Dacia Sandrider Concept: Z Manifesta je brutálne dakarské monštrum

Nie, na cestách ju neuvidíme. Skôr v clone prachu, piesku a odlietajúcej šotoliny. Už na budúci rok sa totiž špeciál Sandrider zúčastní na dakarskom pekle. Za volant si sadne vskutku hviezdna posádka - Nasser Al-Attiyah a deväťnásobný majster WRC Sebastian Loeb.

31.01.2024 10:00
debata
Dacia Sandrider je konštruktérskym... Foto: Dacia
Dacia Sandrider Concept - 2024 Dacia Sandrider je konštruktérskym minimalizmom. V podstate ide o buginu postavenú okolo trojlitrového 6-valca. Bokom museli ísť všetky nepotrebné dielce.
Dacia Duster Coupé - ilustrácia 2023 Čítajte viac Dacia Duster ako kupé? Známy dizajnér si vie predstaviť ešte oveľa viac

Dacia, ktorá začínala ako nenápadná postkomunistická značka pre chudobnú klientelu, je dnes doslova kráľovnou európskeho trhu. Sandero vlani dosiahlo na druhú priečku rebríčka najpredávanejších áut a z SUV Duster sa stala legenda. Dacia poškuľuje po ďalších modeloch aj náročnejších zákazníkoch. No a k tomu patrí aj budovanie imidžu. Na budúci rok sa preto postaví na štart najťažšej rely planéty – legendárneho Dakaru. Pripravuje preň poriadnu zbraň, s ktorou si to rozdá v triede špeciálov T1+. Ako bude vyzerať, naznačila Dacia v podstate už predvlani konceptom Manifesto. Vtedy však nik netušil, že z tejto minimalistickej elektrickej buginy na bezvzduchových pneumatikách sa má stať púštne monštrum Sandrider. A presne naň sa dnes pozeráme.

V kabíne je všetko potrebné na extrémne náročnú... Foto: Dacia
Dacia Sandrider Concept - 2024 V kabíne je všetko potrebné na extrémne náročnú rely Dakar.
Renault Duster - 2024 Čítajte viac Tento Duster ešte nepoznáte. Vyrábať ho budú v Turecku

Sandrider je terénnou štvorkolkou, ktorá má len tie najnutnejšie panely karosérie. Všetko nadbytočné išlo bokom. Dokonca si musí vystačiť s jediným reflektorom. To však neznamená, že posádka nedostane aspoň základnú mieru pohodlia. Sedadlá Sabelt a modulárna palubná doska umožňujú vodičovi a spolujazdcovi prispôsobiť si ergonómiu vlastným predstavám. Antireflexný povrch kapoty zas bráni nepríjemným odleskom. Základ tvorí mimoriadne pevný rám, o ktorý sú uchytené dvojité lichobežníkové závesy kolies. Vonkajšie panely sú z karbónu. Magnetická platňa má zas zabrániť strate matíc pri výmene kolesa kdesi v púšti. Pre lepší prístup sú odkryté aj rezervné kolesá či potrebné náradie.

Obrovské 37-palcové pneumatiky  odolajú piesku... Foto: Dacia
Dacia Sandrider Concept - 2024 Obrovské 37-palcové pneumatiky odolajú piesku aj šotoline. O ekologickú prevádzku sa zas postará syntetický benzín.
Dacia C-Neo -ilustrácia 2024 Čítajte viac Dacia C-Neo: Rumuni chystajú priamy útok na Octaviu

Túto šelmu poháňa vidlicový 6-valec s objemom troch litrov a výkonom 265 kW. Je to teda najsilnejší motor, aký sa kedy objavil v službách Dacie. Krútiaci moment 539 Nm prenáša cez 6-stupňovú sekvenčnú prevodovku ku všetkým štyrom kolesám. Tie majú priemer 17 palcov a používajú špecifické pneumatiky BF Goodrich s priemerom až 37 palcov. Motor má spaľovať uhlíkovo neutrálne syntetické palivo. Napriek kompaktným vonkajším rozmerom s dĺžkou len 4 140 mm Sandrider udivuje rázvorom náprav až 3 000 mm. To mu spolu s veľkou svetlou výškou a kratučkými prevismi zabezpečí dostatočnú prejazdnosť v teréne aj stabilitu pri vysokých rýchlostiach. O tú sa postará už na budúci rok vskutku hviezdna posádka – Nasser Al-Attiyah a deväťnásobný majster WRC Sebastian Loeb. Držíme palce.

Dacia Sandrider Concept - 2024
Dacia Sandrider Concept - 2024
+9Dacia Sandrider Concept - 2024

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Dacia #Dakar #Dacia Sandrider
Články podľa značiek