Elektromobily hasiť nevieme. Priznávajú českí hasiči

Českí hasiči dokončujú vyhlášku, ktorá by mala zaistiť vyššiu bezpečnosť v garážach v súvislosti so stúpajúcim počtom parkujúcich elektromobilov. Lacné to ale nebude.

12.01.2024 12:00
Požiar leketromobilu - Česko 2022 Foto:
Obavy z požiarov elektromobilov v garážach zvýšia náklady na stavbu parkovacích domov. Budú musieť spĺňať prísnejšie bezpečnostné kritériá.
debata (1)

Podľa riaditeľa českých hasičov Vladimíra Vlčka je z hľadiska bezpečnosti najdôležitejšia včasná detekcia požiaru elektromobilu a dobrý odvod dymu a tepla. Požiar elektromobilu je podľa Daniela Miklósa, námestníka Hasičského záchranného zboru, iný ako požiar benzínového auta. Pri horení batériového bloku vzniká veľmi vysoká teplota a toxický dym. S autom sa veľmi zle manipuluje, preto je potrebné utlmiť plamenné horenie, a potom elektrické auto dostať čo najrýchlejšie von a ponoriť ho, uviedol. „Ani ponorenie na 48 či 72 hodín do vody však ešte nezaručí to, že tam znova nedôjde k reakcii,“ povedal námestník.

Hasiči dostali šesť špičkových terénnych vozidiel upravených na mieru

Video
poziar elektromobilu Čítajte viac České ‘manévre‘: Elektromobil začal horieť v garáži s výťahom

„Dá sa povedať, že elektromobily nevieme hasiť,“ priznal Vlček. Platí to podľa neho aj pre hasičov v zahraničí. Vytiahnutie vozidla a ponorenie ho do kade s vodou nie je podľa neho pre hasičov efektívne, a skúšajú preto iné metódy. Zbor má v súčasnosti len jeden špeciálny automobil na vyťahovanie elektromobilov z garáží, plánuje mať ďalšie v krajoch. Našťastie, hasiči zatiaľ zaznamenali iba zopár požiarov elektrických áut. Sú však náročné. K požiarom dochádza väčšinou pri dobíjaní. Vyhláška o bezpečnosti v garážach sa preto zameria podľa Miklósa na detekciu, aby sa oheň nerozšíril a nedosiahol tisícstupňové teploty. Pri najväčších garážach by mal byť odvod tepla a dymu.

Kobit Atenta - hasičské auto na požiare elektromobilov Čítajte viac Kobit Atenta: Česi predstavili prvý špeciál na hasenie elektromobilov. Nemá páru

Bezpečnostné štandardy sa podľa námestníka budú líšiť pri novobudovaných a existujúcich garážach. „Napríklad v podzemných garážach v obchodných centrách už nie je veľa priestoru dobudovať nejaké zásadné veci, nieto ešte v bytových domoch,“ uviedol Miklós. „Ale môžeme sa baviť aj o tom, že pri tých existujúcich nebude možné elektromobily dobíjať všade. Bude to napríklad len na najvyššom podlaží, ktoré má priamy výjazd, alebo iba v určitých dedikovaných miestach,“ dodal. Nové opatrenia však zdražia výstavbu parkovacích domov. Odhaduje sa, že by mohlo ísť o zvýšenie ceny na jedno parkovacie miesto aj o 2 800 eur v komerčných nehnuteľnostiach a v domoch o celú tretinu.

Tatra Force 8x8 CZS 40 Titan Čítajte viac Tatra dodá hasičom sto nových áut. Tri giganty zamieria aj na Slovensko

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Požiare #požiare elektromobilov
Články podľa značiek