, že trend poklesu cien môže pokračovať aj po zvyšok roka. Albemarle Corp., najväčší ťažiar, začiatkom tohto mesiaca povedal, že niektorí producenti začali obmedzovať ťažbu, keďže ceny klesli pod náklady. Či to však bude znamenať pokles cien elektromobilov, je otázne. Lítium je totiž iba jednou zo zložiek ceny batérie a celého elektromobilu.

lithium Čítajte viac Kanada chce byť druhou Čínou. Vo veľkom spustí ťažbu kritických surovín

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #lítium #ceny elektromobilov
Články podľa značiek